Trillingene ble skilt etter fødselen

Uhyggelig eksperiment: Levde i 19 år uten å vite om hverandre

Trillingene Eddy Galand, Bobby Shafran og David Kellman var tenåringer da de traff hverandre ved en tilfeldighet. I 19 år hadde de vært uvitende med i et uhyggelig eksperiment.

STERKE BÅND: Trillingene Eddy Galland, David Kellman og Bobby Shafran knyttet bånd over natta da de ved en tilfeldighet traff hverandre i 1980. FOTO: AP NTB Scanpix
STERKE BÅND: Trillingene Eddy Galland, David Kellman og Bobby Shafran knyttet bånd over natta da de ved en tilfeldighet traff hverandre i 1980. FOTO: AP NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Året er 1980. 19 år gamle Bobby Shafran har nettopp forlatt hjemmet i Scarsdale i New York for å starte sin første dag ved Sullivan Community College.

Han kjenner ingen, likevel virker det som om alle kjenner ham.

- Folk hilste på meg og ønsket meg velkommen tilbake. Jenter kom og kysset meg, forteller han i dokumentaren Tvillingeksperiementet som i sommer er å finne i NRKs nettspiller.

Hvorfor alle tilsynelatende kjente ham og kalte ham Eddy fikk han svar på da han traff medstudenten Michael Domnitz. IføIge New York Post la Domnitz to og to sammen da han fikk høre at Shafran var adoptert. Han kunne gi Shafran en god, men rystende nyhet:

- Du har en tvilling!

Domnitz var kamerat med Edward Galland, en student ved skolen som hadde sluttet året før. Likheten mellom Eddy og Bobby var slående.

- Det var bare meg og Eddy

Da de ringte Galland ble Shafran målløs. Stemmen i den andre enden var helt lik hans egen. Da de samme dag traff hverandre i huset der Galland bodde sammen med sine adoptivforeldre ble brødrenes verden endret for alltid.

- Det var som om alt annet forsvant. Det var som om det bare var meg og Eddy, sier Shafran i dokumentaren Three identical strangers.

Det var likevel ikke slutt på overraskelsene. Noen måneder senere kom en ny telefon til Eddy Gallands familie. David Kellman, som studerte ved Queens College, hadde lest en artikkel om de gjenforente tvillingene. Da han så bildet av dem var det som om han hadde sett seg selv i speilet.

Medieyndlinger

Selv om de var blitt separert etter fødselen oppdaget trillingene raskt at de hadde mye til felles. De elsket Marlborosigaretter, wrestling og de likte de samme type jentene, skriver LA Times.

De knyttet seg til hverandre så raskt at det var vanskelig å tro at de hadde vokst opp i forskjellige familier uten å vite om hverandre.

Over natta blir de medieyndlinger og deltar i en rekke ulike talkshow på TV hvor de kommer likt kledd, lykkelige og smilende.

I TV-showet USA Today i 1981 forteller de at de har hatt det beste året i sitt liv. Ifølge brødrene er de som «flere variasjoner av samme sjel». De fullfører hverandres setninger og forteller at deres felles drøm er å bli skuespillere og å spille sammen i en situasjonskomedie.

Senere flytter de sammen i en leilighet i New York og åpner restauranten med det passende navnet Triplet’s i SoHo.

Mørk forhistorie

Men fortiden er mørk for de glade trillingene. Hvorfor ble de plassert i ulike hjem uten å få vite om hverandre?

Trillingene ble født av en tenåringsmor 12. juli 1961 ved Hillside Hospital i Glen Oaks i New York. Seks måneder gamle ble de separert og plassert i ulike hjem av adopsjonsbyrået Louis Wise Services på Manhattan. Adoptivforeldrene fikk ikke vite at barnet de hadde adoptert hadde trillingsøsken.

Det de fikk vite var at barnet var med i et prosjekt der barns utvikling ble studert. Familien fikk jevnlig besøk av forskere som jobbet for barnepsykologen Dr. Peter Neubauer. Det de ikke visste var at det i virkeligheten var en hemmelig studie av separerte tvillinger og trillinger. Trillingene og flere tvillingpar var brutalt blitt plassert i ulike hjem. Hensikten var å studere betydningen av arv versus miljø.

Eksperimentet skulle vise seg å ha store konsekvenser for alle som uvitende ble deltakere.

I dokumentaren Tvillingeksperimentet forteller mange av dem om et liv med en sterk følelse av at noe manglet. Noen hadde hatt problemer med å tilpasse seg sosialt og andre fortalte at de følte at de hadde blitt frarøvet sin barndom.

Det er aldri blitt publisert noe resultat av studien.

- Husker best at de filmet meg

- Jeg husker at det kom mennesker hjem til oss da jeg var liten. De fikk meg til å ta ulike tester. Det jeg husker best var at jeg ble filmet. Jeg ble filmet hver eneste gang de kom, forteller den ene trillingen David Kellmann i Wardles dokumentar.

Historien om brødrene handlet i begynnelsen om en lykkelig gjenforening. Senere måtte de jobbe seg gjennom raseri og sinne over å ha blitt utnyttet.

I 1995 tok Eddy Galand sitt eget liv grunnet psykiske problemer.

- Vi er ofre. Jeg vil ikke si at vi har fått et dårlig liv som voksne. Vi har familier og barn. Vi er relativt normale mennesker, men de behandlet oss som laboratorierotter og vi er mennesker, har Shafran uttalt.

Offisielt pågikk studien i ti år. I et intervju med CNN forteller Tim Wardle, regissør av filmen «Three identical strangers», at det gjennom forskningsmaterialet kommer fram at forskerne fortsatte å følge med og innhente informasjon om trillingene på avstand også etter disse ti årene.

Studie uten resultater

Den ideelle organisasjonen Jewish Board of Guardians, som var med på etableringen av Neubauer’s utviklingssenter for barn i 1947, har senere beklaget offentlig at studien fant sted. Organisasjonen lovet også å gi trillingene og de andre tvillingparene tilgang til forskningsmaterialet om dem selv.

Kellman og Shafran fikk levert rundt 10 000 sider fra studien. Den hadde svært få funn og ingen konklusjoner.

- Dataene ble samlet inn, men ingen resultater ble noen gang publisert. Vi er ganske sikre på at det aldri ble gjort noe med det. Hva var poenget med det? Alle disse dataene og ingen konklusjoner? har Shafran uttalt til LA Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.