Gode oppskrifter med tyttebær

Tyttebærpolitiet slo til: - Ble ilagt bot

Finner du først tyttebær, finner du gjerne store mengder. Vi har de beste oppskriftene.

En sommer er over. Høsten er her og tyttebærsesongen er i full gang. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
En sommer er over. Høsten er her og tyttebærsesongen er i full gang. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er slett ikke hvert år det rødmer av tyttebær, men i år kan det se ut til at det blir en flott høst med masse tyttebær eller «tyting» som også noen kaller bærene.

Den norske sesongen for tyttebær er fra august til oktober og bærene kan plukkes helt til de dekkes av snø. Tyttebærene smaker faktisk bedre etter en frostnatt, så dette er et bærslag vi kan utnytte langt utover høsten.

Tyttebær smaker ikke spesielt godt om du spiser dem som de er. Bæret har en karakteristisk syrlig og litt besk smak. Det er derfor viktig at bærene plukkes når de er mørkerøde og helt modne, da har de høyest innhold av fruktsukker.

Ut på tyttebærtur

Tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær er fast følge til mange norske middager som kjøttkaker, stek, viltkjøtt og juleribba, og den vanligste måten å spise bærene.

Bærplukking var i tidligere tider og helt fram til 1960–70 åra en viktig del av husholdninger i veldig mange norske familier. Bærene var et viktig tilskudd både til hverdags- og festmat. Før fryseren kom, ble bæra syltet og Norgesglassene sto på rekke og rad i matboden. Flere plukket også bær for salg.

Heldigvis kan det nå tyde på at bærplukkingen har fått en renessanse og det er å ønske at våre håpefulle kan glede seg over å sanke og spise fra naturens ressurser. Det gir flotte naturopplevelser og det er helt gratis!

Tyttebærpoliti og andre verdenskrig

I dag brukes gjerne begrepet «tyttebærpoliti» litt nedlatende om vektere, som betegnelse på uniformert personell uten så mye makt. I 2008 ble en mann dømt til å betale 6.000 kroner i bot etter å ha tiltalt to korporaler i militærpolitiet for nettopp «tyttebærpoliti», ifølge avisa Nordlys.

Men visste du hvordan ordet oppsto? Ifølge lokalhistoriker Nils Johan Rønniksen skjedde det under andre verdenskrig. Råvarer ble rasjonert, og bærplukking var mer en nødvendighet enn en hyggelig turaktivitet.

- Fra Oslo ble det satt opp egne «bærtog» som fraktet byfolk ut i marka. Tyttebær var det eneste bæret som fikk et eget politi, tyttebærpolitiet. Aldri er det blitt plukket så mye skogsbær i Norge som under okkupasjonen. Tyttebærtrafikken ble legendarisk, skrev han i Dagsavisen i 2013.

- Den var strengt datoregulert og det resulterte i de rene folkevandringene når bærsleppet fant sted. Egne kontrollører, populært kalt tyttebærpoliti, passet på at ingen tjuvstartet. Og ble du tatt for det, ble bæra nådeløst konfiskert og du ble ilagt bot. Det var bare tyttebæret som var gjenstand for datoregulering. All annen bær kunne du plukke når det passet deg, skrev Rønniksen.

Hvor finner du tyttebær?

I Norge finner vi tyttebær over hele landet, i fjellet opp til 1800 moh. Høyt til fjells bærer plantene normalt lite bær. Tyttebær trives best på næringsfattig og sur jord i skog, på sandmoer, lyngheier og reinlavheier.

Økonomisk sett er tyttebær det viktigste viltvoksende bær og i den norske sesongen plukkes det både til privat konsum og kommersiell omsetning. Tyttebær kan også kjøpes i butikkene på høsten eller frossent hele året.

Tyttebær oppbevares best i kjøleskap. De har meget lang holdbarhet og er en av de mest lagringsdyktige bærsortene som finnes.

Bær er antioksidantbomber

Ville bær har vist seg å overgå det meste av frukt og grønt når det kommer til antioksidanter, og tyttebær er ikke et unntak, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. E-vitamin, C-vitamin og pektin er blant de helsebringende stoffene i tyttebær.

Benzosyren i tyttebær gir dem ekstra lang holdbarhet. Bærene kan fryses rett ned uten noen behandling og tas ut når de skal brukes. Bærene kan ligge i fryseren i flere år uten at de forringes. Ved frysing beholder bærene de fleste næringsstoffene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.