Gode oppskrifter med tyttebær

Tyttebærpolitiet slo til: - Ble ilagt bot

Finner du først tyttebær, finner du gjerne store mengder. Vi har de beste oppskriftene.

En sommer er over. Høsten er her og tyttebærsesongen er i full gang. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
En sommer er over. Høsten er her og tyttebærsesongen er i full gang. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er slett ikke hvert år det rødmer av tyttebær, men i år kan det se ut til at det blir en flott høst med masse tyttebær eller «tyting» som også noen kaller bærene.

Den norske sesongen for tyttebær er fra august til oktober og bærene kan plukkes helt til de dekkes av snø. Tyttebærene smaker faktisk bedre etter en frostnatt, så dette er et bærslag vi kan utnytte langt utover høsten.

Tyttebær smaker ikke spesielt godt om du spiser dem som de er. Bæret har en karakteristisk syrlig og litt besk smak. Det er derfor viktig at bærene plukkes når de er mørkerøde og helt modne, da har de høyest innhold av fruktsukker.

Ut på tyttebærtur

Tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær er fast følge til mange norske middager som kjøttkaker, stek, viltkjøtt og juleribba, og den vanligste måten å spise bærene.

Bærplukking var i tidligere tider og helt fram til 1960–70 åra en viktig del av husholdninger i veldig mange norske familier. Bærene var et viktig tilskudd både til hverdags- og festmat. Før fryseren kom, ble bæra syltet og Norgesglassene sto på rekke og rad i matboden. Flere plukket også bær for salg.

Heldigvis kan det nå tyde på at bærplukkingen har fått en renessanse og det er å ønske at våre håpefulle kan glede seg over å sanke og spise fra naturens ressurser. Det gir flotte naturopplevelser og det er helt gratis!

Tyttebærpoliti og andre verdenskrig

I dag brukes gjerne begrepet «tyttebærpoliti» litt nedlatende om vektere, som betegnelse på uniformert personell uten så mye makt. I 2008 ble en mann dømt til å betale 6.000 kroner i bot etter å ha tiltalt to korporaler i militærpolitiet for nettopp «tyttebærpoliti», ifølge avisa Nordlys.

Men visste du hvordan ordet oppsto? Ifølge lokalhistoriker Nils Johan Rønniksen skjedde det under andre verdenskrig. Råvarer ble rasjonert, og bærplukking var mer en nødvendighet enn en hyggelig turaktivitet.

- Fra Oslo ble det satt opp egne «bærtog» som fraktet byfolk ut i marka. Tyttebær var det eneste bæret som fikk et eget politi, tyttebærpolitiet. Aldri er det blitt plukket så mye skogsbær i Norge som under okkupasjonen. Tyttebærtrafikken ble legendarisk, skrev han i Dagsavisen i 2013.

- Den var strengt datoregulert og det resulterte i de rene folkevandringene når bærsleppet fant sted. Egne kontrollører, populært kalt tyttebærpoliti, passet på at ingen tjuvstartet. Og ble du tatt for det, ble bæra nådeløst konfiskert og du ble ilagt bot. Det var bare tyttebæret som var gjenstand for datoregulering. All annen bær kunne du plukke når det passet deg, skrev Rønniksen.

Hvor finner du tyttebær?

I Norge finner vi tyttebær over hele landet, i fjellet opp til 1800 moh. Høyt til fjells bærer plantene normalt lite bær. Tyttebær trives best på næringsfattig og sur jord i skog, på sandmoer, lyngheier og reinlavheier.

Økonomisk sett er tyttebær det viktigste viltvoksende bær og i den norske sesongen plukkes det både til privat konsum og kommersiell omsetning. Tyttebær kan også kjøpes i butikkene på høsten eller frossent hele året.

Trollkrem

Trollkrem

(6 porsjoner)

Trollkremen blir fyldigst om den lages av frosne tyttebær. Den «fluffige» rosa kremen er fantastisk god å servere med vaniljesaus. Kremen blir best når den lages like før servering.

  • 2 ½ dl tyttebær
  • 75 g sukker
  • ½ ts vaniljesukker
  • 1 eggehvite

1. Pisk tyttebær, sukker, vaniljesukker og eggehvite til et tykt skum i en kjøkkenmaskin . Kremen skal være som en stiv marengs når den er ferdig.

2. Server trollkrem i porsjonsglass sitronmelisse og noen hele tyttebær på toppen.

Tyttebær oppbevares best i kjøleskap. De har meget lang holdbarhet og er en av de mest lagringsdyktige bærsortene som finnes.

Bær er antioksidantbomber

Ville bær har vist seg å overgå det meste av frukt og grønt når det kommer til antioksidanter, og tyttebær er ikke et unntak, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. E-vitamin, C-vitamin og pektin er blant de helsebringende stoffene i tyttebær.

Benzosyren i tyttebær gir dem ekstra lang holdbarhet. Bærene kan fryses rett ned uten noen behandling og tas ut når de skal brukes. Bærene kan ligge i fryseren i flere år uten at de forringes. Ved frysing beholder bærene de fleste næringsstoffene.

Tyttebærsaft

Tyttebærsaft
  • Knus 1 kg tyttebær og trekk dem i 1 liter vann og 1 ts sitronsyre. Sett blandingen kjølig og tildekket. Sil blandingen etter 2 døgn.
  • Rør inn ca. 500 g sukker pr. liter saft. Råsaft egner seg best til frysing.
  • Bland safta med vann eller mineralvann til passe styrke.

Sur-syltede tyttebær

Sur-syltede tyttebær

(1 porsjon)

Server tyttebærene til høstens viltmiddager. Bærene har fått fin smak av kanel og nellik.

  • 1 ½ dl eddik 7 %
  • 2 dl sukker
  • 2 dl vann
  • ½ ts salt
  • 1 bit hel kanel
  • 5 hele nellik
  • 1 laurbærblad
  • 1 l tyttebær

1. Mål opp alle ingredienser uten tyttebærene i en kjele. Varm opp og la det koke i noen minutter. Sett laken til siden og la den avkjøles til romtemperatur.

2. Hell laken over tyttebærene og la det stå i kjøleskapet i minst 8 timer før de spises. Oppbevar tyttebærene i kjøleskapet.

Tyttebær-scones med sjokolade og nøtter

Tyttebær-scones med sjokolade og nøtter

(ca. 12 stk.) Bruk former som rommer ca. 1 dl.

  • 4 dl hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • ½ dl sukker
  • ¼ ts salt
  • 1 ts finrevet appelsinskall
  • 75 g smør
  • 3 dl kaffefløte
  • 1 dl hakket mørk sjokolade
  • 1 dl hakkede hasselnøtter
  • 2 dl tyttebær

1. Sett ovnen på 200°. Smør metallformer eller bruk papirformer.

2. Bland alle tørre ingredienser og tilsett appelsinskall og smør. Smuldre dette sammen til en grynete deig.

3. Tilsett kaffefløte, sjokoladeog nøttehakket, og til slutt tyttebærene. Rør raskt sammen til en glatt røre.

4. Legg røren i formene. Stek sconesene midt i ovnen i ca. 20 minutter.

5. Serveres nystekte, gjerne med litt kremost på.

Ostekake med sprø bunn

Ostekake med sprø bunn

(1 kake, ca. 10 biter)

I stedet for ferske tyttebær kan du godt pynte kaken med frosne eller rørte tyttebær.

Bunn:

  • 3 dl sprø mysli

  • Fyll:
  • 4 dl tyttebær
  • 2 dl sukker
  • 4 gelatinplater
  • 1 dl kremfløte
  • 200 g kremost naturell
  • 2 dl crème fraîche
  • ½ ts vaniljesukker
  • ca. 2 dl ferske tyttebær til pynt

1. Varm tyttebærene under omrørin. Kok under lokk i ca. 5 minutter til bærene safter seg. Hell bærmassen i en sil og mos ved hjel av baksiden på en skje. Hell saften i en kjele. Gi det et oppkok. Tilsett sukker og kok til det løser seg opp. Sett til avkjøling.

2. Legg gelatinplatene ca. 7 minutter i kaldt vann. Klem vannet ut av gelatinen og smelt i tyttebærsaften. Rør til gelatinen er oppløst. Avkjøl til saften blir litt tyktflytende. Pisk fløten til krem og bland med kremost og crème fraîche. Smak til med vaniljesukker. Bland i den avkjølte tyttebærsaften.

3. Knus myslien og strø smulene i en rund form (ca. 22 cm i diameter). Hell tyttebærfyllet over bunnen og la den stå kaldt i kjøleskapet i minst 6 timer.

4. Løsne kaken og ta den ut på fat. Pynt med ferske tyttebær.

Ekstra godt tyttebærsyltetøy

Plant tyttebær og tranebær i bede og baljer. Planterne sætte røde bær i løbet af efterårsmånederne, der gør sig godt i syltetøj og bagværk. Råsyltede tyttebær.

(ca. 1 liter)

  • Tyttebærsyltetøyet er perfekt til havregrøten, brødskiver eller pannekaker. Eller nyt det som dessert med melk.
  • Legg 750 g tyttebær i en kjele sammen med 2 dl lys sirup, 2 ½ dl sukker, 2 kanelstenger. Varm opp under omrøring og la syltetøyet koke uten lokk i 15 minutter.
  • Dra kjelen av varmen og skum syltetøyet godt. La det avkjøles og rør deretter i ¾ dl akevitt.
  • Hell syltetøyet på varme, rene glass og lukk med tett lokk. Oppbevar syltetøyet mørkt og kjølig.

  • Bruk gjerne et glass syltetøy som en vert eller vertinnegave!

Rørte tyttebær

Du kan også lage rørte tyttebær i hurtigmikser, men da må det gå fort, så syltetøyet ikke blir for finmost! Tilpass sukkermengden etter smak og behag.

  • 1 kg tyttebær
  • 250 -500 g sukker

1. Legg tyttebær og sukker i en kjøkkenmaskin. La maskinen gå i ca. 10 minutter inntil bærene har fått en tjukk og deilig konsistens og sukkeret er opplsøt.

2. Rørte tyttebær kan godt fryses, og det kan også godt lages av tyttebær som har vært fryst.

3.Smak gjerne bærene til en en liten skvett akevitt!

Tyttebærkake med kryddersmak

Plant tyttebær og tranebær i bede og baljer. Planterne sætte røde bær i løbet af efterårsmånederne, der gør sig godt i syltetøj og bagværk. Krydret tyttebærkage. Krydderkage med tyttebær.

Tyttebær gir god smak til kaker. Kaken holder seg saftig i mange dager.

  • 3 egg
  • 1 ½ dl brunt sukker
  • 1 ½ dl sukker
  • 1 ts kanel
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts nellik
  • ½ ts ingefær
  • 2 ts bakepulver
  • 6 dl hvetemel
  • 125 g smør
  • 1 ½ dl crème fraîche
  • 1 ½ dl tyttesyltetøy eller rørte tyttebær

1. Sett ovnen på 175°. Pisk egg, sukker og brunt sukker luftig. Bland krydder og bakepulver med mel og rør det i deigen. Smelt smøret og tilsett sammen med crème fraîche og tyttebærsyltetøy.

2. Smør en form, ca. 24 cm i diameter, og hell i røren. Stek kaken midt i ovnen i ca. 50 minutter. Kjenn med en kakenål om kaken er gjennomstekt.

3. Avkjøl kaken på rist og legg over på fat. Pynt med siktet melis og server kaken med ferske tyttebær og crème fraîche.

Tyttebæris med karamellsaus

Tyttebæris med karamellsaus

(ca. 6 porsjoner)

  • 4 eggeplommer
  • 1 dl melis
  • 1 ½ dl rørte tyttebær
  • 4 dl kremfløte
  • Karamellsaus:
  • 2 dl kremfløte
  • 1 dl melk
  • 1 dl sukker
  • 1 dl lys sirup

1. Visp sammen eggeplommer, melis og tyttebær. Visp fløten til stiv krem og bland med tyttebærene. Hell blandingen i en rund eller avlang form. Frys i minst 4–5 timer til is.

2. Visp sammen fløte, melk, sukker og sirup. La sausen koke kraftig uten lokk til den tykner, 10–15 minutter.

3. Dypp formen raskt i varmt vann og hvelv isen på et fat. La isen stå kjølig i ca. 30 minutter.

4. Hell litt saus over isen og server resten til. Pynt med hele tyttebær.

Tyttebærbrød

Tyttebærbrød

(4 kaker) .

  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 50 g mykt smør
  • 1 dl lys sirup
  • 1 ts salt
  • 3 dl sammalt rugmel, fint
  • 5 dl siktet rugmel
  • ca. 5 dl hvetemel
  • 2 dl rørte tyttebær

1. Varm melken til den blir fingervarm. Smuldre gjær i en bakebolle og tilsett melken. Rør til gjæren er oppløst.

2. Legg i smør og tilsett sirup og salt.

3. Tilsett rugmel og hvetemel og elt til en smidig deig sammen med tyttebærene. Dekk bollen til med plast og la den heve i ca. 30 minutter.

4. Ta deigen opp på melstrødd bakebord og del i 4 like store biter. Form deigbitene til runde kaker og kjevle ut slik at de blir ca. 20 cm i diameter. Legg brødene på bakepapir på stekeplate og prikk med en gaffel. La dem etterheve i ca. 30 minutter.

5. Stek kakene midt i ovnen ved 200° i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist og server gjerne med rørte tyttebær og godt smør.

Slik kan du bruke tyttebærene:

  • Tyttebær kan brukes til å lage saft og gelé, i bakverk og desserter.
  • Bland tyttebær i bløtkakekremen
  • Ha tyttebær i brøddeigen
  • Lag en rød saus til riskrem
  • Noen liker å koke epler med i tyttebærsyltetøyet. Bruk to epler til 1/2 kg bær og ca. 300 g sukker.
  • Tyttebær blandet med kald, kokt ris og melk eller fløte er en god, tradisjonell dessert.
  • Du kan også lage tyttebærsmør.
  • Tyttebærrømme kan du lage ved å bland rørte tyttebær med rømme og f.eks. servere til gravet kjøtt.
  • Pisk 2 dl mascarponeost med 3 dl tyttebær og litt vaniljesukker, som tilbehør til vafler. Prøv også å blande litt kanel i kremen!
  • Prøv gjerne en sildeoppskrift med tyttebær.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer