Tungtvannsheltens fallskjerm ble Maries brudekjole

Ble hyllet som «sabotørenes reddende engel» etter freden i 1945.

GIFTET SEG I FALLSKJERMEN TIL TUNGTVANNSHELT: Slik så Marie Hillestad ut, da hun giftet seg i 1945. Brudekjolen var laget av silke fra fallskjermen til motstandshelten Leif Tronstad, som i NRK-serien «Kampen om tungtvannet» spilles av Espen Klouman-Høiner (t.h.). Foto: Privat/NRK
GIFTET SEG I FALLSKJERMEN TIL TUNGTVANNSHELT: Slik så Marie Hillestad ut, da hun giftet seg i 1945. Brudekjolen var laget av silke fra fallskjermen til motstandshelten Leif Tronstad, som i NRK-serien «Kampen om tungtvannet» spilles av Espen Klouman-Høiner (t.h.). Foto: Privat/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen skilte dem i seks år. Men da Marie Hillestad (1921 - 1999) fra Rjukan giftet seg med sin elskede Rolf Nilsen (1918 - 2010) fra Borre på nyttårsaften 1945/46, var hun ikledd en svært spesiell brudekjole - sydd av fallskjermsilke.

Silken kom fra fallskjermen til tungtvannshelten Major Leif Tronstad - som spilles av Espen Kloumann Høiner i NRKs populære TV-serie «Kampen om tungtvannet».

Serien har hatt seertall på over 1,3 millioner seere.

Leif Hans Tronstad var kjemiprofessor ved NTH, etterretningsoffiser og militær organisator under motstandskampen i andre verdenskrig. Foto: NTNU
Leif Hans Tronstad var kjemiprofessor ved NTH, etterretningsoffiser og militær organisator under motstandskampen i andre verdenskrig. Foto: NTNU Vis mer

Kjolen kan du til daglig se på Marinemuseet i Horten, ved siden av et gammelt brudebilde og et diplom undertegnet av selveste general Eisenhower.

Men hovedpersonen selv, Marie, snakket sjelden med noen om sine opplevelser under krigen.

De er nemlig svært spesielle. Så spesielle at Marie, eller Maja som hun ble kalt, fikk tilnavnet «Tungtvannsaksjonens reddende engel».

– Vi hadde et håp om at mor ville fortelle sin historie da hun ga kjolen til Marinemuseet.

- Men hun ville aldri fortelle noe som helst om hva hun gjorde og opplevde under krigen, sier eldstesønn Rolf Einar Hillestad.

– Nesten alt vi vet, har vi fått høre fra andre.

UNG HELT: Marie Hillestad fra Rjukan engasjerte seg tidlig i motstandsarbeidet. I ettertid gikk hun under navnet «Tungtvannsaksjonens reddende engel». Foto: PRIVAT
UNG HELT: Marie Hillestad fra Rjukan engasjerte seg tidlig i motstandsarbeidet. I ettertid gikk hun under navnet «Tungtvannsaksjonens reddende engel». Foto: PRIVAT Vis mer

Stolte på datteren

Fallskjermen hadde Maries far, Haldor, tatt vare på.

Maries far Haldor Hillestad var blikkenslager på Norsk Hydro, og han var med på å forsvare Norge da tyskerne invaderte landet i april 1940.

Senere fraktet han våpen ned til bygda etter engelske slipp. De ble gjemt under gulvet i kirken på Rjukan.

Som NRK-suksessen «Kampen om Tungtvannet» viser, skjønte Leif Tronstad tidlig at det var tungtvannet som var årsaken til tyskernes enorme interesse for Rjukan.

MARINEMUSEET: Marie ga brudekjolen sin i gave til Marinemuseet i Horten, hvor den er en del av den faste utstillingen.  Foto: SVEND AAGE MADSEN
MARINEMUSEET: Marie ga brudekjolen sin i gave til Marinemuseet i Horten, hvor den er en del av den faste utstillingen. Foto: SVEND AAGE MADSEN Vis mer

Alt ble gjort for å hindre produksjonen av tungtvann.

Tronstad valgte Aslak Neset på Møsstrond i Telemark til å være hovedgården, og sabotørenes hemmelige base.

Haldor Hillestad hadde vist han var en mann å stole på, og han ble bedt om å finne et kvinnfolk som kunne tjenestegjøre på gården.

Haldor visste ikke om noen bedre enn sin egen datter, som begynte på Neset i mai 1942.

Farlig oppdrag

Marie var klar over at hun takket ja til et farlig oppdrag. Men hun hadde vært et friluftsmenneske fra hun var liten, en dyktig turner og en habil skiløper.

På fjellgården tjenestegjorde hun offisielt som gårdsjente, men ungjenta hadde også oppgaven som kurer.

Om sommeren syklet hun ned til Rjukan med beskjeder, mens hun brukte ski om vinteren.

Turen på bortimot fem mil hver vei var svært krevende, og meldingene ble overlevert
enten skriftlig eller muntlig.

Var de skriftlige, gjemte hun dem enten på kroppen eller under sykkelsetet.

Meldingene ble som oftest avlevert hos bokhandler Køhn på Rjukan. Straffen hvis hun var tatt var døden, men samtlige tyske soldater lot seg sjarmere av hennes vinnende vesen.

I fare

I krigens siste fase er det like før alt går galt.

REISETILLATELSE: Marie holdt hodet kaldt. Hun fikk tillatelse til å gå i svigerfarens begravelse slik at ingen fikk mistanke om hvor dypt hun var engasjert i motstandsarbeidet på Rjukan.
REISETILLATELSE: Marie holdt hodet kaldt. Hun fikk tillatelse til å gå i svigerfarens begravelse slik at ingen fikk mistanke om hvor dypt hun var engasjert i motstandsarbeidet på Rjukan. Vis mer

Tyskerne er rasende, og fast bestemt på å avsløre hjemmefronten som går under navnet De underjordiske i Hamrefjell.

Gårdeier og troppssjef Aslak Neset og Marie sto på gården og hørte Jon Landsverk rope om hjelp. Han var utmattet, og hadde rømt unna etter at Leif Tronstad og Gunnar Syverstad ble skutt.

Maja løp av sted for å varsle alle som lå i dekning om faren som truet. Flere tusen tyske soldater saumfarte fjellet uten å finne noen ting.

Ungjenta kunne ha nøyd seg med dette, men hun bestemte seg for å gjennomføre en ekstremt risikabel ferd ned til Rjukan. Hun ga foreldrene sine beskjed om farene som truet, slik at de fikk varslet alle de kunne om å fjerne bevis.

MEDALJE: Marie ble dekorert for sin innsats under krigen. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør
MEDALJE: Marie ble dekorert for sin innsats under krigen. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør Vis mer

Tyskerne fant ikke bevis på motstandsarbeide da de gjennomsøkte Rjukan.

Brant dagboken

Marie Hillestad skrev opprinnelig dagbok om sine opplevelser, men den ble brent etter at Leif Tronstad og Gunnar Syverstad ble skutt den 11.mars 1945.

Dermed finnes det ingen detaljert, skriftlig beretning om hva hun var med på. Men ettersom årene har gått, dukker stadig nye opplysninger opp. Hun er en av to kvinner som ble portrettert i den nye krigsutstillingen til Norsk industriarbeidermuseum på Vemork.

Marie hadde kodenavn «Grethe», og hun er hedret med deltagermedaljen med stjerne for sin innsats i Hjemmestyrkene i Øvre Telemark fra 1942-1945.

En helt

Maries ekstraordinære innsats med fare for eget liv kan ha reddet mange. Hun var en av mange som ble hyllet som en helt etter frigjøringen i mai 1945. Og hun var en selvskreven gjest da 50 års-jubileet for tungtvannsaksjonen ble feiret i 1972.

ET LANGT EKTESKAP: Krigen skilte dem. Men Marie fikk et langt ekteskap med sin mann Rolf etter at de giftet seg nyttårsaften 1945/46. Foto: PRIVAT
ET LANGT EKTESKAP: Krigen skilte dem. Men Marie fikk et langt ekteskap med sin mann Rolf etter at de giftet seg nyttårsaften 1945/46. Foto: PRIVAT Vis mer

Selv om Marie hadde bestemt seg for et kort oppmøte, ble det en lang kveld. Ingen hadde lyst til å gi slipp på sabotørenes «reddende engel».

Likevel skulle det gå ennå noen år før hun igjen samlet mot til å besøke Møsstrond.

– Det var et gripende gjensyn. Hun undret seg over at alt var så mye mindre enn hva hun husket. Og tårene rant, sier Rolf Einar når han beskriver morens morens sterke møte med fortiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.