Tungtvannsheltens fallskjerm ble Maries brudekjole

Ble hyllet som «sabotørenes reddende engel» etter freden i 1945.

GIFTET SEG I FALLSKJERMEN TIL TUNGTVANNSHELT: Slik så Marie Hillestad ut, da hun giftet seg i 1945. Brudekjolen var laget av silke fra fallskjermen til motstandshelten Leif Tronstad, som i NRK-serien «Kampen om tungtvannet» spilles av Espen Klouman-Høiner (t.h.). Foto: Privat/NRK
GIFTET SEG I FALLSKJERMEN TIL TUNGTVANNSHELT: Slik så Marie Hillestad ut, da hun giftet seg i 1945. Brudekjolen var laget av silke fra fallskjermen til motstandshelten Leif Tronstad, som i NRK-serien «Kampen om tungtvannet» spilles av Espen Klouman-Høiner (t.h.). Foto: Privat/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krigen skilte dem i seks år. Men da Marie Hillestad (1921 - 1999) fra Rjukan giftet seg med sin elskede Rolf Nilsen (1918 - 2010) fra Borre på nyttårsaften 1945/46, var hun ikledd en svært spesiell brudekjole - sydd av fallskjermsilke.

Silken kom fra fallskjermen til tungtvannshelten Major Leif Tronstad - som spilles av Espen Kloumann Høiner i NRKs populære TV-serie «Kampen om tungtvannet».

Serien har hatt seertall på over 1,3 millioner seere.

Kjolen kan du til daglig se på Marinemuseet i Horten, ved siden av et gammelt brudebilde og et diplom undertegnet av selveste general Eisenhower.

Men hovedpersonen selv, Marie, snakket sjelden med noen om sine opplevelser under krigen.

De er nemlig svært spesielle. Så spesielle at Marie, eller Maja som hun ble kalt, fikk tilnavnet «Tungtvannsaksjonens reddende engel».

– Vi hadde et håp om at mor ville fortelle sin historie da hun ga kjolen til Marinemuseet.

- Men hun ville aldri fortelle noe som helst om hva hun gjorde og opplevde under krigen, sier eldstesønn Rolf Einar Hillestad.

– Nesten alt vi vet, har vi fått høre fra andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.