Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Trodde du dorullnissen var en levning fra formingstimene på 80-tallet? Da må du tro om igjen. Det beste beviset på at dorullnissen lever i beste velgående, finner du på bildedelingsappene Pinterest og Instagram. Det finnes titusenvis av dem der ute, laget, fotografert og publisert fra over hele kloden.
Konseptet er det samme, en pimpet dorull. Her er ikke bare nisser, men reinsdyr, dinosaurer, flaggermus, blekksprut, trollmenn, spøkelser, krabber og kjendiser. Og mye, mye mer.
Å lage ting av rester, skrot og søppel har folk holdt på med til alle tider, og dorullen, den er ikke noe unntak.

Alt du trenger å vite om sosiale medier

Coronahamstring
«Toilet paper roll crafts» – prøver du dette søket på Pinterest, kan du bli overrasket over nivået og kreativiteten. Har du allerede nå fått lyst å lete fram saks, papir, lim og doruller, er det et hav av ideer å finne på nettet. For det vi kaller dorullnisser, trenger slettes ikke bare være nisser, men ski-løpere og snømenn, kjendiser og vampyrer, konger og presidenter. Eller påskeliljer, fuglekasser, bier og blomster, fisk og hai. Men i Norge kaller vi av en eller annen grunn alle sammen for dorullnisser, uansett om de er nisser eller ei.
- Det begynte i mars da alle hamstret doruller, forteller Trine Camilla Andresen og ler.
Hun er musiker, låtskriver og har i mange år blogget om psykisk helse. Men at det var dorullnissene som skulle få henne på trykk i et ukeblad, det hadde hun ikke sett for seg. Da Norge stengte ned og alle skulle holde seg hjemme, lagde hun mye ny musikk, etter hvert begynte det å klø skikkelig i de kreative fingrene også. Men hva gjør du når alt er stengt og det ikke går an å kjøpe inn noe nytt hobbyutstyr? Jo, da kikker du på det du allerede har hjemme. I søpla.

– Alt snakket om hamstring av doruller fikk meg til å tenke på de gøyale dorullnissene jeg ikke hadde laget siden barneskolen. Det måtte vel gå an å gjøre noe litt mer ut av det? Men siden det bare var mars og lenge til jul, måtte jeg finne på noe annet enn å lage en nisse, forteller hun.

Musikkvideoen er sett av millioner
Vist på tv
Tidligere på vinteren hadde Andresen vært og sett showet til Atle Antonsen og Bård Tufte Johansen. De første dorullnissene la hun mye arbeid ned i, de skulle forestille de to komikerne. Trine la ut bilde av det ferdige resultatet på Instagram og tagget de to. Ikke mange ukene etterpå, fikk hun melding av noen venner som satt og så på NRK-programmet «Koss til kvelds», Bård Tufte Johansen var gjest i sofaen. Og dorullbildet fra Instagram-kontoen hennes ble vist på tv. Det var stas.
– Dorullnisser er gøy, det er enkelt å lage, og råvaren har en jo alltid i hus. Men å lage dorullnisser som ligner på kjente folk, er ikke like enkelt. Det krever litt mer fingerferdighet om du skal få til noe som folk kjenner igjen, sier Trine Camilla.

Hun lagde mange varianter i ukene Norge var stengt. Alt fra påskepynt og folk i bunad, til tvillingene fra skrekkfilmen «Shining» og detektiven Poirot. Endelig er det også tid for å lage ekte dorullnisser. Trine Camilla ser for seg et komplett julemiljø – noen doruller kan bli juletrær, engler og reinsdyr, det må bli litt mer enn bare nisser. Uansett, utgangspunktet er alltid den lett tilgjengelige dorullen, og ikke nok med det, siden mars har hun oppdaget at hun slettes ikke er alene om å børste støvet av barndommens formingsaktivitet. For plutselig en dag hadde @dorullnissen likt bildene hennes på Instagram.

Selges for titusener: Sjekk om du har gull i vinduskarmen
Lærer med dorulldilla
Bak navnet Dorullnissen finner du Sebastian Solli, en kunst- og håndverklærer som bor på Ski utenfor Oslo. Den splitter nye boka hans heter «Den store dorullnisseboka». Det er ti år siden han startet bloggen sebolas.com. Da jobbet han som lærer i Vadsø, men dorullnissene var ikke på timeplanen, de var kun et blogg-fenomen.
– Det står ikke akkurat noe om dorullnisser i fagplanen, så dette var ikke et prosjekt jeg holdt på med på skolen. Bloggen og dorullnissene var i utgangspunktet laget som underholdning for venner og familie, forteller han.

Julekalenderen han lagde for leserne sine, hadde dorullnisser som gjennomgangstema. Han tok utgangspunkt i typiske førjulshendelser, lagde folk som skulle til og fra julebord og kjente figurer fra julefilmer. Kunne leserne se hvem han hadde laget? Folk ble engasjerte, de begynte å lage sine egne dorullnisser, og bilder ble delt, fram og tilbake. Noe var på gang.
De neste ni årene var julekalenderen med dorullnisser et fast prosjekt på bloggen til Solli. Etter hvert som interessen økte, la han mer arbeid og flid i figurene. Etter hvert begynte han å tenke at det kanskje, en vakker dag, også kunne bli en bok av dem. I desember 2019, helt på tampen av den niende dorullnisse-kalenderen i rekka, ringte de fra NRK. De hadde lyst å ha ham som gjest på lille julaften, på «Kvelden før kvelden». En av dem som satt og kikket på tv lille julaften, var en redaktør i det Cappelen Damm-eide forlaget Font.
– I mars snakket alle om dorullhamstring, det gjorde de visstnok på et redaksjonsmøte i Cappelen også. Og sånn kom det opp at en av dem hadde sett dorullnissen på tv, og så ringte de meg, sier han.
Plutselig satt han der med en kontrakt på å gi ut bok. Det var bare å snu seg rundt, for boka måtte jo være klar før jul.


Tøflene sto i gangen og kaffekoppen på bordet da Anny ble borte
Hjemmelaget best
Sebastian Solli er tilhenger av de hjemmelagde dorullnissene, de som du lager uten å gå og handle inn en masse dyrt utstyr. Papir, saks, servietter, lim og garnrester har du kanskje allerede hjemme. Du kommer langt med det.
– Om det å kjøpe et ferdig sett er det som skal til, når du både har råd og lyst, så er det jo helt greit. Men det trenger ikke koste penger å lage fine nisser. Jeg slår et slag for å legge lista lavt, sannsynligvis har du allerede alt du trenger for å få skikkelig fine dorullnisser, sier han.
For det skjer det som alltid skjer, når det dukker opp en hobbyaktivitet som handler om å bruke rester og brukte materialer, enten det er scrap booking, lappetepper eller dorullnisser – så følger hobbybutikkene etter og lager pakker som de kan tjene penger på. Både Trine Andersen og Sebastian Solli slår et slag for å gjøre det skikkelig hjemmelaget. Bruk det du har. Farget papir og garnrester er et supert utgangspunkt for de mest fantasifulle dorullnissene.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.