De fineste strikkebøkene nå:

Trend: Romantiske fletter og friluftsliv

Uansett om du er ute etter oppskrifter på julegavestrikk eller vil gi en strikkebok som gave i seg selv: Her er vinterens fineste strikkebøker.

Nostalgi, moderne klassikere og røff friluftsstrikk. Vinterens fineste strikkebøker byr på noe for enhver stil. SFoto: Forlagene
Nostalgi, moderne klassikere og røff friluftsstrikk. Vinterens fineste strikkebøker byr på noe for enhver stil. SFoto: Forlagene Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Strikkebøker har toppet bestselgerlistene for sakprosa i flere år, og fikk en real oppsving med coronapandemiens inntog i vår. Mange liker å kose seg med strikkingen i seg selv og med inspirasjon til neste prosjekt. Interessen for håndarbeid er også svært tilstede på sosiale medier, med Facebookgrupper for strikkeinteresserte og instagramkontoer viet strikk. Noen av designerne bak årets strikkebøker startet her.

Det er i hovedsak to trender som har gjort seg gjeldende i år: Myk strikk i romantisk og feminin stil med utstrakt bruk av intrikate flette- og hullemønster på den ene siden, og mer hardføre ytterplagg ment for friluftsliv. Dette viser seg også i bøkene vi har valgt å trekke fram her.

For alle nivå

Felles for bøkene under, er at de tilbyr oppskrifter for ulike ferdighetsnivåer. Noen av de større plaggene krever at du behersker en del teknikker, men disse er godt forklart.

Har du en annen favoritt enn bøkene under? Tips oss gjerne i kommentarfeltet!

Strikkemekka (9788241951305).indd
Strikkemekka (9788241951305).indd Vis mer

«Strikkemekka» av Elisabeth C.H. Andersen og Heidi Rimereit (foto), Vigmostad & Bjørke

Strikkemekka.no er en av de største i Norge på garn og strikkedesign, og mange har ventet på boka som samler noen av de mest populære oppskriftene. Her finner du både gensere og tilbehør til noen av de mest populære modellene, mest til dame, noe til barn, og et par herreoppskrifter er også med. Godt utvalg oppskrifter til nybegynneren, samt feminine design med strukturstrikk til de litt viderekomne. Fine plagg til hverdag og fest, liker du Strikkemekkas design, vil du nok elske denne boka.

Trend: Romantiske fletter og friluftsliv

«Friluftsstrikk til store og små fra Northern knitting», Stine Viberg, Gyldendal

Instagramkontoen Northernknitting har over 32 000 følgere, og mange har forelsket seg i designer Stine Vibergs første oppskrift: Høstbladgenseren. I denne boka har Viberg forent sine to store lidenskaper, friluftslv og strikking. Her finner du 35 oppskrifter til liten og stor, samt hennes beste turtips. Plaggene er beregnet for røff bruk utendørs. Bonus for at forfatteren ofte oppgir et billigere garnalternativ, det er noe mange setter pris på.

Trend: Romantiske fletter og friluftsliv

«Villmarksgensere 2», Linka Neumann, Aschehoug

Søk opp taggen #villmarksgenseren på instagram, og du får godt over 12 000 treff. Linka Neumann traff enormt med sin første bok, og mange har nok ventet på oppfølgeren. Her finner du oppskrift på bruksplagg. Mange bruker de grovstrikkede genserne som ytterplagg, og bruker du den islandske ulla som Linka strikker sine gensere i, står den imot både vind og regn. Nydelige fargekombinasjoner og mønstre. Dette blir nok enda en hit for menigheten.

Trend: Romantiske fletter og friluftsliv

«Magisk strikking, den offisielle Harry Potter-strikkeboken», Tanis Gray og Laura Flippen (foto), oversatt av Dorthe Emilie Erichsen

Apropos menighet: Her finner du julegavene til familien Potter-fans! Boka byr på magiske skapninger, småplagg og gensere inspirert av filmen. Men obs: Pass endelig på å sjekke om mottageren av disse myke pakkene er tilhenger av huset Griffing, Ravnklo, Håsblås eller Smygard. Bommer du her, blir det som å gi Liverpool-drakt til en Leeds-supporter. Noen av plaggene er åpenbart kun for blodfans. Andre er klassiske, pene plagg som du kan bruke uten at ikke-innvidde vil tenke at du har kledd deg ut.

Trend: Romantiske fletter og friluftsliv

«Marius, nye og klassiske oppskrifter til store og små», JM Stenersens forlag

Marius er et ikon i norsk strikkehistorie. Og mens noen liker det klassiske uttrykket med patriotiske farger, har stadig flere begynt å leke med fargene de siste årene. I denne boka er fargeekspertene Dagny Thurman-Moe og KOI fargestudio invitert med på designsiden. Resultatet er er god blanding av tykke og tynne plagg, i klassiske og nye, spreke fargekombinasjoner, til store og små.

Trend: Romantiske fletter og friluftsliv

«Snøsøsteren strikkebok», 25 strikkeoppskrifter fra den kjente julefortellingen, designet av Klompelompe, JM Stenersens forlag

Kalenderboka «Snøsøsteren» av Maja Lunde og Lisa Aisato var fjorårets store julesensasjon. Boka fenget i alle aldersgrupper, og vi tipper at flere av foreldrene og besteforeldrene som gledet seg over boka i fjor, vil kose seg med å strikke klærne inspirert av Aisatos eventyrlige illustrasjoner i år. Oppskriftene er designet av en av forlagets andre store suksesser, strikkeduoen Klompelompe. Plaggene er eventyrlige. Dette lukter suksess!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.