frivillig familiekontakt

Tone (68) hjelper barn gratis: - Det gir meg utrolig mye

Da Tone Mikkelsen ble pensjonist var det én ting hun savnet. Så begynte hun å hjelpe andre familier.

FAMILIEKONTAKT: Tone Mikkelsen (68) har hjulpet til frivillig i åtte år hos familier som trenger en ekstra hånd og litt støtte i hverdagen. Se video lenger nede i denne artikkelen. Foto: Anton Ligaarden, Frivillighet Norge
FAMILIEKONTAKT: Tone Mikkelsen (68) har hjulpet til frivillig i åtte år hos familier som trenger en ekstra hånd og litt støtte i hverdagen. Se video lenger nede i denne artikkelen. Foto: Anton Ligaarden, Frivillighet Norge Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Å se at det blir lettere for dem, at det løsner for dem og at ting begynner å fungere i familien, er noe av det beste med å være familiekontakt. Og så gir det meg enormt mye når barna kommer løpende mot meg med åpne armer.

Pensjonist Tone Mikkelsen (68) har vært frivillig familiekontakt siden 2010. I løpet av årene har hun fungert som en ekstra støtte for i alt syv familier med ulike behov.

- Det er en vinn-vinn situasjon for både meg og familiene, smiler hun.

Ny mening i livet

SAVNET Å BIDRA: - Jeg følte at jeg møtte veggen fordi jeg var vant til å være aktiv med barn. Det savnet jeg veldig, Tone Mikkelsen. Foto: Anton Ligaarden
SAVNET Å BIDRA: - Jeg følte at jeg møtte veggen fordi jeg var vant til å være aktiv med barn. Det savnet jeg veldig, Tone Mikkelsen. Foto: Anton Ligaarden Vis mer

Å gå fra en hverdag i full jobb til en rolig pensjonisttilværelse, kan for noen bli en brå overgang. Kanskje er det rart å ikke skulle bidra i samfunnet på samme måte lenger, kanskje livet til og med føles litt meningsløst. Da er det viktig å vite at livet på ingen måte er over selv om du ikke er i fast arbeid mer.

Det er nemlig mange som kan trenge en som deg.

Det var akkurat dette Tone fra Hamar fikk erfare da hun i en alder av 60 måtte slutte i jobben sin av helsemessige årsaker. I sin karriere arbeidet hun mye i barnepsykiatrien både med psykisk utviklingshemmede og barn med atferdsutfordringer.

Nå skulle hun bare være hjemme.

- Jeg følte at jeg møtte veggen fordi jeg var vant til å være aktiv med barn. Det savnet jeg veldig, forteller hun.

En dag kom mannen hennes over en avisartikkel om Home-Start Familiekontakten, en organisasjon som tilbyr et frivillig støtteprogram for familier som av ulike årsaker har behov for litt ekstra hjelp i hverdagen. Tiltaket finnes over hele landet og drives av mange forskjellige organisasjoner i tillegg til Home-Start selv.

- Jeg leste artikkelen og tenkte «Oi! Kanskje jeg kan få være med der?», sier Tone.

Uten å nøle, ringte hun til Home-Start og meldte seg på et obligatorisk kurs, leverte fra seg politiattest og ble til slutt godkjent som frivillig familiekontakt.

HJELP: - Å se at det blir lettere for dem, at det løsner for dem og at ting begynner å fungere i familien, er noe av det beste med å være familiekontakt, sier Tone. Foto: Anton Ligaarden.
HJELP: - Å se at det blir lettere for dem, at det løsner for dem og at ting begynner å fungere i familien, er noe av det beste med å være familiekontakt, sier Tone. Foto: Anton Ligaarden. Vis mer

Hun var rustet og klar for å møte sin første familie. Som en hjelpende hånd til foreldre, bidra for å gi dem et pusterom, en lettere hverdag, kanskje til og med et håp om et bedre liv. Plutselig fikk alt en ny mening.

- Da var jeg kjempelykkelig og spent.

Kontakt flere år etter

Tone har aldri gruet seg til å dra til familiene hun har blitt foreslått å hjelpe til hos.

- Jeg lærer mye hos familier i forskjellige situasjoner, og gjerne fra andre kulturer og religioner. Kanskje har jeg også blitt litt rundere i kantene, ler hun.

Hun gleder seg heller.

- Når en mor skriver i en SMS at nå maser jenta fælt om når onsdag er, dagen jeg pleier å være hos dem, da er det ekstra fint, forteller hun.

Tone har fått svært god kontakt med familiene. Normalt varer et oppdrag som familiekontakt i opp til seks måneder, men 68-åringen har fortsatt å besøke noen av familiene selv flere år etter at den offisielle tiden hennes gjennom Home-Start var over.

I videoen under, produsert av Frivillig.no for Home-Start, er Tone sammen med en gutt som, da hun først ble kjent med familien hans, bare var fem måneder gammel. I dag er han syv år, Tone er ikke lenger en fast familiekontakt for hans familie. Men hun er blitt en god venn:

Slik fungerer en familiekontakt

Det er mange organisasjoner der seniorer kan være en støtte og ressurs for familier og barn som har utfordringer.

VIKTIG: - Eldre i dag er friskere enn noen gang tidligere, de har masse å bidra med, selv om de kanskje har gått ut av arbeidslivet, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge. Foto: Frivillighet Norge/ Birgitte Heneide
VIKTIG: - Eldre i dag er friskere enn noen gang tidligere, de har masse å bidra med, selv om de kanskje har gått ut av arbeidslivet, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge. Foto: Frivillighet Norge/ Birgitte Heneide Vis mer

- Disse er muligheter for folk å stille opp for hverandre for at hverdagen til familier og ikke minst barna i de familiene skal bli bedre, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Familiekontakter er en voksen ressursperson som besøker en familie og bidrar i deres hverdag, to-fire timer i uken inntil seks måneder. I utgangspunktet kommer familiekontakten hjem til familien, men unntaksvis, slik som i Tones tilfelle, så kan familiekontakten bidra med henting i barnehage og pass av barn hjemme hos seg selv.

- Gjennom organisasjonene får de frivillige ofte kurs og oppfølging, samt forventning om å fremvise politiattest. Familiene får en kvalitetssikring gjennom kontakten med organisasjonen på de personene de skal slippe inn i sitt hjem, forklarer Johnsen.

- Eldre har masse å bidra med

Frivillighet Norge mener at seniorer er en viktig frivillig ressurs. Generalsekretær Johnsen sier at det er mange grunner til at eldre velger å engasjere seg.

- Du får utløp for det du kan, du får brukt ressursene dine på noe som er bra for samfunnet, og så gir det masse tilbake til en selv også. Og da for eldre, spesielt.

Han understreker at seniorer har ressurser og kompetanse som trengs i frivilligheten, og at det samtidig er både sosialt og morsomt å bidra.

- Det er kjempeviktig og bra at de også stiller opp som frivillig, sier han.

- Setter meg selv til side

Om du tenker at det å være familiekontakt kan være fint å bidra som i pensjonistlivet, mener Tone at du må være helt sikker i saken før du melder seg som frivillig.

- Jeg kommer inn i mange ulike familier, og da setter jeg meg selv litt til side, legger meg litt lavt, sier Tone.

Hun forklarer videre:

- Jeg spør hva familiene ønsker og trenger hjelp med, hva som er det beste for dem. De må få fortelle om sine behov. Noen trenger at jeg tar med en av barna ut på aktiviteter, andre trenger leksehjelp.

68-åringen legger stor vekt på å unngå en ovenfra og ned-holdning, og bestemme at «sånn skal vi gjøre det».

Tone er selv er mor, og hun erfarer hvor viktig det er å akseptere at alle har ulike måter å være foreldre på.

- Og alle de ulike måtene kan være like gode, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.