Tok 70 tilhengere med seg i døden, men overlevende tror fortsatt han var Messias

En karismatisk leder og en trofast tilhengerskare har gjentatte ganger vist seg å være en skjebnesvanger kombinasjon. Dette er fortellingen om hvordan en rockestjerne-profet havnet i krig med myndighetene og tok med seg følgerne sine i døden.

BYTTET NAVN: Vernon Howell ble til David Koresh. Et navn som henviste til både kong David og den persiske herskeren Cyrus som befridde jødene fra fangenskap i Babylon. Foto: McLennan County Sheriff's Office/Waco Tribune-Herald via AP/NTB
BYTTET NAVN: Vernon Howell ble til David Koresh. Et navn som henviste til både kong David og den persiske herskeren Cyrus som befridde jødene fra fangenskap i Babylon. Foto: McLennan County Sheriff's Office/Waco Tribune-Herald via AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

David Koresh ble 33 år. Akkurat som Jesus. David Koresh ble født som Vernon Howell i Texas i 1959. Moren hans var bare 14 år da hun ble gravid, og faren forsvant før sønnen ble født. Vernon vokste opp både hos moren og besteforeldrene og skulle senere beskrive barndommen som «ensom». Han var ikke skoleflink og ble aldri god til å stave. Men Vernon var desto bedre på gitar og bibelstudier.

Han satte tidlig spørsmålstegn ved den lokale menighetens fortelling om Gud, Jesus og menneskene. Det var nesten sånn at resten av familien satt og vred seg. Men gutten kunne snakke, det kunne han. Som ung mann førte han en omflakkende tilværelse før troen førte ham til Mount Carmel utenfor Waco i Texas og Davidianerne. Her var det allerede en menighet, under ledelse av Lois Roden, som hadde overtatt etter sin mann, Ben.

Trodde på verdens undergang

– Vi trodde på verdens undergang og at vi skulle tilhøre de utvalgtes skare, sier Kathy Jones i tv-dokumentaren «Waco: Madman or Messiah?».

Den unge Vernon hadde langt hår og så ut som en hippie. Men han hadde lett for å tilpasse seg og hadde snart Lois Rodens øre. Han kunne sin bibel, og snart hadde han vridd menigheten ut av Rodens hender. Vernon Howell var den nye lederen. Den gang, på begynnelsen av 80-tallet, høres livet på Mount Carmel ut som livet i et hippiekollektiv. De renoverte de falleferdige husene sammen mens barna lekte. Hver familie hadde et eget rom, men man spiste og holdt bibelstudier sammen. På filmer kan man se scenen med trommesett og høyttalere der Vernon, menighetens egen rockegud, fyrer av låtene sine med et band i ryggen.

Det var regler for hvordan medlemmene skulle leve. Avslørende klær var ikke tillatt, man kunne ikke spise hva man ville, og samfunnet utenfor burde holdes på avstand. På det meste hadde menigheten over hundre medlemmer. Noen kom fra både Australia og England fordi de hadde hørt at Vernon, eller David Koresh, som han hadde døpt seg om til, hadde svarene de lette etter. Hele familier flyttet inn.

Folket på Mount Carmel holdt seg for seg selv, men det hendte at Koresh og en annen fra menigheten dukket opp i den lokale baren i Waco for å høre på musikk eller spille selv. Han kunne også observeres på joggetur i området.

Under Koresh’ ledelse holdt forsamlingen lange sesjoner med bibelstudier. Han hadde en egen evne til å fange tilhørere.

– Han danset rundt så fort at man ble forvirret. Fortryllet av kunnskapen hans, sier Charles Pace, davidian helt siden Rodens dager.

Guds stedfortreder på jorda

Men lederskapet hans var ikke ukontroversielt. Jo mer han fordypet seg i tekstene, desto tydeligere ble det at han var Guds stedfortreder på jorda. Nå skulle han ruste menigheten for undergangen.

I forberedelsene inngikk en tanke om at 24 rettferdige barn skulle fødes. Det innebar at han, Guds lam, innledet seksuelle forhold til kvinnene, noen av dem så unge som 12 år. Først forklarte han at alle ekteskap var annullert. Man hadde jo frelsen å tenke på.

Ryktene om profeten og hans unge jomfruer nådde myndighetene, men til å begynne med skjedde ingenting. I Texas var det greit å ha sex som 14-åring om foreldrene ga tillatelse til det. Og foreldrene ga David tillatelse til å være med døtrene deres. Blant dem var Clive Doyle. To av døtrene hans, Shari og Karen, hadde sex med David Koresh. Shari var bare 14 år. Det var deres eget valg, mener faren, som den dag i dag tror David Koresh var den utvalgte.

Familie: Davids kone Rachel og sønn Cyrus noen år før tragedien. Etter hvert bestemte David at han skulle få barn med flere av menighetens medlemmer. Foto: AP/NTB
Familie: Davids kone Rachel og sønn Cyrus noen år før tragedien. Etter hvert bestemte David at han skulle få barn med flere av menighetens medlemmer. Foto: AP/NTB Vis mer

– Hvis man aksepterer at Gud snakker gjennom denne personen – og han gjør noe som opprører deg. Da må man bare backe ut og si «ok, jeg liker kanskje ikke dette, men om det er Guds vilje, så er det han der oppe som er ansvarlig», sa Clive Doyle til The Sun våren 2020.

Sosiale myndigheter besøkte Mount Carmel, men fant ikke grunn til å gripe inn. Forsamlingen støttet lederen sin. Men det var andre ting som vekket myndighetenes interesse. Forsamlingen var bevæpnet og hadde vakter på både for- og baksiden. Også barna hadde fått skyteopplæring. Man forberedte seg jo på den siste striden.

Det kom informasjon om at Koresh handlet med våpen. Mistankene handlet om at halvautomatiske geværer ble gjort helautomatiske og solgt videre. Det kunne finnes et anselig arsenal på Mount Carmel. Til slutt mente ATF (Alcohol, tobacco and firearm) at de hadde tilstrekkelig til en husransakelse. Operasjonen ble innledet 28. februar 1993. Den skulle komme overraskende, men mediene hadde fått nyss om dramaet, og det drøyde ikke lenge før David Koresh fikk en telefonsamtale fra sympatisører på utsiden.

Dødelig beleiring

Davidianerne var bevæpnet og klare da ATF-agentene rykket inn. Razziaen ble en fiasko. I kryssilden som oppsto, ble flere agenter drept, og de måtte trekke seg tilbake. Koresh og davidianerne barrikaderte seg og nektet å overgi seg. Seks Davidianere var blitt drept i skytingen. Situasjonen i Waco ble til en beleiring. FBI ble koblet inn, og forhandlere forsøkte å få Koresh til å gi opp. Man tilbød ham plass i mediene for å forkynne sin tro og forsøkte å få ham i godt humør.

Etter en stund ble det avtalt at noen barn skulle få lov til å forlate leiren. Etter de bevarte lydbåndene å dømme, hadde man helt til det siste et godt håp om å løse situasjonen. Men det håpet døde på beleiringens 51. dag, 19. april. Da innledet myndighetene et angrep med tåregass. Mediene var på plass, og snart kunne fotografene se flammer slå ut fra leiren.

Også denne delen av operasjonen endte i katastrofe. Ni mennesker klarte å redde seg ut av flammehavet. Mer enn 70 davidianere ble funnet døde i ruinene etter brannen. Rundt 20 av de døde var barn, flere av dem var Koresh’ sine. Han ble funnet død med et skuddsår i hodet.

Mount Carmel: Menigheten restaurerte en stor ranch som de bodde på. Etter brannen ble den totalødelagt. Foto: Susan Weems/AP/NTB
Mount Carmel: Menigheten restaurerte en stor ranch som de bodde på. Etter brannen ble den totalødelagt. Foto: Susan Weems/AP/NTB Vis mer

Tror fortsatt han var Messias

I etterkant ble det rettet sterk kritikk mot myndighetenes taktikk. Hvorfor gå inn med tåregass? Eller var det David Koresh’ ønske å forlate det jordiske livet i en «blaze of glory» og ta menigheten med seg? Han var jo 33, akkurat som Jesus på korset – noe han også påpekte overfor FBIs forhandlere.

Etter brannen offentliggjorde FBI lydfiler fra skjulte mikrofoner inne hos davidianerne. Der høres det ut som medlemmene får ordre om å helle ut bensin i husene og tenne på.

Livingstone Fagan fra Nottingham mener at opptakene er fabrikkert. Fagan mistet kona, moren og flere venner i brannen. Han fastholder den dag i dag at det var myndighetenes aggresjon som forårsaket katastrofen.

– Vi hadde ikke noe annet valg enn å slå tilbake og forsvare oss, sier han til The Sun.

Troen hans på David Koresh og hans budskap om den forestående undergangen er intakt.

– Nøyaktig når det skulle skje, lå i Guds hender, men vi fikk vite at vi skulle være oppmerksomme på tegn, sier han til The Sun.

– Jeg ville vært lykkelig om jeg hadde fått bli der og bli tilintetgjort med dem.

Det finnes likevel mange stemmer som mener at David Koresh ganske enkelt var en bløff med messiaskompleks. Den lokale sheriffen Parnell McNamara er en av dem.

– Han var en bondefanger med bibel i den ene hånden og et maskingevær i den andre.

Kilder: Esquire, Texas Monthly, The Sun, The Mirror, tv-dokumentaren «Waco: Madman or Messiah?»

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.