Slik styler du grått hår

Tipsene som gjør deg vakker med grått hår

Disse modige damene vil eldes med stil og verdighet. Lekre frisyrer i grått får følge av stolthet og riktige farger på sminke, klær og tilbehør.

FLOTTE KVINNER MED GRÅTT HÅR: Ingeborg Moræus Hanssen, Tonje Nové Sønsteby og Synnøve Lien forteller om sitt forhold til håret. Foto: John Andresen/Ida Nove Cannon/Privat
FLOTTE KVINNER MED GRÅTT HÅR: Ingeborg Moræus Hanssen, Tonje Nové Sønsteby og Synnøve Lien forteller om sitt forhold til håret. Foto: John Andresen/Ida Nove Cannon/Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Forfatter og tidligere kinosjef i Oslo Kinematografer, Ingeborg Moræus Hanssen, er snart 80. Hun forteller at hun vokste opp med et tragisk hår, og har et slags traume rundt det. Det fantes verken krøller eller fall i det, og ingen kunne klippe det i fasong.

I dag får den tidligere kinosjefen i Oslo stadig rosende kommentarer om håret, og det er ikke uvanlig at hun etter en TV-opptreden får spørsmål fra seere om hvilken frisør hun bruker.

– Det er superviktig med en dyktig frisør når vi går for vår naturlige hårfarge! Nå har jeg omsider funnet min hoffrisør, smiler hun.

– Ikke ødelegg aldringen med å blande inn kjemi i håret, verken med permanent eller farger. Det blir bare verre etter hvert, og du vil se helt grotesk ut om du fortsetter å forsterke farger i hår og ansikt som de var da du var 38. De naturlige pigmentene du hadde som ung, forsvinner år for år, og det nytter ikke å kunstig erstatte dem på en elegant måte. Hendene dine, i det du løfter dem opp mot ansiktet, vil uansett avsløre deg, sier Moræus Hanssen.

Hun har aldri farget håret, ei heller tenkt tanken, og synes hun har fått den hvitfargen som kler øyne og hud. Hun har aldri skjermet det for vær og vind, da det ikke gulner i solen.

HAR ALDRI FARGET HÅRET: - Jeg har aldri farget håret, og er fornøyd med hvitfargen min. Den kler huden og øynene, sier Ingeborg Moræus Hanssen. Foto: John Andresen
HAR ALDRI FARGET HÅRET: - Jeg har aldri farget håret, og er fornøyd med hvitfargen min. Den kler huden og øynene, sier Ingeborg Moræus Hanssen. Foto: John Andresen Vis mer


– Viktig å ikke se sinna ut

– Det er viktig å ikke se sinna ut! Se mild ut, slik at øynene funkler, oppfordrer Moræus Hanssen, og tilføyer at kvinneligheten ikke sitter i hårfargen, men i høye hæler og lang hals! Det er det tragiske med å bli gammel: Vi kan ikke bruke høye hæler lenger, tyngden faller helt feil, det går bare ikke, sukker hun.

– Mannen min pleide alltid å si «Klipp deg langt» da jeg skulle til frisøren. Drømmen var grått, oppsatt hår i nakken som gammel bestemor, men jeg har innsett at de korte frisyrene kler meg best. Han hadde ikke noe han skulle sagt vedrørende mitt stadig mer hvite hår, for han var gråhåret selv.

Ingeborg Moræus Hanssen er opptatt av skjønnhet: – Det ligger mye psykologi i å kjøpe seg vakre, dyre plagg! Du skal bære klærne, altså gå med ryggen rak. Klipp deg så ofte at frisyren holder seg hele veien. Litt rødt på leppene og diskret sminke er flott. Pass deg for tunge farger som kan gjøre deg tjue år eldre, som lilla og burgunder. Unngå klær med skrukker, så de ikke forsterker det rynkete ansiktet, sier damen som vil eldes med stil og verdighet.

FARGEKUR: - Som variasjon til det grå kan man heller bruke en kur med farge til spesielle anledninger. Den vaskes ut etter en uke, tipser frisør Synnøve Lien. Foto: Privat
FARGEKUR: - Som variasjon til det grå kan man heller bruke en kur med farge til spesielle anledninger. Den vaskes ut etter en uke, tipser frisør Synnøve Lien. Foto: Privat Vis mer

– Ingen over 50 bør farge håret!

Frisør Synnøve Lien ble nektet å være naturlig grå som 40-åring av kollegaer i frisørjobben. 70-åringen har hatt sin egen frisørsalong i snart 40 år, og eier fremdeles «Hårgaiden» på Lillehammer, mens hun har trappet ned som frisør. Da hun bestemte seg for å trosse kollegene, gikk hun drastisk til verks: Lot håret gro i ferien og klippet det «kortkort» rett før hun gikk på jobb. Dermed var alt i den naturlige gråfargen hun hadde ønsket seg, uten ettervekst.

– Jeg vet ikke hvor mange damer som har sluttet å farge håret på min oppfordring. Det er jo ganske uvanlig av en frisør, for vi tjener temmelig mye på at kundene farger håret sitt, forklarer hun.

Lien synes det er flott med yngre som vil bruke det grå som et spill i håret, men har forståelse for dem som ikke vil. Etter fylte femti er det imidlertid bare å slutte med farging for alle, mener hun. Grunnen er at har du først begynt, betyr det at du har en jobb med å vedlikeholde det hver måned for at det skal se fint ut. Mange fortsetter med samme farge som de hadde, og kler det dårligere og dårligere. Spesielt de med mørkt hår, siden pigmentene i ansiktet forsvinner med alderen.

Det er en ganske omfattende prosess å slutte med farging, forteller Lien, spesielt for dem som har farget det mørkt. Det tar gjerne et halvt års tid med striping i overgangsperioden, hvis du da ikke går for den drastiske varianten med å spare noen uker, og så klippe det veldig kort.

Kledeligst bedre enn trendy

– De flotteste frisyrene er de du kler best, og ikke de som er trendy akkurat nå. Men er klærne topp moderne, skal håret også være i en matchende frisyre. Det er superviktig at kunden trives med klippen, ellers vil den bare bli til frustrasjon. Sporty med litt rufs er fint. Mange med grått hår er fine med tunge, hele lengder. Ikke langt, jeg strekker meg til en bob-frisyre, sier Lien, og understreker at det er viktig med helheten.

Kluet er en god klipp, forklarer Lien, som gjerne bruker 45 minutter på selve klippen, og lite tid på føn og stash for sine kunder. Man skal ha en så god klipp at det bare er å gå i dusjen, og så være ferdig, fordi frisyren er fin uansett. Hun finner fallen, den naturlige måten som håret vil ligge på, og klipper ut fra den. Da varer frisyren helt til neste klipp.

Hår skal være grått eller hvitt, ikke gult, mener Lien, og anbefaler en sjampo med blå- eller lillafarge. For spesielle anledninger kan man bruke balsam eller kurer med farge, som vaskes ut i løpet av en uke. Alt er bedre enn å farge det, sier den sporty frisøren som har hatt rosa hår ved en slik anledning.

LANGT OG GRÅTT: Tonje Nové Sønsteby har alltid følt seg vel med langt hår, og kommer aldri til å farge det. Hun synes det er fantastisk flott med gamle damer som har det lange grå håret oppsatt. Foto: Ida Nove Cannon
LANGT OG GRÅTT: Tonje Nové Sønsteby har alltid følt seg vel med langt hår, og kommer aldri til å farge det. Hun synes det er fantastisk flott med gamle damer som har det lange grå håret oppsatt. Foto: Ida Nove Cannon Vis mer

Stolt av sitt lange grånende hår

Tegner og forfatter Tonje Nové Sønsteby (56) har langt grånende hår nesten til korsryggen.

- Det har vært kort to ganger i mitt liv, da jeg var fem og 19, og det var ikke meg. Jeg er stolt av håret mitt, og får mange kommentarer på det. Setter det gjerne opp i en knute eller fletter det, når det ikke henger løst.

Nové Sønsteby synes det viktigste er selvaksept, for man er den man er uansett hva man finner på av ytre staffasje. Hun kjenner en dame på over 90 med oppsatt langt grått hår, og synes det er kjempeflott.

- Du skal like det du driver med og ha gnist i øynene, det har utrolig mye å si. Hvis du farger håret for ikke å se gammel ut, hvilken dag skal du slutte å farge det og hvordan har du det da, undres hun.

GLEDER SEG TIL GRÅTT HÅR: Sølvi Strifeldt gleder seg til den dagen alt håret omsider er blitt grått, da skal norgesmasteren i make-up slutte å farge det. Foto: Privat
GLEDER SEG TIL GRÅTT HÅR: Sølvi Strifeldt gleder seg til den dagen alt håret omsider er blitt grått, da skal norgesmasteren i make-up slutte å farge det. Foto: Privat Vis mer

Gleder seg til å bli grå

Jeg gleder meg til håret mitt er helt grått, sier Sølvi Strifeldt entusiastisk. 51-åringen venter utålmodig på at de grånende områdene ved tinninger og foran på hodet skal bre seg over det hele.

I mellomtiden farger hun det, slik at det kan være helgrått den dagen den store endringen skal skje.

- Da vil jeg farge det grått, og slipper mye styr med ettervekst fra da og for ettertiden. Strifeldt har utseende som yrke, den tidligere norgesmesteren i makeup er lærer, sensor og foredragsholder for stylistskoler i Norge og Sverige.

Strifeldts beste tips for grå og vakre damer:

 • Gå for farger på klær og sminke som man finner naturlig i ansiktet fra før. Brukes i små mengder, ikke overdriv
 • Rødt er en feminin farge – bruk den, det er naturlig og friskt i lyse laksefargede toner
 • Brunt, grønt og jordtoner er maskuline farger – brukes med forsiktighet
 • Foundation trengs ikke på sommeren, bruk eventuelt litt solpudder på halsen hvis du ikke har fått sol under haken. Ikke bruk gylne farger på vinteren, det ser skittent ut på gusten hud.
 • Vær forsiktig med solpudder mot hårfestet (fester seg lettere i grått hår, vanskelig å vaske vekk)
 • Hodebunnen er lysere, vær obs på overgangen fra ansiktet ved bruk av foundation
 • Rouge/blush under øyebenet mot globalen (overgangen mellom øyeeplet og øyebenet) og kinnben. Heller laksefarge og rosatoner i blushen enn gult, som assosieres med sykdom. Ikke for mye blåtoner i den, kan assosieres med surstoffmangel.
 • Øyenskyggefarger – finn ut om de grå er bedre enn de brune, for ikke å skape assosiasjoner til aldersflekker, men til det unge og friske. Velg eventuelt kalde bruntoner.
 • Gi blikkfang til og skap klarere øyne med maskara og eyeliner i kalde farger i blått og grått. Benytt fargene du har i øynene heller enn kontrastfarger.
 • Napp brynene på undersiden så de smalner ytterst. De skal ikke være like brede hele veien. De nappes bare fra «trekantpunktet» der hvor en blyant møter øyenbrynet når den legges midt på overleppen og inntil neserota. Gir et maskulint trekk om vi ikke rydder opp i brynene.
 • Farge på bryn bør gå i kalde toner som grått og gråbrunt for å matche det grå håret. Viktig at de er markert.
 • Leppene: Forsterk fargen du allerede har, og la den helle mot en lys, frisk rød eller laksefarget tone
 • Klærne: Unngå beige, mursteinsfarge, oransje, varm gul og mosegrønn – man ser syk ut i det, blir en skygge av seg selv. Velg heller farger hvor du kan gløde! Hvis du vil ha brunt, velg kun de kalde bruntonene som sjokolade, rødbrun, blåbrun og lillabrun. Velg ellers blant de kalde, klare fargene – gjerne turkis og rene pastellfarger som fersken og laks.

Spor etter farging oppdaget i urinprøver

Elisabeth Bakken driver sin grønne frisørsalong med naturlige hårpleieprodukter på Moelv. Hun hadde tidligere salong på Rikshospitalet, og forteller at en av sykepleierkundene som fikk farget håret regelmessig, deltok i et prosjekt med ukentlige urinprøver. Hun fortalte at hårfargen hennes var sporbar i urinen seks uker etter farging. Bakken syntes dette var både ekkelt og skummelt, og dette ble forløperen til hennes grønne skifte.


– Det er mange allergiframkallende stoffer i hårfarge, og jeg har kunder som har blitt kvitt væskende sår i hodebunnen etter at de sluttet å bruke slike preparater. Den beste måten å unngå allergi er å ikke farge håret, sier hun.

Hun mener at disse og andre skadelige stoffer i hårprodukter også rammer natur og dyreliv, og heier på alle modige damer som går for grått og flott.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.