Historien om Bjørn Borg:

Tennistalentet følger i farens fotspor

Leo Borg går i sin legendariske fars fotspor. Tennisspilleren Bjørn Borg skapte også store overskrifter utenfor banen.

Som far så sønn: Bjørn Borg fikk mye oppmerksomhet i sin storhetstid på åttitallet. Det var ikke alltid tennis som var hovedfokus. Nå er det sønnen Leo som er best på tennisbanen. Foto: NTB Scanpix
Som far så sønn: Bjørn Borg fikk mye oppmerksomhet i sin storhetstid på åttitallet. Det var ikke alltid tennis som var hovedfokus. Nå er det sønnen Leo som er best på tennisbanen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Ja, faktisk! Jeg slår ham, dessverre. Han er jo gammel nå, ler Leo Borg (17) til den svenske avisa Expressen.

Det unge tennistalentet snakker om faren, tennislegenden Bjørn Borg, i forbindelse med at han selv har fått en plass ved det prestisjefylte akademiet til tennisstjernen Rafael Nadal.

Nadal har vært unge Borgs idol, men selv minner han mye om sin egen far; kledd i Fila-klær, samme merke som det nå 63-årige ikonet selv brukte i sin storhetstid. Også sønnen har blondt, langt hår under pannebåndet. Ikke minst har han arvet farens talent for å spille tennis. Til og med favorittslaget er det samme: dobbel backhand.

Likefullt er farens sko store å fylle. Fra 1976 til 1980 vant Bjørn Borg Wimbledon fem ganger på rad. Han er Grand Slam-vinner elleve ganger.

Overskriftene om Bjørn Borg har imidlertid handlet om mer enn hans tennisbragder. Tennisspilleren ble en sagnomsust figur på godt og vondt. Gjennom livet har det vært damer, skilsmisser, narkotika og konkurser.

SUPERSTJERNE: Bjørn Borg løfter trofeet etter seieren mot John McEnroe i Wimbledon-finalen i 1980. Foto: Colorsport REX NTB Scanpix
SUPERSTJERNE: Bjørn Borg løfter trofeet etter seieren mot John McEnroe i Wimbledon-finalen i 1980. Foto: Colorsport REX NTB Scanpix Vis mer

Ungpikeidol

Borg slo gjennom som 18-åring og omtales ofte som en av de som revolusjonerte tennisen. Med Borg dro idretten til seg et yngre og hippere publikum. Ikke minst flokket jentene seg til tennisarenaene for å se den blonde svensken.

Se dette innlegget på Instagram

Costa rica var grymt🤤🤤

Et innlegg delt av Leo Borg (@leooborgg)

I britisk presse fikk han kallenavnet «The Iceberg» fordi han var så kald og tilsynelatende blottet for nerver på tennisbanen, skriver The Guardian. Men utenfor banen var livet annerledes.

- Jeg var en ung, svensk gutt med langt hår, som jentene plutselig svermet seg rundt. Det sto hundrevis av dem, skrikende, og ventet på meg hvor enn jeg gikk. Jeg ble som en popstjerne tennissporten aldri hadde sett maken til. Jeg nøt virkelig galskapen, sa Borg til The Telegraph i 2007.

ISKALD PÅ BANEN: Bjørn Borg under Wimbledon-finalen i 1980. Foto: Colorsport REX NTB Scanpix
ISKALD PÅ BANEN: Bjørn Borg under Wimbledon-finalen i 1980. Foto: Colorsport REX NTB Scanpix Vis mer

- Det var helt vilt på den tiden. Når man var på hotellrommet sitt... Da sto det et hundretalls mennesker og jenter nede i resepsjonen. Det var galskap, uttalte Borg i et intervju med BBC i forbindelse med markeringen av at Wimbledon-turneringen fylte 90 år.

«Det livet her kan jeg ikke leve»

Til tross for suksessen som spiller la Borg brått opp, bare 26 år gammel.

I intervjuet med BBC åpnet Borg opp om hvor vanskelig det var å leve med fans overalt. Rett før finalen i US Open i 1981 kom det også trusler om at Borg skulle drepes på banen. Borg, tapte kampen mot John McEnroe, og gikk i dekning.

- Jeg ville bare fokusere på tennisen. Om man ser tilbake på alt som skjedde med meg utenfor banen... Jeg kunne ikke gå noe sted. Jeg kunne ikke gjøre noe. Jeg tenkte bare at «det livet her, kan jeg ikke leve», uttalte tennislegenden til BBC.

Kokain og utroskap

Bjørn Borg har vært gift flere ganger. Blant annet med Jannike Björling, som han traff i forbindelse med en «wet t-shirt-konkurranse». Forholdet skal ha vært preget av kokain og utroskap.

Også det seinere ekteskapet med den italienske glamourmodellen og rockestjernen Loredana Berté, som han giftet seg med i 1989, skal ha vært turbulent. Paret skilte seg i 1993.

I 1989 meldte mediene at Bjørn Borg hadde tatt overdose og at dette var et selvmordsforsøk. Selv har Borg benektet dette.

I 2015 skrev ekskona Berté en selvbiografi der hun beskyldte Borg for kokainbruk.

UNGPIKEIDOL: Bjørn Borg fotografert i forbindelse med Wimbledon i 1979. Foto: REX
UNGPIKEIDOL: Bjørn Borg fotografert i forbindelse med Wimbledon i 1979. Foto: REX Vis mer

- Besettelsen for kokain ble ugjennomtrengelig. Han ble en fare for samfunnet. I Milano kunne han gå rundt på gata og spørre forbipasserende om narkotika, står det i boka, ifølge spanske Marca.

Mislykket comeback

35 år gammel ville Borg fortsatt vise at han var blant verdens beste spillere. Comebacket ble en katastrofe. Han vant ikke et eneste sett i de første ni kampene han spilte. Han ga opp tre år senere uten en seier.

Likevel har han beholdt statusen som et av de viktigste moteikonene i verden. På 70-tallet signerte Borg en kontrakt med sportsmerket FILA og var dermed den første store idrettstjernen som samarbeidet med et klesmerke.

Suksess i moteverden

Den oppvoksende generasjonen forbinder nok Bjørn Borg først og fremst med klærne som bærer navnet hans, ikke minst undertøyet. Ifølge motenettstedet Melk & Honning er imidlertid navnet det eneste han har bidratt med. Merket Bjørn Borg ble grunnlagt i 1984 med svenske Rhodi Heintz som sjefsdesigner. Ifølge selskapets egen nettside er «Våre produkter er like langvarige som minnet av tennis-legenden Bjørn Borgs bragder, like fantastiske som hans spill og oppsiktsvekkende som hans rekorder».

Borg har vært i pengekrise i nesten tre tiår takket være en rekke mislykkede businessforsøk. I 2006 forsøkte han å selge sine fem trofeer fra Wimbledon og to tennisracketer til høystbydende, men avlyste auksjonen etter reaksjoner fra sine konkurrenter.

TENNISFAR: Bjørn Borg har flere barn som spiller tennis. Her er han fotografert sammen med sønnen Robin i forbindelse med tennistrening for noen år siden. Foto: Scan-Foto Pressens Bild NTB Scanpix
TENNISFAR: Bjørn Borg har flere barn som spiller tennis. Her er han fotografert sammen med sønnen Robin i forbindelse med tennistrening for noen år siden. Foto: Scan-Foto Pressens Bild NTB Scanpix Vis mer

Borg får mellom 1,5 og 2 prosent i royaltyinntekter fra merket Bjørn Borg. Merket omsatte for 600 millioner svenske kroner i 2016.

I 2017 valgte merket å relansere kolleksjonen de laget like etter at Borg pensjonerte seg som tennisspiller. Under Stockholm fashion week samme år åpnet visningen med en modell med langt blondt hår strammet under et pannebånd.

- Aldri vært mer lykkelig

Bjørn Borg er i dag gift med sin tredje kone, Patricia Ôstfeldt, som er Leos mor. Familien bor utenfor Stockholm.

I 2006 fortalte han til USA Today at det å få barn var noe av det vakreste et menneske kunne oppleve i livet og at han ikke angret på at han forlot tennisen.

- Jeg har aldri vært lykkeligere enn jeg er i dag, sa han i intervjuet.

- Jeg har en fantastisk familie, fantastiske barn. Jeg har alt. Noen ganger må jeg klype meg selv. Det er faktisk sant at livet begynner når man er 50.

Kilder: Dagbladet , Nettavisen, The Guardian, USA Today, Melk & Honning.

LYKKELIG: Bjørn Borg og kona Patricia Ôstfeldt. Foto: NTB Scanpix
LYKKELIG: Bjørn Borg og kona Patricia Ôstfeldt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.