Tenåringenes drapsferd rystet hele verden

Mens politiet jaktet Bryer og Kam gjennom den canadiske villmarken, var befolkningen vantro: Kunne virkelig to vanlige tenåringsgutter plutselig bli til kaldblodige mordere?

Kam McLeod (19) og Bryer Schmegelsky (18) fanget på overvåkingskamera i bilder frigitt av politiet. Foto: Reuters/NTB Scanpix
Kam McLeod (19) og Bryer Schmegelsky (18) fanget på overvåkingskamera i bilder frigitt av politiet. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ingen canadier glemmer sommeren 2019. Den fredelige nasjonen som aldri har hatt kriminalitetstatistikk i nærheten av nabolandet USA, havnet plutselig i verdens søkelys på grunn av to tilsynelatende vanlige tenåringsgutter.

18 år gamle Bryer Schmegelsky og ett år eldre Kam McLeod, barndomsvenner fra det lille stedet Port Alberni på Vancouver Island i den vestlige delen av landet, forlot hjemstedet i juli i fjor for å søke jobb i provinsen Alberta. Det var starten på et langt mareritt for guttenes familier - og for minst tre uskyldige mennesker som var så uheldige å møte guttene på sin vei.

- En henrettelse

På ettermiddagen 14.juli fikk et ungt par motorstopp langs den øde Highway 97 i nærheten av Liard River i British Columbia. Australske Lucas Fowler (23) og hans amerikanske kjæreste Chynna Deese (24) hadde i løpet av våren reist rundt i blant annet Jordan og Tyrkia. Nå skulle de reise på en tre uker lang biltur gjennom Canadas vakre villmark.

– De var dypt forelsket. De møttes på reise, og reise var også det de gjorde sammen, fortalte Chynnas bror British til avisa Charlotte Observer.

Et vitne så paret ved veikanten klokka 15.20. Neste morgen klokka sju fant en veiarbeider dem drept i veikanten ved siden av sin egen minibuss. Begge var skutt i noe som framsto som en ren henrettelse.

Drapene fikk stor oppmerksomhet i canadiske medier, og enkelte trakk paralleller til Highway 16, kjent som Highway of tears, som ligger omtrent hundre mil sør for åstedet. Siden 1970 har et femtitalls kvinner blitt drept eller forsvunnet langs den 72 mil lange veien.

Men drapet på det unge paret hadde ingenting med «tårenes vei» å gjøre. Fredag 19.juli, fire dager etter at Deese og Fowler ble funnet drept, ble en utbrent bil av merket Dodge funnet cirka sju timers kjøring fra åstedet. Bilen var registrert på Kam McLeod, og politiet begynte å lete etter ham og Bryer Schemegelsky. Ungdommene ble regnet som savnet.

- Oppfostret på Youtube

Kort etter gjorde politiet enda et makabert funn, cirka to kilometer fra guttenes utbrente bil: En mann lå på bakken, skutt til døde. Mannen ble identifisert som Leonard Dyck, en 64 år gammel canadisk tobarnsfar og professor i botanikk fra Vancouver.

En sammenligning av ammunisjonen koblet dette drapet til dobbeltdrapet noen dager før, og plutselig sto Canada foran marerittet: To seriemordere var løse, et sted i villmarken.

Spørsmålet folk stilte seg nå, var hvem i all verden de to savnede guttene var, og hva som kunne få dem til å begå tre kaldblodige drap?

Bryers pappa, Alan Schmegelsky, uttalte til programmet «60 minutes Australia» at sønnen hadde vært sint siden han var fem år og moren flyttet ut:

- Han tilbragte mye tid uten tilsyn. Han ble oppfostret på Toutube og tv-spill, forklarte han.

Søkte kjærlighet

Alan Schmegelsky mente at sønnen var ute på «selvmordsoppdrag»:

– Han har ikke sertifikat, han lærte aldri å sykle. Han har lengtet etter kjærlighet. Han kommer til å dø i dag eller i morgen. Jeg vet det. Hvil i fred Bryer. Jeg elsker deg, og er lei meg for at det ble som dette, sa faren.

Kam McLeods foreldre beskrev sin sønn som snill, omtenksom og som en gutt som brydde seg om andre mennesker.

Dagene gikk, uten at noen visste hvor guttene var. Forvirringen var stor: Øyenvitner meldte seg fra steder som lå flere hundre mil fra hverandre. Den canadiske villmarken er kjent for sin skjønnhet, men også for å være et ugjestmildt og brutalt sted.

- Om du ikke har rett utstyr for å oppholde deg der, så kommer du ikke til å klare det, sa William Hunter som har slukket skogbranner i området, til tv-kanalen CBC.

Ifølge politiet kjørte guttene en grå Toyota Rav 4, men ingen visste hvor de var på vei - eller om de skulle finne flere ofre på sin vei.

Etter noen dager kom en ny ledetråd: Toyotaen ble funnet utbrent, flere hundre mil fra begge åstedene, i det lille tettstedet Gillam. McLeod og Schmegelsky hadde åpenbart krysset store deler av Canada på sin flukt fra lovens lange arm. Politiet satte opp veisperringer rundt den lille byen, og de drøyt tusen innbyggerne låste dørene.

Et militært Herculesfly ble satt inn i søket fra lufta. Sannsynligvis hadde guttene begitt seg inn i skogen for å slippe unna. En hel nasjon fulgte jakten etter dem.

– Anse dem som farlige. Unngå konfrontasjon. Ikke gjør noe for å stoppe dem, ring etter hjelp umiddelbart, sa Janelle Shoihet, politiets talsperson, til CTV News.

Nettet snøres

I begynnelsen av august begynte nettet å strammes rundt de etterlyste guttene. Politiet fant flere spor, blant annet en ihjelslått båt i strandkanten av innsjøen Nelson i nærheten av Gillam.

7.august kom beskjeden landet hadde ventet på: Jakten var over. I en del av Manitoba med spredt bebyggelse hadde Kam McLeod og Bryer Schmegelsky tatt sitt eget liv.

«De har tilsynelatende begått selvmord ved å ha skutt seg selv,» skrev landets føderale politi i en uttalelse.

Marerittet som lamslo Canada var over. Igjen fantes fem døde mennesker, ubesvarte spørsmål om motiv og fem familier rammet av ufattelig sorg.

Blant de pårørende var to familier som må leve med en dobbel sorg:

- Jeg er så lei meg for det som har skjedd. Jeg har akkurat mistet min sønn, uttalte Bryer Schmegelskys pappa Alan till «60 minutes Australia».

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.