Gjennom livet møter vi tusenvis av ulike mennesker, og de fleste er til å stole på.
Vi lyver alle sammen fra tid til annen, men noen mer enn andre. Enkelte lyver så mye at det kan skape store problemer for menneskene rundt dem.
Så hvordan plukker man egentlig uærlige mennesker ut fra mengden?
En psykolog og en kroppsspråkekspert forklarer.
Derfor lyver vi

Det finnes mange grunner til at man lyver, forteller Grethe Nordhelle, psykolog og advokat. Hun har blant annet skrevet boken “Manipulasjon – forståelse og håndtering”.
- Løgn er et bredt tema, og det er viktig å legge vekt på hensikten med å lyve. Den ene delen er der du lyver for å beskytte og skjerme deg selv, eller du lyver for å beskytte noen du vil ta vare på. Den andre delen handler om å lyve for å oppnå en egoistisk hensikt slik som manipulasjon. Det er noen positive og noen veldig dårlige hensikter med å lyve, forklarer Nordhelle.
Når foreldre lyver til barna sine, handler det ofte om å skåne dem slik at de skal slippe å bære på vanskelige, voksne ting, mener hun.
Det samme gjelder når man lyver for andre mennesker rundt seg som ikke kan få gjort noe med saken, men heller blir gående og bekymre seg og føle smerte om de får høre sannheten:

Psykopatens trekk blir enda verre med alderen
- Da er det bedre å skåne vedkommende og ikke si noen ting, mener psykologen.
Å lyve er altså ikke bare negativt. Av og til er det helt nødvendig å lyve, mener Live Bressendorf Lindseth, en av Norges fremste eksperter på kroppsspråk.
- Det er selvsagt situasjonsbestemt, og avhengig av hvilke konsekvenser det kan få for personen som blir løyet til. Men det er ikke noe mål i seg selv å gå rundt å være hundre prosent ærlig og direkte hele tiden, sier Lindseth.
Hun utdyper:
- Er man direkte hele tiden kan det virkelig skape konflikter. Så man er nødt til å vurdere situasjonen og skille mellom ulike typer av løgn. Løgn som handler om at man bedrar andre, er noe helt annet.
- Sosialt lim
Lindseth understreker at en hvit løgn, som for eksempel “oi, så fin du var på håret!” selv om man ikke syns det, ikke behøver å være skadelig.
- Tvert imot kan det virke som et sosialt lim. Kanskje var det sånn at den personen trengte å høre det akkurat i dag, sier eksperten.

Tegn på løgn
Både Nordhelle og Lindseth understreker at det ikke finnes et fasitsvar på hvordan man kan se at andre lyver siden det er mange variabler man må ta hensyn til:
- Én ting er kroppsspråket, en annen ting er tonefallet som løgneren benytter og det tredje er hvordan man uttrykker seg og om det høres fornuftig ut i forhold til sammenhengen, sier Lindseth.
Når det gjelder kroppsspråk finnes det mange myter rundt dette, understreker eksperten. For eksempel det at man tar seg til nesen eller har et flakkende blikk når man lyver, det er det lite hold i, ifølge Lindseth.
- Men en løgner kan gjerne ha en mimikk som er merkelig, som man ser er avvikende fra hva man ellers skulle forvente. Et typisk trekk når mange prøver å pynte på troverdigheten sin er at de smiler selv om det ikke er grunn til å smile, at de forsøker å smile ting bort slik at de ikke får flere spørsmål om noe som er vanskelig å svare på.
- Andre mennesker kan bli veldig sinte og reagere med raseri. Raseri har den egenskapen at det ofte virker skremmende på dem man snakker med slik at de ikke tør å spørre mer, forklarer Lindseth.
Noen blir mer stirrende, og det er fordi at man har en forestilling om at mennesker som ser deg inn i øynene er troverdige, ifølge kroppsspråkseksperten.

Slik lykkes du med nettdating
- Noen får gjerne et lysere toneleie, og det er nervøsiteten som bidrar til det det. Men man kan godt være nervøs selv om man forteller sannheten. Og det er derfor det er komplisert, og at du må vurdere ting i forhold til sammenhengen, understreker Lindseth.
Still detaljerte spørsmål
Lindseth kommer med følgende tips:
- Det man må ta løgneren på er at måten vedkommende svarer på henger dårlig sammen med enten spørsmålet eller selve konteksten.
Nordhelle er enig og mener at det er lurt å gå litt i dybden for å sjekke om noen lyver.
- Du kan utforske med mer detaljerte kontrollspørsmål. Jo lengre du snakker med en person om noe, jo mer overbevist blir du om at det er sant eller ikke. På et tidspunkt har ikke løgneren mer å si, eller vedkommende gjentar seg selv flere ganger, sier gjerne det motsatte av det som ble sagt tidligere, forklarer Nordhelle.
En dyktig løgner
Enkelte mennesker er så gode på å lyve at det er vanskelig å ikke tro på dem.
- Det handler om talent og tilvenning. De fleste er ikke gode løgnere til å begynne med, men har du talent kan du få til ting veldig fort. Det du trener på blir du god på, forteller Nordhelle.

Bestemor og bestefar – ikke gå i denne Snapchat-fella!
Lindseth mener at personer som er gode løgnere ofte ikke føler noe når de lyver, at de ikke har noen sosial samvittighet.
- Kanskje de tenker “So what? Det viktigste er at jeg får min vilje”. Kanskje de dyktige løgnerne mener at de har rett til å gjøre det de gjorde, sier eksperten.
Å ikke kjenne på noen sosial samvittighet kan for eksempel handle om at man man ikke føler på noe samvittighetsnag hvis man lyver for mennesker man ikke liker, ifølge Lindseth.
- Men i utgangspunktet handler det om at man da ikke har noen moralske skrupler som andre mennesker har, i forhold til at man skal behandle folk med respekt og være sannferdig, legger hun til.
Så er det noen ganger at man pynter på sannheten, og de som lyver og er flinke til det, prøver alltid å ligge så tett opp til sannheten som mulig, mener Lindseth.
- De kan gjerne fortelle masse som er sant og så legger de på en liten løgn. Men fordi det er masse som er sant, så tror folk på det, avslutter hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.