Hvordan avsløre løgn

Tegn som avslører løgneren

Noen er så dyktige på å lyve at det er vanskelig å avsløre dem. Men det er mulig. Eksperttipsene får du her.

LØGN: Av og til er det helt nødvendig å lyve. Men noen er notoriske løgnere som bedrar andre. Under leser du hvordan løgn kan avsløres! Foto: Scanpix.
LØGN: Av og til er det helt nødvendig å lyve. Men noen er notoriske løgnere som bedrar andre. Under leser du hvordan løgn kan avsløres! Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom livet møter vi tusenvis av ulike mennesker, og de fleste er til å stole på.

Vi lyver alle sammen fra tid til annen, men noen mer enn andre. Enkelte lyver så mye at det kan skape store problemer for menneskene rundt dem.

Så hvordan plukker man egentlig uærlige mennesker ut fra mengden?

En psykolog og en kroppsspråkekspert forklarer.

Derfor lyver vi

Det finnes mange grunner til at man lyver, forteller Grethe Nordhelle, psykolog og advokat. Hun har blant annet skrevet boken “Manipulasjon – forståelse og håndtering”.

- Løgn er et bredt tema, og det er viktig å legge vekt på hensikten med å lyve. Den ene delen er der du lyver for å beskytte og skjerme deg selv, eller du lyver for å beskytte noen du vil ta vare på. Den andre delen handler om å lyve for å oppnå en egoistisk hensikt slik som manipulasjon. Det er noen positive og noen veldig dårlige hensikter med å lyve, forklarer Nordhelle.

Når foreldre lyver til barna sine, handler det ofte om å skåne dem slik at de skal slippe å bære på vanskelige, voksne ting, mener hun.

Det samme gjelder når man lyver for andre mennesker rundt seg som ikke kan få gjort noe med saken, men heller blir gående og bekymre seg og føle smerte om de får høre sannheten:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.