Studie: Kvinner med grått hår ble kritisert av familien

Ifølge en ny, engelsk studie føler kvinner seg naturlige og ekte med sitt grå hår. Samtidig fortalte de at familie og venner kritiserte dem og mente de lot seg forfalle.

GRÅ OG FLOTT: Skuespiller Diane Keaton er blant en rekke kjente kvinner som har latt sitt grå hår vokse. Foto: AP NTB
GRÅ OG FLOTT: Skuespiller Diane Keaton er blant en rekke kjente kvinner som har latt sitt grå hår vokse. Foto: AP NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De første grå hårene begynner å synes. Hva gjør du? Ønsker du å farge håret eller ønsker du det grå håret velkommen?

Vi.no har skrevet flere artikler om at mange kvinner velger å omfavne sitt grå hår.

I mars i fjor uttalte blant annet den erfarne redaktøren og journalisten Tjodunn Dyrnes at hun trodde flere ville la det grå håret vokse ut som følge av coronaviruset i Norge. Dyrnes håpet at stengte frisørsalonger ville føre til at det ble flere naturlige «Silver sisters».

– Kanskje det er flere som tenker at det ikke var så farlig? At det er flere som tenker: Dette er meg og det er mer enn bra nok? uttalte Dyrnes.

I en fersk studie har forskere fra Universitetet i Exeter i England spurt kvinner med grått hår om hvorfor de har valgt å omfavne sitt naturlige, grå hår i stedet for farge det. Ifølge Forskning.no tilhørte de som deltok i studien grupper på sosiale medier som besto av folk som valgte å være naturlig gråhåret.

Det viste seg at kvinnene som valgte å la håret være grått kompenserte med sminke og annen hudpleie. De fleste var tilfredse med å ha grått hår, men de fortalte også de følte at de ble ignorert og behandlet som mindre kompetente med grått hår. De fortalte at de ofte fikk kritikk fra familie og venner for å være «for naturlige» og at de lot seg selv forfalle.

Kvinnene som ble støttet av familie og kjæreste hadde bedre selvfølse enn de som ikke ble støttet.

Aldringstegn vurderes negativt

Per Erik Solem, forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, er ikke overrasket over resultatene fra studien.

– Vi har nok slike holdninger i Norge også. Norge er ikke så forskjellig fra England. Det er vanlig at folk blir oversett og vurdert negativt på grunn av aldringstegn. Men det er fint å la aldringstegnene komme som de er, sier Solem til Vi.no.

Solem har forsket på aldersdiskriminering. Han mener resultatene fra den engelske studien er overførbare til Norge.

– Ja, det er det helt sikkert. Vi vurderes automatisk etter tegn på aldring. Vurderingen fra andre er mer negativ når signaler og tegn på høy alder kan knyttes til folk.

Ungt kvinneideal

Ifølge Solem aksepterer kvinner alderdom lettere enn menn. De aksepterer endring i utseende, at kroppen forandrer seg og at det skjer ting med alderen, men:

– Det forhindrer ikke at de ikke oppfattes mer negativt med alderen. Mange kvinner sier at de opplever dette. Eldre kvinner i arbeidslivet føler seg oversett og ignorert. Vi kan si at kvinneidealet er ungt.

– Ifølge den engelske studien følte kvinnene som lot det grå håret vokse at de måtte velge mellom å føle seg naturlige og ekte og å bli tatt på alvor. Hva tenker du om det?

– Det er synd. Samtidig er det fint at noen velger å være ekte. Mer synlighet av alder og tegn på aldring kan bidra til å endre holdningen til eldre kvinner. Det er fint for samfunnet, men jeg skjønner at det er en kostnad, sier Solem.

Solem påpeker at aksepten for menn med grått hår er større enn for kvinner.

– Vi ser på det som mer naturlig at menn har grått hår. De farger ikke håret i samme grad og er dermed mer synlige.

Tror ikke grått hår blir trend

Ifølge Solem blir det ikke sett på som positivt i samfunnet å bli gammel.

– Det knyttes negative forestillinger til alder. Å bli gammel er det ingen av oss som ønsker. Hvis du spør folk hvor gamle de vil være er svaret at de ønsker å være mange år yngre enn de er. I hvert fall hvis du er over 30–35 år, sier han.

– I dag har vi flere kjente kvinner som lar håret være grått og som viser at de er stolte av håret. Kan det være en dreining i hvordan vi ser på det å ha grått hår?

– Det tviler jeg på. For 30–40 år sida var grått hår på damer mote fra Paris. Det fikk ikke noe stort gjennomslag. Det er sånn at vi ikke ønsker å se gamle ut. I parfymerier får vi kjøpt hudkremer – «antiaging» på boks. Det handler om antialdring. Det står ikke «pen og vakker hud». Det bygger opp holdningen om at aldring er negativt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.