Besteforeldre som barnevakt

Stressa barnevakt?

Kvelden som barnevakt trenger ikke å bli kaotisk. Slik takler du barnas protester!

BESTEMOR OG BARNEVAKT: Det er normalt for besteforeldre å bli litt ekstra stressa av tanken på å være barnevakt, særlig om man skal ta ansvar for leggingen på kveldstid. Men med noen enkle strategier, vil det nok ordne seg. Foto: Scanpix.
BESTEMOR OG BARNEVAKT: Det er normalt for besteforeldre å bli litt ekstra stressa av tanken på å være barnevakt, særlig om man skal ta ansvar for leggingen på kveldstid. Men med noen enkle strategier, vil det nok ordne seg. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Javisst er det herlig å bruke tid sammen med barnebarna! Men det er slett ikke unormalt å grue seg til barnevakt-oppgaven, særlig ikke om du skal sitte barnevakt på kveldstid og ta ansvar for leggingen av barna.

Dette kan du likevel takle greit hvis du legger opp til en liten strategi i forveien.

Her får du tipsene!

- Spør foreldrene om råd

- Det kan være lurt å delta i stell og leggesituasjonen sammen med foreldrene før besteforeldrene gjør det alene. Da lærer de hvilke faste rutiner barnet har, hvordan foreldrene takler protester og uro. Besteforeldrene kan overta stellet og leggesituasjonen mens foreldrene er tilstede slik at barnet blir vant til å bli lagt av dem.

PROFESSOR: Willy Tore Mørch, professor og spesialist på barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø. Foto: UIT.
PROFESSOR: Willy Tore Mørch, professor og spesialist på barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø. Foto: UIT. Vis mer

Det tipser Willy Tore Mørch om.

Han er professor og spesialist på barn og unges psykiske helse ved Norges Arktiske Universitet, og har flere tanker om hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

Dette kommer besteforeldre også til å finne ut av desto flere ganger de er barnevakt. Men er du fersk i rollen, er det én ting du bør starte med:

- Spør foreldrene om råd, understreker Mørch.

- Nybegynnerfeil

Kristine Storli Henningsen er trebarnsmor. Hun er også damen bak bloggen Antisupermamma.no, og den utfordrende mammarollen har hun holdt flere foredrag om.

Hun har fått mye hjelp av barnas besteforeldre som ofte har stilt opp som barnevakt. Og mammaen vet at særlig legging av barna kan være utfordrende for besteforeldrene, spesielt i småbarnsperioden.

- Mitt første tips er å begynne veldig tidlig med leggingen! Begynn gjerne i 18-tiden, lag en rolig stemning, demp lyset, ta et bad, på med pysjen og bruk god tid, sier hun mens hun understreker:

TREBARNSMOR: Kristine Storli Henningsen er også damen bak bloggen Antisupermamma.no. Foto: Vibeke Montero.
TREBARNSMOR: Kristine Storli Henningsen er også damen bak bloggen Antisupermamma.no. Foto: Vibeke Montero. Vis mer

- Starter du i 20-tiden er det veldig sent. Ikke vent for lenge, det er en nybegynnerfeil. Det er også fint om besteforeldre kan gjøre litt andre ting på sengekanten enn det foreldre gjør, for eksempel lese andre bøker, så kan barna glede seg til det.

Et annet godt tips er å forberede barna godt før bestemor eller bestefar skal være barnevakt.

- Jeg tenker at man bør være føre var. Foreldrene snakker med barna og sier at avtalen med å være på besøk hos, eller ha besøk av besteforeldrene, er at barna skal være flink å legge seg, det er reglene, foreslår hun.

Men er ungene veldig små, er det vanskelig å lage slike avtaler. I tillegg er det OK at barna får lov til å være oppe litt lenger med besteforeldrene, mener Henningsen.

- Så er det jo slik at barn ikke alltid har så gode tidsbegrep. Da kan man kanskje si til barna at de får være oppe en halvtime lenger eller 15 minutter lenger. Og for eksempel "er dere kjappe nå, kan vi lese litt ekstra på sengekanten". Jeg kan alle de skitne triksene, ler trebarnsmoren.

Slik takler du protester

Hvis barnet likevel protesterer, begynner gråte, og ikke vil ligge alene, er Mørchs råd at du spør barnet om hva som er i veien, hva det vil, hvordan ting skal gjøres annerledes – kanskje barnet vil ha en annen annen pysjamas, ikke slukke lyset, eller lese mer?

ROLIG STEMNING: Begynn leggeprosessen tidlig på kvelden, demp lyset og gjør det hele til en avslappende og hyggelig stund, tipser mammabloggeren. Foto: Scanpix.
ROLIG STEMNING: Begynn leggeprosessen tidlig på kvelden, demp lyset og gjør det hele til en avslappende og hyggelig stund, tipser mammabloggeren. Foto: Scanpix. Vis mer

- Besteforelderen er den besøkende og ikke oppdrageren. Det gjør ingenting om barnet får viljen sin der foreldrene ville vært mer bestemte.

- Det gjør ikke noe om besteforeldre legger seg sammen med barnet selv om foreldrene ikke gjør det. De ødelegger ikke oppdragelsen av den grunn. Det viktige er at barnet har en bra opplevelse sammen med dem, understreker professoren.

OK med bestikkelser

Så kommer vi til det som ofte fører til store diskusjoner mellom foreldre og besteforeldre: er det greit å bestikke barna med ekstra belønning for å få dem til å gjøre som du vil?

Dette har Henningsen delte meninger om:

- Jeg syns det kommer an på hvor ofte barna er sammen med besteforeldrene. Er det to ganger i uken eller mer, må man opprettholde samme reglene som hjemme, sier hun mens hun legger til:

- Er det ikke så ofte, syns jeg det er greit. Litt forskjell på stunden sammen med besteforeldre versus stunden med foreldre er OK. Men det er viktig å gjøre det klart for barna at selv om bestemor eller bestefar gir dem litt ekstra godis eller tid før legging, så gjelder andre regler hjemme, sier bloggeren.

Hun mener samtidig at besteforeldre må ha den respekten som foreldrene mener om for eksempel sukkerinntak.

- Så er det jo veldig mye annet man kan gjøre enn å la barna spise mye sukker, men det er veldig hyggelig at det er en gang i blant.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.