Stortalentene som går i fedrenes fotspor

De var blant «våre beste menn». Nå fyller barna fedrenes sko.

STERKE OG UREDDE: Alf Inge Håland var fotballproff i England og spilte 34 landskamper for Norge. Nå er sønnen Erling Braut Haaland (19) en av Europas største fotballtalenter. Foto: NTB Scanpix
STERKE OG UREDDE: Alf Inge Håland var fotballproff i England og spilte 34 landskamper for Norge. Nå er sønnen Erling Braut Haaland (19) en av Europas største fotballtalenter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Den siste tida har fotballspiller Erling Braut Haaland (19), som spiller for Red Bull Salzburg, lagt Europa for sine føtter. I en kommentar i Dagbladet beskriver avisas sportskommentator Morten Pedersen talentet som årets sensasjon i Champions League så langt.

Se dette innlegget på Instagram

Takk for nå @eliteserien

Et innlegg delt av Erling Braut Haaland (@erling.haaland)

Etter bare tre kamper i Champions League sto Haaland med seks scoringer, det har ingen gjort før ham. Og da startet han en av kampene på benken. Ifølge Pedersen er han en «fysisk maskin med fart, styrke, gjennombruddskraft og godt utviklede avslutningsferdigheter».

- Han har de samme fysiske forutsetninger som faren. Han var også stor, sterk og uredd, sier Pedersen til Vi.no.

Faren Alf Inge Håland spilte 34 landskamper fra 1994 til 2001. Han deltok som forsvarer og midtbanespiller under VM i 1998, et VM alle nordmenn husker spesielt godt fordi Norge slo Brasil i siste minutt. Som proffspiller i England spilte han for Nottingham Forest, Leeds og Manchester City.

LEGENDER: Det norske herrelandslaget i fotball fotografert før landskampen mellom Norge og England i 1993. Norge vant 2-0 på Ullevaal stadion. Barna til flere av spillerne er nå på god vei til å bli Norges og Europas beste spillere. Fra venstre bak: Jostein Flo, Kjetil Rekdal, Jan Åge Fjørtoft, Tore Pedersen, Rune Bratseth og Erik Mykland. Fra venstre foran: Gunnar Halle, Øyvind Leonhardsen, Stig Inge Bjørnebye, Lars Bohinen og Erik Thorstvedt. Foto: Erik Johansen /NTB Scanpix
LEGENDER: Det norske herrelandslaget i fotball fotografert før landskampen mellom Norge og England i 1993. Norge vant 2-0 på Ullevaal stadion. Barna til flere av spillerne er nå på god vei til å bli Norges og Europas beste spillere. Fra venstre bak: Jostein Flo, Kjetil Rekdal, Jan Åge Fjørtoft, Tore Pedersen, Rune Bratseth og Erik Mykland. Fra venstre foran: Gunnar Halle, Øyvind Leonhardsen, Stig Inge Bjørnebye, Lars Bohinen og Erik Thorstvedt. Foto: Erik Johansen /NTB Scanpix Vis mer

Erling Braut Haaland er imidlertid ikke den eneste som fyller sin fars store fotballsko.

Emil Bohinen ligner mest

Pedersen nevner flere store fotballtalenter som følger i fedrenes fotspor. Emil Bohinen er et av talentene han har mest tro på i Norge.

Se dette innlegget på Instagram

😤😤😤

Et innlegg delt av Emil Bohinen (@bohinen)

- Emil Bohinen som spiller for Stabæk er den som ligner aller mest på faren sin. Han beveger seg likt og er samme spillertype som faren, sier Pedersen.

Faren Lars Bohinen gjorde stor karriere i engelsk Premier League på 1990-tallet. Han var også sentral på det norske landslaget under Egil «Drillo» Olsens storhetstid som trener.

- Det er ikke noe dårlig forbilde. Det er ingen ulempe å være lik en som har vært veldig god. Når han har de samme ferdighetene kan han komme langt, sier Pedersen.

«Kristian Thorstvedt, sønn av Siv»

Også sønnen til keeperkjempen Erik Thorstvedt har fulgt i farens fotspor, bortsett fra at han er utespiller.

- Han har stort potensial, mener Morten Pedersen.

20 år gamle Kristian Thorstvedt er i dag midtbanespiller på eliteserielaget til Viking.

- Det er kjekkere å score mål, enn å slippe dem inn, uttalte Kristian Thorstvedt (20) i et intervju med TV 2 i april i år.

KEEPERKJEMPE: Erik Thorstvedt var norsk keeperlegende i blant annet Tottenham. Nå går sønnen Kristian i farens fotspor, men spiller på en annen kant av banen. Foto: NTB Scanpix
KEEPERKJEMPE: Erik Thorstvedt var norsk keeperlegende i blant annet Tottenham. Nå går sønnen Kristian i farens fotspor, men spiller på en annen kant av banen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere Viking- og Tottenham-keeper Erik Thorstvedt (56), uttalte til TV 2 at han var glad for sønnens suksess på banen, men gir æren til Kristians mor.

- Viking-fansen har faktisk et ganske kult heiarop som totalt ignorerer faren, og som bare går «sønn av Siv, sønn av Siv, Kristian Thorstvedt, sønn av Siv.» Det er god fotballhumor, uttalte Erik Thorstvedt til kanalen.

Solbakken-talent

Pedersen har også tro på et annet fotballtalent.

BLANT «DRILLOS» MENN: Ståle Solbakken i samtale med landslagstrener Egil «Drillo» Olsen på 90-tallet. Sønnen Markus Solbakken spiller i dag på HamKam på på G19-landslaget. Foto: NTB Scanpix
BLANT «DRILLOS» MENN: Ståle Solbakken i samtale med landslagstrener Egil «Drillo» Olsen på 90-tallet. Sønnen Markus Solbakken spiller i dag på HamKam på på G19-landslaget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror Markus Solbakken, sønnen til Ståle Solbakken, kan bli en god fotballspiller. Han ligner litt på faren. Han spiller på Ham Kam og på G-19 landslaget.

Se dette innlegget på Instagram

🔜 PO1👀

Et innlegg delt av Alexander Sørloth (@asorloth)

Midtbanespiller Markus Solbakken ble av Dagbladet i fjor beskrevet som et stort fotballtalent. Både norske og utenlandske klubber følger med på hva han foretar seg.

Fotballfamilier

Flo-familien er fortsatt sterkt representert i norsk fotball. Jostein Flo, Tore André Flo og Håvard Flo var viktige fotballspillere for Egil Olsen på 90-tallet. Også deres etterkommere har vist seg å ha godfølelsen med lærkula.

I 2016 skrev Dagbladet om Håvard Flos sønn Fredrik og Jarle Flos sønn Mathias som sto på randen av hvert sitt gjennombrudd. Begge er over 190 centimeter høye. Og begge er angripere. Fredrik Flo spiller for Sotra sportsklubb, mens Mathias Flo spiller for Fjøra FK.

Andre navn med store forbilder er blant andre Alexander Sørloth (23), sønnen til Gøran Sørloth. Sørloth junior er på to års utlån fra Crystal Palace til den tyrkiske toppklubben Trabzonspor, ifølge VG.

TIDLIG KRØKES: Jan Åge Fjørtoft sammen med sønnen Markus i Ayrsome Park i Middlesbrough etter at Fjørtoft hadde skrevet kontrakt med Middlesbrough. I dag er Markus proffspiller i Skottland. Foto: NTB Scanpix
TIDLIG KRØKES: Jan Åge Fjørtoft sammen med sønnen Markus i Ayrsome Park i Middlesbrough etter at Fjørtoft hadde skrevet kontrakt med Middlesbrough. I dag er Markus proffspiller i Skottland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jan Åge Fjørtofts sønn Markus Fjørtoft er proffspiller i Skottland hvor han spiller for klubben Hamilton Academical.

Pedersen nevner også Kjetil Rekdals sønn Niklas Rekdal, som spiller midtbane på Brattvåg IL.

Ole Gunnar Solskjærs datter blir også fremhevet av Pedersen.

- Karna Solskjær er nok landslagsspiller for Norge i løpet av et år eller to vil jeg tro. Hun er som faren sin og skyter ballen i mål. Hun spiller på Manchester Uniteds damelag.

Solskjærs sønn Noah spiller for Kristiansund, og skapte overskrifter i sommer da unggutten fikk spilletid mot farens lag Manchester United i vennskapskamp på Ullevål stadion.

Fotballfamilien Berg i Bodø fostrer fortsatt talenter.

- Patrick Berg er veldig god. Han er sønn av Ørjan Berg og nevø av Runar og Arild. Hans bestefar Harald «Dutte» Berg var også Lyn-legende og en av de største spillerne vi hadde på 60-tallet, sier Pedersen.

ARVET TALENT: Kjetil Rekdal var en viktig brikke da Norge slo Brasil under VM i 1998. Sønnen Niklas Rekdal er også en talentfull fotballspiller. Foto: NTB Scanpix
ARVET TALENT: Kjetil Rekdal var en viktig brikke da Norge slo Brasil under VM i 1998. Sønnen Niklas Rekdal er også en talentfull fotballspiller. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Store forbilder

- Dette er potensielt gode fotballspillere som kan få seg et liv av fotball. Noen tar det litt lenger tid med enn andre, sier Pedersen.

Se dette innlegget på Instagram

I farta... I håret💨

Et innlegg delt av Niklas Rekdal (@niklas_rekdal)

Han tror vi kommer til å se mer av sønnene til Drillos «90-tallsgjeng» og at det er en fordel for de unge talentene å ha fotball-fedre å se opp til.

- Det har sikkert hjulpet dem med tanke på at interessen er der fra dag én. Man blir veldig fort fotballspiller når man blir født inn i det. Når mamma eller pappa selv spiller er det naturlig at man prøver å utvikle og se talentet som er der, mener Pedersen.

Har du et forhold til Egil «Drillo» Olsens fotballmenn husker du sikkert låta Alt for Norge. Klikk her for å høre den.

At talent ikke alltid er nok, er David Beckhams tre sønner bevis på: Eldstesønnene Brooklyn og Romeo ble ansett som store talenter, men valgte å gå sine egne veier. Fotballinteressen var ikke stor nok. Nå er det opp til yngstejenta Harper å forsvare familienavnet. Sjuåringen spiller fotball og elsker det.

- Gutta har talent, men det er opp til Harper nå, konstaterte en av tidenes beste engelske fotballspillere da han var gjest i talkshowet Graham Norton.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.