ELDRE KONE: Den franske presidenten, Emmanuel Macron (41), møtte kona Brigitte Trogneux (65) da han var 15 år og hun 39 år. Hun var drama- og litteraturlæreren hans. Da Macron var 17 år gammel sa han til henne at han ville gifte seg med henne. Foto: Scanpix.
ELDRE KONE: Den franske presidenten, Emmanuel Macron (41), møtte kona Brigitte Trogneux (65) da han var 15 år og hun 39 år. Hun var drama- og litteraturlæreren hans. Da Macron var 17 år gammel sa han til henne at han ville gifte seg med henne. Foto: Scanpix. Vis mer

Aldersforskjell i forholdet

Stor aldersforskjell kan være bra for forholdet

- Jobber hardere for å få det til å fungere, mener ekspert.

(Vi.no): - Folk som lever med partnere som er betydelig yngre enn seg selv, kan oppleve at det er vitaliserende og bekreftende å være sammen med en som er yngre, mener Sidsel Schaller, psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi. For tiden forsker hun også på eldres seksuelle helse ved Universitetet i Oslo (UiO).

Likevel har folk lett for å heve øyenbrynene når vi hører om menn eller kvinner som er sammen med en tyve eller tretti år yngre partner.

Les også: Derfor dater menn yngre kvinner

EKSPERT: Sidsel Schaller, psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi. Foto: Lasse Moer / UIO.
EKSPERT: Sidsel Schaller, psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi. Foto: Lasse Moer / UIO. Vis mer

Men det finnes faktisk flere fordeler med stor aldersforskjell i et parforhold. Schaller, og spesialist i sexologisk rådgivning, Margrete Wiede Aasland, gir deg noen av grunnene.

Vil bevare forholdet

Det er ikke uvanlig i dag at mange har partnere som er ti, femten eller tyve år eldre eller yngre enn seg selv. Det er også sosialt akseptert av de fleste.

- Men er det mer enn tyve års aldersforskjell i et forhold, har par det gjelder gjerne lettere for å bli dømt av andre, tror Wiede Aasland.

Sidsel Schaller mener samtidig at stor aldersforskjell kan by på flere fordeler i forholdet:

- Det kan motivere til å holde seg i form og å holde seg oppdatert. Mange kan få utfordret holdninger og tilegnet seg ny kunnskap om temaer man ellers kanskje ikke hadde gjort. Vi vet at nysgjerrighet er viktig for å holde seg mentalt og fysisk i gang, understreker Schaller.

EKSPERT: Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning. Foto: Speilvendt.no.
EKSPERT: Margrete Wiede Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning. Foto: Speilvendt.no. Vis mer

Wiede Aasland er enig, og mener stor aldersforskjell også kan hjelpe på å utfylle hverandre.

- I tillegg kan den yngre gjerne bringe mer glød, ungdommelighet og energi i forholdet. Jeg tror også at det ligger noe i at den eldre part på den måten vil holde seg «ung» lenger, sier hun.

Samtidig tror Wiede Aasland at en stor aldersforskjell kan gjøre at man jobber ekstra mye for å bevare forholdet:

- Paret har egentlig alle odds mot seg. De har gjerne mye å bevise, de skal klare dette, det er de to mot resten. På den måten kan de få et sterkt forhold fordi de jobber hardt med å ta vare på forholdet, sier hun.

- Kan vare livet ut

Schaller mener at så lenge motivene for å bli sammen handler om at man genuint er interessert og glad i hverandre, kan forhold med stor aldersforskjell vare.

- Det betinges ofte av at man føler man har nok til felles, at man opplever en emosjonell gjensidighet i forholdet, at forskjellene ikke er for store. Forholdene vil også endre seg i takt med aldersrelaterte endringer i partnerne, og dersom man er innstilt på disse endringene og kan tilpasse seg disse, vil slike forhold godt kunne vare livet ut, sier psykologspesialisten.

Samtidig understreker hun at det ikke er alle par som lever på måter der alle deler av livet leves sammen.

- Jeg tror de parene som får det til har rom for forskjellighet og ikke forventer at partneren skal være med på alt man selv vil eller ønsker å gjøre, sier Schaller videre.

Derfor kritiserer vi aldersforskjell

Ifølge Schaller er det vanligvis mannen som er eldst i et heterofilt forhold.

- Hvis mannen er betydelig eldre enn kvinnen, finnes det holdninger i samfunnet som stiller spørsmål ved om forholdet i større grad handler om seksualitet eller status hos den eldre mannen, og behovet for omsorg eller økonomisk trygghet hos den yngre kvinnen mer enn følelser av gjensidig kjærlighet, mener Schaller.

Wiede Aasland tror også at utenforstående kan være kritisk til den typen forhold av en enkel grunn:

- Noen vil rett og slett kjenne på misunnelse, sier hun.

Mer sjeldent er det at mannen er betydelig yngre enn kvinnen. Schaller tror at noen da kan tenke at mannen ønsker en morsfigur.

- På den andre siden kan det være at noen tenker at kvinnen er mer seksuelt aktiv eller at mannen er mindre seksuelt aktiv og at de derfor har funnet hverandre, reflekterer hun.

Det finnes selvsagt flere eksempler på forhold hvor mannen er yngst, kanskje ett av de mest kjente er den franske presidenten Emmanuel Macron (41) som er gift med 24 år eldre Brigitte Trogneux (65).

Schaller mener at vår kulturs forestillinger om seksualitet kan skygge for muligheten for at man faktisk kan ha funnet sin tvillingsjel, eller en person man føler passer til en på flere områder.

- Samfunnet kan sånn sett være nokså strengt, men i og med at også gruppen av kvinner som finner yngre menn øker, får vi håpe at holdningen i takt med en bedret forståelse av betydningen av seksualitet kan bidra til at også holdningene endrer seg etter hvert, sier hun.

Wiede Aasland har følgende oppfordring til par som føler de blir dømt av andre på grunn av den store aldersforskjellen mellom dem:

- Bit hodet av den fordømmelsen dere møter. Så kan det være lurt å søke hjelp hos en familieterapeut. Å kjenne på dette, kan være svært belastende i lengden.