Mat under krigen

Stekte mat i tran - dette spiste nordmenn under krigen

Matmangel førte til at nordmenn måtte lage kaffe av erter, spise kråke og ha tran på brødskiva.

FISK for 4: Dette bildet viser en månedsrasjon frossen torsk for 4 personer under krigen. Innfelt et skilt for melkerasjon. Foto: Digitalarkivet / Riksarkivet
FISK for 4: Dette bildet viser en månedsrasjon frossen torsk for 4 personer under krigen. Innfelt et skilt for melkerasjon. Foto: Digitalarkivet / Riksarkivet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Matvarer som mel, smør, sukker, fett, kjøtt, egg og melkeprodukter ble tøft rasjonert under okkupasjonen av tyskerne.

Melken som var tilgjengelig var blåfarget og skummet, og helmelk var bare for syke, gravide og barn.

- Det var særlig byene som fikk merke matmangelen. Gårdene klarte i stor grad å lage mat til eget bruk, sier historiker og forfatter Guri Hjeltnes.

Les også: Dyr brukt i krig: Griser ble dynket i tjære, satt fyr på og jaget til motstanderen

Poteten reddet Norge

Nordmennene gjorde det beste ut av situasjonen ved å sylte, safte, hermetisere mat, og dyrke grønnsaker hvor det var muligheter for det.

Vi ble oppfinnsomme, og det hendte vi laget kaffe av erter, spiste ål og haiarter som pigghå og brugde, og laget krem uten fløte, men med blåhvit skummet melk, potetmel og raspet rå potet, ifølge Norgeshistorie.no.

- Uten poteten kunne det brutt ut hungersnød. Kålrot, nordens appelsin, ble brukt da poteten ikke strakk til. Mange nordmenn hevdet de overlevde mer på kålrot enn på poteter, sier Hjeltnes.

Les også: Derfor klatret man i kjole og dress før i tiden

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.