(Vi.no): Matvarer som mel, smør, sukker, fett, kjøtt, egg og melkeprodukter ble tøft rasjonert under okkupasjonen av tyskerne.
Melken som var tilgjengelig var blåfarget og skummet, og helmelk var bare for syke, gravide og barn.
- Det var særlig byene som fikk merke matmangelen. Gårdene klarte i stor grad å lage mat til eget bruk, sier historiker og forfatter Guri Hjeltnes.
Les også: Dyr brukt i krig: Griser ble dynket i tjære, satt fyr på og jaget til motstanderen
Poteten reddet Norge
Nordmennene gjorde det beste ut av situasjonen ved å sylte, safte, hermetisere mat, og dyrke grønnsaker hvor det var muligheter for det.
Vi ble oppfinnsomme, og det hendte vi laget kaffe av erter, spiste ål og haiarter som pigghå og brugde, og laget krem uten fløte, men med blåhvit skummet melk, potetmel og raspet rå potet, ifølge Norgeshistorie.no.
- Uten poteten kunne det brutt ut hungersnød. Kålrot, nordens appelsin, ble brukt da poteten ikke strakk til. Mange nordmenn hevdet de overlevde mer på kålrot enn på poteter, sier Hjeltnes.
Les også: Derfor klatret man i kjole og dress før i tiden
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.