Slektsforskning

Spytt på en pinne, betal og send den av gårde til analyse

DNA-tester selger godt på nettet. Du kan skaffe deg informasjon om både slektninger og sykdomsrisiko. Men bør du gjøre det?

FAMILIELIKHET: Med fotomateriale fra langt over 100 år tilbake i tid har man mange spor å følge. Slektskapstestene sier lite alene. FOTO: Anna Bergaust.
FAMILIELIKHET: Med fotomateriale fra langt over 100 år tilbake i tid har man mange spor å følge. Slektskapstestene sier lite alene. FOTO: Anna Bergaust. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Markedsføringen er av DNA-tester er massiv, og salget oppe i et titalls millioner. Under Black Friday-helgen 2018 lå ifølge Bioteknologirådet gentester myntet på slektskapsforhold som nummer to på bestselgerlisten til nettstedet Amazon.

Renathe-Johanne Wågenes er blant de mange som har bestilt slike tester. Foreløpig har hun rukket å teste hele besteforeldregenerasjon i slekta. Mest felles genmateriale hadde hun med farfaren.

– Det var morsomt å se at de jeg hadde størst match med, var de jeg ligner mest på, også i personlighet, sier hun.

Les også: Begynner du å grave i slekten, er sjansen stor for at du finner en bråkmaker

Bekreftelser

Wågenes har drevet med slektsgranskning fra hun var 16, og synes DNA-testene er et interessant hjelpemiddel.

– Testene kan bekrefte det du allerede har søkt deg fram til. Jeg har fått bekreftet to farskap. Det ene, fra 1800-tallet, var allerede beskrevet i kirkebøkene. Med DNA-testen var det ikke lenger noen tvil, forteller Wågenes.

– Hvor mye kan man stole på resultatene slektskapstestene gir?

– De kan på ingen måte erstatte slektsforskning, sier Wågenes. – Du får vite hvem du har flest genetiske likheter med, men den forteller ikke hvilket slektsforhold du har til dem. Det må du finne ut selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.