Norgesferie 2020:

Spår konfliktsommer når «alle» skal på hytta

Få ting setter følelsene så i sving som krangel om og på familiehytter, mener hytte-forfatter.

Magnus Helgerud har skrevet boka Knytta til hytta, om nordmenns særegne hyttetradisjoner. Her er han som barn i sitt eget barndoms hytteparadis sammen med familien. Foto: Privat
Magnus Helgerud har skrevet boka Knytta til hytta, om nordmenns særegne hyttetradisjoner. Her er han som barn i sitt eget barndoms hytteparadis sammen med familien. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Dette blir tidenes hyttesommer, men det blir garantert også tidenes hyttekrangel-sommer. Syden er stengt, og det blir enda større press på hyttene, konstaterer Magnus Helgerud, forfatter av boka «Knytta til hytta».

I arbeidet med boka har han studert norsk hyttekultur gjennom tidene og intervjuet norske hytteeiere om alle aspekter ved hyttelivet. Han er glad for at vårens hytteforbud «bare» gikk ut over påskeferien, og at sommeren er reddet for de mange nordmennene som sammen eller hver for seg disponerer Norges nærmere 500 000 hytter.

- Vi nordmenn liker å se på oss selv som moderne, liberale individer som reiser rundt i verden. Men ferieformen «hytta» forsvinner ikke, og på hytta er vi veldig tradisjonsbundet.

Arvestrid om hytta

Den norske hyttekulturen ble for alvor allemannseie på 1960-tallet. Hytta var arbeiderdrømmen om et fristed der man kom nærmere naturen.

- Generasjonen som bygget hytter på 60-tallet kunne nok ikke forestille seg at neste generasjon skulle krangle og bli uvenner over det paradiset de skapte. Det er et paradoks, mener hytteforfatteren.

Magnus Helgerud er journalist og idéhistoriker med reisens idé som spesialfelt, og har skrevet boka Knytta til hytta. Foto: Anders Helgerud
Magnus Helgerud er journalist og idéhistoriker med reisens idé som spesialfelt, og har skrevet boka Knytta til hytta. Foto: Anders Helgerud Vis mer

I boka viser han til en undersøkelse Ipsos MMI gjorde i 2015 for DNB som konstaterte at én av ti norske arvestrider handler om hvem som skal få hytta. Men kranglene kan starte lenge før noen er død:

- For et par år siden ble en sønn stevnet for retten av sin mor fordi hun krevde eksklusiv bruksrett i fire uker hver sommer til hytta han hadde arvet av henne, forteller Helgerud.

- Hun vant i tingretten, men dommen ble omgjort i lagmannsretten. Det er ganske spesielt å lese den dommen: Sønnen foreslo i retten at de kunne feriere sammen på hytta. Men det ville ikke mor.

Forelsket i hytta

Hytter som er arvet gjennom generasjoner er som familiemuseum som alle er like knyttet til på sitt vis, konstaterer forfatteren. Det skaper konflikter når arvingene etter hvert blir mange, og meningene er delt. Når hyttebyggernes barn får barn, ender flere familier opp med et innfløkt rulleringssystem der de har bruksrett til hytta i noen uker hver. Det kan være komplisert nok i seg selv. Og da har vi ikke engang begynt å snakke om vedlikehold og økonomi.

- Par slår opp på grunn av hytter. Jeg intervjuet en som endte med å si «Du er forelska i hytta og ikke i meg», forteller Helgerud.

Hytteforfatter Helgerud har gode barndomsminner fra sine hytteferier som barn. Foto: Privat
Hytteforfatter Helgerud har gode barndomsminner fra sine hytteferier som barn. Foto: Privat Vis mer

Han mente det eneste kjæresten delte med ham var kjærligheten til hans familiehytte.

Hvem er egentlig mest glad i hytta? Hvem har de beste barndomsminnene, hvem har størst grunn til å være knyttet til den? Hvem legger ned mest innsats, hvem betalte for den malingen og det verktøyet? Og er det lov å bytte ut gardinene som alltid har hengt der - de hører liksom til?

- På hytta lever du i en del av din egen families historie, den er kulisse for din barndoms bekymringsløse somre, beskriver Helgerud.

- Jeg intervjuet en dame som var inngiftet i en familie med en sånn tradisjonsrik hytte der alt var som det alltid hadde vært. Hun ergret seg over at kjøkkensaksa var så sløv, og funderte lenge på om hun, som inngiftet, kunne kjøpe ny og bytte ut den gamle. Hun endte med å la være. Saksa var sløv og ubrukelig, men det var jo hyttesaksa.

Ekstra lange turer

- Du som har dykket ned i tematikken, hva er dine beste råd for å overleve hyttesommeren med storfamilien?

- Jeg har ikke funnet noen løsning på det, svarer Helgerud og ler.

- Vi har aldri hatt plassproblemer på hyttene min familie disponerer, selv om de er bitte små, siden vi er en liten familie. Men jeg har akkurat kjøpt meg hengekøye, og kommer nok til å bruke den en del i sommer. Heldigvis har vi naturen tett på når vi er på hytta, det er en viktig retrett for mange å kunne søke ut. Jeg tror mange kommer til å gå ekstra lange turer med bikkja eller med båten i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.