Seksualopplyser Elise Ottesen-Jensen:

Søsterens død førte Elise Ottesen-Jensen inn på en sjokkerende karrierevei

Kjempet for kvinnerettigheter og seksualrådgivning.

I NEW YORK: Kvinnerettighetsaktivisten Margaret Sanger (til høyre) og Elise Ottesen-Jensen snakker sammen under et møte i regi av The International Planned Parenthood Federation (IPPF) i New York. Foto: AP Photo/NTB scanpix
I NEW YORK: Kvinnerettighetsaktivisten Margaret Sanger (til høyre) og Elise Ottesen-Jensen snakker sammen under et møte i regi av The International Planned Parenthood Federation (IPPF) i New York. Foto: AP Photo/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Elise Ottesen-Jensen ble født inn i et kristent hjem på Jæren 2. januar 1886. Hun skulle i utgangspunktet vært nummer 17 i en søskenflokk på 18, men på grunn av sykdom døde flere av søsknene hennes før hun selv ble født.

Elise følte seg tidlig annerledes enn resten av flokken. Kanskje lå det i kortene at hun skulle bryte med familien og deres tro?

Hun hadde likevel en lykkelig barndom i det frodige hjemmet på Jæren. Huset var stadig fylt med sang, dans og latter, i stor kontrast til det pietistiske miljøet som omga dem.

Også Elises far, som var prest, framsto som en motpol til omgivelsene. Han var en livlig mann som åpnet for både kortspill og vindrikking hjemme.

Elise hadde et godt forhold til faren, men da hun dro til Bergen for å gå videre på skole, begynte hun å tvile på hans religiøse standpunkter.

Seksuelle spørsmål begynte å oppta henne. Lenge visste hun ingenting om menstruasjon, og hun ble livredd de første gangene hun hadde blødninger.

«Hva kunne det være? Noe hadde vel gått i stykker inne i meg – kanskje jeg kom til å blø ihjel», skriver Elise i sin selvbiografi «Och livet skrev».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.