Kjennetegn sosiopat

- Sosiopatens trekk blir ofte verre med alderen

Mangel på sympati er et kjennetegn sosiopaten og psykopaten har til felles.

MANGEL PÅ SYMPATI: Har noen i familien lenge hatt sosiopatiske trekk, kan det bli verre med alderen. Derfor bør man følge med og passe på barnebarn som er sammen med en sosiopatisk besteforelder, råder ekspert. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
MANGEL PÅ SYMPATI: Har noen i familien lenge hatt sosiopatiske trekk, kan det bli verre med alderen. Derfor bør man følge med og passe på barnebarn som er sammen med en sosiopatisk besteforelder, råder ekspert. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer

(Vi.no): - Det finnes dessverre mange sosiopater rundt oss, i større eller mindre grad, forteller Grethe Nordhelle.

Hun er psykolog, advokat og forfatter av flere bøker, hvor to av dem blant annet handler om psykopatiske personlighetstrekk.

Sosiopater kan bli en stor, psykisk belastning for omgivelsene, selv om de nødvendigvis ikke er farlige drapsmenn-eller kvinner.

- Familie, arbeidsgiver eller naboer, kan oppleve at sosiopaten er svært krevende å forholde seg til. Det kan gjøre vondt, og de kan tappe deg for energi. Men det kommer an på hvor sterk man er psykisk, og om man kan håndtere dem uten å gå i konfrontasjon, sier Nordhelle.

Les også: Psykopatens trekk blir verre med alderen

Dette definerer en sosiopat

Begrepene sosiopati og psykopati omtales ofte om hverandre.

Ifølge forskere handler begge deler om en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Noen symptomer en sosiopat og en psykopat har til felles, er mangel på sympati for andre, vansker med å følge vanlige regler og lover, lite impulskontroll og aggresjonsproblemer, skriver Lommelegen.no.

EKSPERT: Grethe Nordhelle. Foto: Privat.
EKSPERT: Grethe Nordhelle. Foto: Privat. Vis mer

- Dette er et fenomen; når noen begynner å ta regi over andre mennesker, og har behov for å ha den regien. Sosiopaten tror at det er noe galt med alle andre, ikke seg selv. Det finnes større eller mindre grader av sosiopati, forteller Nordhelle.

I tillegg er sosiopater ofte kjent for å manipulere de rundt seg til fordel for seg selv.

- Den manipulerende adferden kan være veldig vanskelig for andre å oppdage, sier psykologen.

Ifølge den amerikanske psykologen, John Grohol, er det flere symptomer som kjennetegner en sosiopat - en person med dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Blant andre:

  • Impulsivitet og utilregnelighet
  • En person som bryter eller gir blaffen i loven og sosiale normer
  • Problemer med å knytte seg til andre mennesker.
  • Lyver og bedrar ofte andre. Er likeglad i henhold til andres sikkerhet
  • Føler ikke anger eller skyld
  • Har ofte ikke jobb i lengre tid om gangen, og planlegger ikke inn i fremtiden
  • Er uansvarlig og kan ikke oppfylle økonomiske forpliktelser
  • Blir lett opprørt og sint, noe som kan resultere i voldelige utbrudd

Disse trekkene gjør at en sosiopat kan ha problemer med å bli forstått av omverdenen.

Dersom de begår kriminelle handlinger, tenker de sjelden noe særlig over konsekvensene.

Les også: Graver du i slekten, er det stor sjanse for at du finner en bråkmaker

Gener eller miljø?

Akkurat som med psykopati, diskuterer forskere om sosiopati er noe man blir født med, eller om det er noe man kan utvikle.

Dette er det ikke et klart svar på, ifølge Nordhelle.

- Man har ikke funnet et eget gen av sosiopati eller psykopati, men man ser av og til at de som er sosiopater, selv har en forelder som er slik.

Selv mener hun at miljøfaktorer har mest å si. Dette har Nordhelle tidligere omtalt til Vi.no i denne saken.

- Mange med en slik personlighetsforstyrrelse har en type bakgrunn der foreldrene ikke har sett dem, og ikke gitt dem betingelsesløs kjærlighet.

Les også: Tortur og dødstraff i Norge

Sosiopaten kan bli verre med alderen

Siden det finnes sosiopater overalt i samfunnet, er det sannsynlig at noen har et familiemedlem med en slik personlighet.

Og er det en eldre person, for eksempel bestefar eller bestemor, som lenge har hatt sosiopatiske trekk, er dette også noe som kan ha blitt verre med alderen:

- Alt kan bli verre med alderen, også for sosiopater. Hvis du snevrer mer og mer inn og blir mer og mer frustrert, blir alle trekk verre. Det ikke bli det, her finnes det ingen fasitsvar, understreker Nordhelle.

Psykologen forteller at det for eksempel kommer an på hvordan livet til den eldre sosiopaten er.

- De dårlige trekkene kan bli verre når man blir eldre og ikke har noen god livssituasjon. Men har man et rikt og fint liv, kan disse trekkene bli mye bedre og lettere å forholde seg til for sosiopaten og dem rundt personen.

- Og de menneskene som arbeider seriøst gjennom livet med å modne seg som person, vil selvsagt moderere negative trekk når de blir eldre. Det er dessverre få med sosiopatiske eller psykopatiske trekk som arbeider med seg selv.

Les også: - Svartedauden eksisterer i store deler av verden

Sosiopatisk besteforelder

Men hvordan kan barnebarn og foreldrene deres forholde seg til en sosiopatisk besteforelder?

- Det avhenger hvor stort barnet er; små barn blir nok ikke mye utsatt for sosiopatens manipulasjon - fordi de ikke truer sosiopatens rolle. Men når barna blir større, bør foreldre være der og passe på, det kan bli problematisk om man går mot sosiopatens vilje, sier psykologen.

Samtidig er det slik at om besteforelderen oppfører seg slik at andre ikke liker ham eller hun, så kan de faktisk bli ekstra glad for at de får besøk:

- Da kan barnevaktfunksjon være meningsfullt for besteforelderen, og nyttig for foreldrene. Men foreldrene må være våken, passe på og følge med, forteller Nordhelle videre.

Les også: Fem ting legen mener du bør vite om aldring

Behandling?

Forskere, psykologer og leger diskuterer om sosiopati kan behandles, uten at de har funnet et klart svar på det.

Nordhelle har flere pasienter med dyssosial personlighetsforstyrrelse som kommer til henne fordi hun også arbeider som mekler med obligatorisk fremmøte.

Svært få kommer til henne fordi de ønsker å forandre seg.

- Noen kan være villig til å gå inn i seg selv og jobbe med problemet, hvis de virkelig har en motivasjon for det.

Hun erfarer at stort sett må alt gå på tverke i livet før de er motivert til hjelp.

Behandlingsmetoder kommer an på graden av sosiopatiske trekk.

- Hvis det er miljøbetinget, betyr det å endre det, og endre på atferd. Da kan andre endre sin atferd og holdning til personen også, forklarer Nordhelle.

Hun mener at mange kan lære å endre adferd.

- Dersom man har en sosiopat i nære omgivelser kan man endre sin adferd overfor sosiopaten. Da vil også vedkommende kunne endre sin som konsekvens. En langt mer sannsynlig endring enn en personlighetsendring i sosiopaten, avslutter Nordhelle.

Gå til Vi.no-forsiden