«Den grå skilsmissen»:

- Som et jordskjelv

Brudd i godt voksen alder kan være ekstra tøft, ifølge psykolog Sissel Gran. Spesielt vanskelig oppleves det om du blir «byttet ut» med en yngre partner. Her er hennes råd.

EKSPERT: Psykolog Sissel Gran trøster med at de fleste kommer seg helskinnet gjennom et brudd, mange vil til og med oppleve at de kommer styrket ut på andre siden. Foto: NTB
EKSPERT: Psykolog Sissel Gran trøster med at de fleste kommer seg helskinnet gjennom et brudd, mange vil til og med oppleve at de kommer styrket ut på andre siden. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når du har kjærlighetssorg, tenker du kanskje at dette ikke kommer til å gå over. Men forskning viser at ni av ti får det bra igjen. Mange får det til og med mye bedre enn før.

Marit Figenschou (66), som driver nettstedet heltsykt.no, har opplevd kjærlighetssorg flere ganger gjennom livet.

– Kjærlighet handler om følelser, og kjærlighetssorg er en stor følelsesmessig belastning, sier hun.

– Kjærlighetssorg kan føles som en bunnløs sorg. I dag tenker jeg at jeg skulle ha klart det lettere fordi jeg er mer trygg i meg selv, forstår følelsene bedre og klarer å forholde meg til dem. Men også fordi jeg ikke lenger er redd for å være alene.

Føler seg fysisk syk

For å komme videre, har Marit vært nødt til å utforske hvem hun er i et forhold.

– Fordi jeg har vært så usikker selv, har jeg tenkt at bare den andre forandrer seg, eller blir sånn eller sånn, så blir alt bra, men du kan ikke forandre andre. Det eneste du kan forandre, er ditt forhold til andre mennesker. Det handler om å akseptere og respektere den personen slik han er. Så handler det om å forsone seg med at den personen ikke har «alt», sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.