Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Sliter du med å finne noe spennende å server som forrett?
Hovedrett og dessert til en festmeny er ofte enkelt å bestemme, men mange sliter med å finne en passende forrett som kan innlede måltidet.
Se flere oppskrifter: Prøv en uke uten kjøtt

Hvis kjøleskapet ditt ser slik ut, er det én ting å gjøre
Suppe og klassikere
Suppe er perfekt forrett, og kokes den på grønnsaker, passer den til hovedretter med både kjøtt og fisk.
Røkelaks og eggerøre er en kjent klassiker, og mange minnes rekecocktailen.
Tidligere var det vanlig å servere en varm klar buljongsuppe eller «consommé » som var kokt på kraftbein fra storfe, før oksesteken kom på bordet.
Var det fisk som hovedrett ble det kokt kraft på avskjæret fra fisken, som så ble brukt i en fiskesuppe som ble servert før fisken kom på bordet.
Les også: En uke med hjemmelaget kosemat

Quiz: Hva kan du egentlig om julekaker?
Valgfrihet
Vi trenger ikke følge «skikk og bruk» , så lag den forretten du synes passer best i din meny. Hele poenget med forretten er at den skal være en appetittvekker. Pass på å ikke lage for store porsjoner, og spander gjerne på litt pynt, for eksempel friske urter.
Melon og skinke
Den aller enkleste forretten du kan servere er melon og skinke. Supert som forrett til en fiskerett.
Potet- og purresuppe
Dette er en variant «vichysoisse»en fransk potetsuppe, som både kan serveres varm og kald. Sløyf baconet og strø over for eksempel ristede pinjenøtter. Da passer suppen like godt å servere før både kjøtt- og fiskeretter.
Rekecocktail
Vi husker alle rekecocktailen som var en «hit»på 70-tallet. Fortsatt er det helt greit å servere denne klassikeren som både er lettvint å lage, god og tar seg flott ut i porsjonsglass.
Spansk suppe med spekeskinke
Gazpacho er en spansk, kald grønnsakssuppe som er fantastisk grei å lage til forrett. Den skal serveres kald og kan lages i god tid før gjestene kommer, og helles i porsjonsglass ved servering. Har du invitert mange gjester er suppen genial å lage til en stor gjeng.
Fiskeboller i terteskjell
Mange husker kanskje også fiskeboller i terteskjell, som er en gammel og god klassiker. Fortsatt er det mulig å kjøpe terteskjell i butikkene. Når de varmes og blir sprø, og fylles med deilig hvit saus med små fiskeboller (også kalt «selskapsboller»), får middagen en god start.
Carpaccio
Carpaccio er en italiensk rett med tynne skiver av rått oksekjøtt skapt på Harry's Bar i Venezia i 1950. Senere er carpaccio blitt et videre begrep for matretter med tynne skiver av rått kjøtt eller rå fisk som blir en lekker forrett.
Reker og avokado
Små lekre porsjonsglass er delikat å sette fram for gjestene, og her er de fylt med en fløyelsmyk avokadokrem, reker og rød rogn.
Kamskjell
Ferske kamskjell smaker aller best. Hvis du synes det er vanskelig å rense kan du få hjelp i ferskvaredisken. Hvis du ikke kan få tak i ferske kamskjell, bør du velge de aller største du finner i frysedisken.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.