Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): Kong Harald er utskrevet fra sykehus, men fortsatt sykmeldt. Det har han vært flere ganger de siste årene. Ikke så rart kanskje, med tanke på at han i februar fyller 83. Den største risikoen for sykdom er som kjent økende alder.
Det er prisverdig å ville stå lenge i arbeid, kongen er ikke alene om å ønske det. Senter for seniorpolitikk har siden 2013 gjort årlige undersøkelser som kartlegger arbeidstakeres og lederes holdninger til seniorer i arbeidslivet. Trenden har lenge vært at flere ønsker å jobbe lenger, men høstens undersøkelse viste at folk i snitt nå ønsker å pensjonere seg før de fyller 66 år.
Vikar for sin etterfølger?
Kongelige har ingen regulering av arbeidstid eller -liv, og tradisjonelt ingen pensjonsalder. Fra gammelt av har en ny regent overtatt først når den gamle har avgått ved døden. Unntaket har vært når kongen er sykmeldt, og kronprinsen settes inn som fungerende regent.

5 ting du må vite før du tar ut pensjon
Kong Harald var dermed fungerende regent det siste drøye halvåret av kong Olavs liv, men Olav forble konge til sin død. Dette har vært regelen. Med økt levealder er det på tide å revurdere denne sedvanen.
Hvorfor ikke tenke omvendt? Det er en trend i arbeidslivet at pensjonister hentes inn som attraktive, høykompetente vikarer etter å ha trådt ut av arbeidslivet. Du slipper ansvaret og arbeidspresset, men får brukt av din kompetanse. Ved å la kronprins Haakon overta som konge med mulighet til å bruke sin far ekskongen som vikar og rådgiver, får han mulighet til å overta som monark mens han fortsatt har forgjengeren ved sin side. Lærlingen får overta mens mesteren er i live, og mesteren får se sin lærling skinne.
Abdikasjon som kongelig trend
Flere kongelige har valgt å abdisere og overlate tronen til sin tronarving de seneste årene. I juli 2013 abdiserte Belgias kong Albert til fordel for sin sønn Philippe. Året etter valgte Spanias Juan Carlos, den gang 76, å overlate tronen til sin sønn Félipe etter lengre tids sykdom. Spanias grunnlov tillot ikke abdikasjon, men ble endret etter kongens ønske. Og i april i fjor ble Akihito av Japan den første keiseren som abdiserte på 200 år. Han var da 85, og hadde slitt med helseproblemer i flere år.
Den norske grunnloven regulerer ikke spørsmålet om kongen har rett til å abdisere. Da kong Haralds bestefar, kong Haakon, var like gammel som kongen er nå, skal han sa sagt at det «skulle forresten være en aldersgrense for konger. Jeg håpet å kunne gå av da jeg var 80 år, men det gikk jo dessverre ikke».
Det må være en enorm trygghet for en ny konge å ha sin far i ryggen som rådgiver idet du overtar som et lands monark. Som fungerende regent blir du vikaren som gjør all jobben, uten tittelen som følger med. Det hadde knapt vært ansett som redelig i andre jobber.

- Eldre koser seg i hjel. I stedet for å følge med på utviklingen, flytter de til Spania og spiller golf
Kong Harald har hittil stått på sitt. Sist han fikk spørsmål om han ville vurdere å abdisere, var i februar i fjor.
- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen i et intervju med Dagens Næringsliv, gjengitt i Dagbladet.
Meningsmålinger støtter pensjon
Det er noe uendelig gammeldags med maktposisjoner som går i arv. Skal en institusjon som monarkiet overleve, må det tilpasse seg samfunnet for øvrig. Vårt kongehus har sakte, men sikkert tilpasset seg tiden: Dronning Sonja måtte kjempe for sin plass da hun ble kronprinsesse, og banet vei for Mette Marit som kom etter. Tronen kan ikke lenger bare arves av mannlige etterkommere, som da Märtha Louise måtte se lillebror Haakon gå foran henne i arverekken fordi han hadde riktig kjønn.

– Det står «Best før 55» i panna vår
Dagens kongelige våger å vise seg som mennesker i større grad enn noen norske kongelige før dem, gjennom forelskelser, skilsmisse og sorg. Men ett har stått fast: Kongen har forpliktet seg til et livslangt arbeidsforhold. Det hører ikke hjemme i et moderne samfunn.
Og hvem sliter han seg ut for? Allerede for ti år siden, da kong Harald var 73, svarte åtte av ti spurte at de mente kongen bør få gå av med pensjon dersom han selv ønsker det.
Jeg vil se kongen som mesteren som støtter sin lærling, jeg vil gi ham gleden av å se sine etterkommere vokse inn i rollen.
Jeg vil se ham som bestefar, seiler og laksefisker på heltid, jeg vil se ham nyte sitt otium og slå av en vits på sidelinja. Kong Harald har vist at han har sin fars evne til å fremstå som samlende kraft når nasjonen trenger det, men det betyr ikke at han må jobbe til han stuper. Det er nok nå. Slipp kongen fri!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.