Slipp kongen fri!

Kommentar: Et moderne monarki må tåle en konge som prioriterer helsa og slipper yngre krefter til.

HVIS KONGEN FIKK VELGE: 21.februar fyller kong Harald 83 år. Det er på høy tid at han får bruke dagene sine til mer laksefiske og seiling, og mindre til offisielle oppdrag, mener Vi.nos redaksjonssjef Birgitte Hoff Lysholm. Her er kongen avbildet i 2018 i sin seilbåt Sira i forbindelse med VM for 8-metere i Langenargen sør i Tyskland. Foto: NTB Scanpix
HVIS KONGEN FIKK VELGE: 21.februar fyller kong Harald 83 år. Det er på høy tid at han får bruke dagene sine til mer laksefiske og seiling, og mindre til offisielle oppdrag, mener Vi.nos redaksjonssjef Birgitte Hoff Lysholm. Her er kongen avbildet i 2018 i sin seilbåt Sira i forbindelse med VM for 8-metere i Langenargen sør i Tyskland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Kong Harald er utskrevet fra sykehus, men fortsatt sykmeldt. Det har han vært flere ganger de siste årene. Ikke så rart kanskje, med tanke på at han i februar fyller 83. Den største risikoen for sykdom er som kjent økende alder.

Det er prisverdig å ville stå lenge i arbeid, kongen er ikke alene om å ønske det. Senter for seniorpolitikk har siden 2013 gjort årlige undersøkelser som kartlegger arbeidstakeres og lederes holdninger til seniorer i arbeidslivet. Trenden har lenge vært at flere ønsker å jobbe lenger, men høstens undersøkelse viste at folk i snitt nå ønsker å pensjonere seg før de fyller 66 år.

Vikar for sin etterfølger?

Kongelige har ingen regulering av arbeidstid eller -liv, og tradisjonelt ingen pensjonsalder. Fra gammelt av har en ny regent overtatt først når den gamle har avgått ved døden. Unntaket har vært når kongen er sykmeldt, og kronprinsen settes inn som fungerende regent.

Kong Harald var dermed fungerende regent det siste drøye halvåret av kong Olavs liv, men Olav forble konge til sin død. Dette har vært regelen. Med økt levealder er det på tide å revurdere denne sedvanen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.