Besteforeldre som barnevakt

Slik sier du nei til å passe barnebarna

Familieterapeut: - Vi stiller større krav til dagens besteforeldre.

OVERARBEIDET?: De fleste besteforeldre elsker å ha barnebarna på besøk, men kanskje har man ikke energi til å stille opp som barnevakt til enhver tid. Så hvordan kan du si ifra på en fin måte? Tipsene får du i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix.
OVERARBEIDET?: De fleste besteforeldre elsker å ha barnebarna på besøk, men kanskje har man ikke energi til å stille opp som barnevakt til enhver tid. Så hvordan kan du si ifra på en fin måte? Tipsene får du i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Mange besteforeldre stiller gladelig opp som barnevakt, men for andre kan det bli vel mye. Kjenner du at ikke orker hver gang? Trenger du en pause?

Dagens foreldregenerasjon er mest sannsynlig mer opptatt med jobb og reise enn det forrige generasjon var. Én konsekvens av dette er at de gjerne forventer at besteforeldre skal stille opp som barnevakt så ofte som mulig.

Dette kan bli problematisk, spesielt når man som besteforelder ikke har kapasitet til å passe barnebarna til enhver tid, mener familieterapeut Thomas J. Winther.

Slik sier du ifra

- Det er viktig at foreldre tar hensyn til hva slags livssituasjon deres egne foreldre, altså besteforeldrene, er i. Det er viktig å ta vare på besteforeldregenerasjonen, understreker Winther.

Si ifra til barna dine, råder Winther:

- God dialog er nøkkelen her. Ta det opp som et generelt tema med barn og svigerbarn, sett deg ned med dem og si gjerne: Vi ønsker å ha barnebarna våre på besøk, men vi må også sette noen grenser, tipser Winther.

For besteforeldre bør ikke være redd å skape dårlig stemning og et anstrengt forhold til barn og barnebarn om de ønsker å sette grenser, mener Winther.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.