Besteforeldre som barnevakt

Slik sier du nei til å passe barnebarna

Familieterapeut: - Vi stiller større krav til dagens besteforeldre.

OVERARBEIDET?: De fleste besteforeldre elsker å ha barnebarna på besøk, men kanskje har man ikke energi til å stille opp som barnevakt til enhver tid. Så hvordan kan du si ifra på en fin måte? Tipsene får du i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix.
OVERARBEIDET?: De fleste besteforeldre elsker å ha barnebarna på besøk, men kanskje har man ikke energi til å stille opp som barnevakt til enhver tid. Så hvordan kan du si ifra på en fin måte? Tipsene får du i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Mange besteforeldre stiller gladelig opp som barnevakt, men for andre kan det bli vel mye. Kjenner du at ikke orker hver gang? Trenger du en pause?

Dagens foreldregenerasjon er mest sannsynlig mer opptatt med jobb og reise enn det forrige generasjon var. Én konsekvens av dette er at de gjerne forventer at besteforeldre skal stille opp som barnevakt så ofte som mulig.

Dette kan bli problematisk, spesielt når man som besteforelder ikke har kapasitet til å passe barnebarna til enhver tid, mener familieterapeut Thomas J. Winther.

Slik sier du ifra

- Det er viktig at foreldre tar hensyn til hva slags livssituasjon deres egne foreldre, altså besteforeldrene, er i. Det er viktig å ta vare på besteforeldregenerasjonen, understreker Winther.

Si ifra til barna dine, råder Winther:

- God dialog er nøkkelen her. Ta det opp som et generelt tema med barn og svigerbarn, sett deg ned med dem og si gjerne: Vi ønsker å ha barnebarna våre på besøk, men vi må også sette noen grenser, tipser Winther.

For besteforeldre bør ikke være redd å skape dårlig stemning og et anstrengt forhold til barn og barnebarn om de ønsker å sette grenser, mener Winther.

- Det er lurt å gå inn i en dialog hvor man snakker sammen om hvordan besteforeldrene skal forholde seg til det å passe barnebarna. Snakk om hva som er greit for besteforeldrene og ikke. Det er smart å sette noen kjøreregler her, sier familieterapeuten.

Winther understreker at veldig mange i besteforeldregenerasjonen er mer aktive i dag. De reiser mer og realiserer seg selv etter at de har blitt pensjonister.

- Veldig mange jobber også en god del etter at de har gått inn i pensjonisttilværelsen. Da kan de naturlig nok ikke bruke all sin tid på å være barnevakt, sier han.

- Ikke egoister

- Det gamle bildet av besteforeldre som alltid var parat til å stille som barnevakter er endret. Stadig flere ønsker også å tilbringe deler av året i varmere strøk, spesielt i vinterhalvåret av helsemessige grunner. Etter mitt syn betyr ikke dette at de er egoister, mener Christin Engelstad (53), kommunikasjonssjef i Seniorsaken.

Hun er mor til to voksne barn, og har selv bosatt seg i Syden. Hun har tidligere tatt et oppgjør med det hun kaller «generasjonsplikt».

Engelstad tror samtidig at man ikke kommer utenom konflikt mellom forventninger og generasjonsplikt.

- Besteforeldre som tidvis oppholder seg i varmere strøk kan jo ikke være fysisk tilgjengelig på samme måte. Men jeg vet at mange holder kontakt med barn og barnebarn gjennom sosiale medier. De sørger også for å få dem på besøk når det er skolefri og stiller opp på andre måter. Ikke minst bidrar de desto mer den tiden de er hjemme i Norge, sier hun.

Engelstad understreker at det er en glede og berikelse å være sammen med barnebarn.

- Men man ikke kan forvente at besteforeldre skal være parat til barnepass til enhver tid, mener hun.

Tilfeller besteforeldre bør stille opp

Faktorer som helse spiller også inn i henhold til hva man kan forvente av besteforeldre, mener Winther.

- Kanskje kan besteforeldre på den ene siden ofte stille opp, mens besteforeldrene på den andre siden ikke kan dette fordi de ikke har helse til dette. Og det må man ta hensyn til, sier han.

Siden dagens foreldre ofte er travelt opptatt, kan det bli mye press på besteforeldrene:

- Vi stiller nok større krav til dagens besteforeldre. Så er det jo slik at det skal være litt ekstra gøy for barnebarna å være på besøk hos besteforeldrene, men det går jo ikke hvis besteforeldrene skal stille opp daglig og være reserveforeldre, sier han.

Det er likevel enkelte situasjoner der man bør kunne forvente at den eldre generasjonen stiller opp om de kan, tenker Winther.

- Om det er en krise i heimen, er det veldig fint om besteforeldrene kan stille ekstra opp for barn og barnebarn, sier han.

Samtidig mener Winther at foreldre bør sørge for å hjelpe barna med å ivareta en god relasjon til besteforeldrene på en sunn og fornuftig måte.

- Man vet at de barna som har besteforeldre og kan nyte godt av den relasjonen, klarer seg veldig bra sosialt senere også, sier han.

...

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.