- Slik jakter jeg på lykke når verden føles som Ragnarok

KOMMENTAR: Er det mulig å finne små glimt av hverdagslykke, nå som hverdagen er blitt tatt fra oss?

HVERDAGSGLEDER: I en uvanlig tid er det kanskje mer viktig enn noen gang å finne glede i de små tingene. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
HVERDAGSGLEDER: I en uvanlig tid er det kanskje mer viktig enn noen gang å finne glede i de små tingene. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Amélies mor liker å ta hver enkelt ting ut av håndveska si, blåse ut bøsset som har samlet seg i veska og legge alle tingene sirlig tilbake. Amélies far finner lykke i gjøre det samme med verktøykassa mens Amélie selv finner lykkefølelsen av å la hånda synke ned i en sekk med korn. I filmen «Den fabelaktige Amélie fra Montmartre» dyrkes gleden og sjarmen i de små tingene. Jeg har lyst til å se filmen igjen. Det jeg trenger nå, er nemlig å finne den samme evnen til å finne lykke i de små tingene som karakterene i dette filmuniverset gjør.

For å våkne opp til 2021 var som å våkne til Ragnarok med mutert virus og atter en hjemmekontortilværelse. Da vi hevet glassene (med god avstand mellom oss) ved utgangen av året, tenkte vi at vi vinket farvel til drittåret 2020.

Etter utbrudd med den britiske virusvarianten i Nordre Follo, uttalte helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet at han har enset en overoptimisme i befolkningen. Jeg har tatt viruset på alvor i snart et år og har nesten ikke truffet folk, men ja: Kanskje jeg har vært overoptimistisk. For jeg trodde at 2021 skulle ha bedre framtidsutsikter enn at vi i verste fall kan bli nødt til å stå i dette ut året og kanskje lenger.

Til tross for at utsiktene kan virke ganske mørke nå, og Guldvogs jobb er å stå midt i det, er han ikke mørk til sinns. Når han trengte litt endring i hverdagen, anla han skjegg. Det var en av tingene som lå innenfor hans handlingsrom.

BLE NY: Da helsedirektør Bjørn Guldvog trengte en forandring, anla han skjegg. Kanskje det er der vi må legge lista nå, i de små tingene? Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BLE NY: Da helsedirektør Bjørn Guldvog trengte en forandring, anla han skjegg. Kanskje det er der vi må legge lista nå, i de små tingene? Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- En øvelse

Kanskje det er her nøkkelen ligger? I å legge lista så lavt at vi bare drømmer om ting som er innenfor vårt handlingsrom? Hvordan skal vi klare å jakte på hverdagslykken nå som hverdagen er tatt fra oss?

- Det er en øvelse å finne det i den tida vi er nå. Det er lurt å begynne med litt takknemlighet. Det er en fin lykkeøvelse å tenke over de selvsagte tingene vi egentlig omgir oss med, sier Marthe Landsem, forfatter av boka «Lykke; lyden av applaus med vintervotter og tusen andre ting å bli glad av».

På Instagram-kontoen @applausmedvotter presenterer hun små lykketegn: «Når du endelig får rydda i klesskapet», «Lyden av snø som knirker når du går» eller «Når sola snur og vi vet at vi går mot lysere tider».

Ideen til boka kom da hun oppdaget at familien var på ville veier med fokus på at sokkene var blitt lagt feil eller at det var feil juice i kjøleskapet. Under arbeidet med boka, jobbet hun med å kikke etter ting å bli glad for i alle situasjonene hun befant seg i.

Hennes råd er å tenke på hva som gjør at du får lave skuldre og god følelse i et rom.

- Det kan være lyder, lukter, temperatur og belysning. Det handler om å kjenne etter om hva som gjør oss godt, og gjøre mer av det, sier hun.

Landsem finner også biter av lykke i den tida vi befinner oss i akkurat nå:

- Det er flaks at vi har en etablert kultur for innekos og innendørs aktivitet når vi nå helst skal holde oss hjemme. Mange har allerede en vane med å gjøre det koselig inne med lys og fyr i peisen, så dette med å være hjemme kan vi fra før. Nordmenn har jo i alle år blitt sett på som einstøinger som foretrekker skiløypene uten folk, og trives godt med god avstand til nærmeste nabo. Vi driver ikke med klemming på fremmede. Noen vil hevde det er litt typisk norsk å være litt distansert og usosial. Akkurat nå får vi bruk for den særheten, sier hun.

Hun mener vi ikke må være redde for å planlegge ferien det kanskje ikke blir noe av.

- Pessimisten har ofte rett, men optimisten har det morsommere i mellomtida. Vi skal ikke kimse av gleden vi har av å planlegge underveis. Fokusér på gleden i stedet for skuffelsen over at det ikke ble noe av.

Følelsen av rent sengetøy

Selv elsker jeg følelsen av kaldt vær og sol i fjeset. Og å komme inn igjen i varmen med røde kinn. Jeg liker å le av humorkontoer på Instagram som BAdesken og Magnus Devold. Jeg liker levende lys, lyden av bobleplast som smeller, Nutella som smelter på varme rundstykker, følelsen av rent sengetøy og å få ting unnagjort.

Så da må jeg bare minne meg selv på å tenne lys, og rett og slett få ting gjort. For den bratte bakken det siste året har gjort at jeg må klappe meg selv på ryggen for å ha dusjet og pusset tenner før det virtuelle morgenmøtet.

Og så kan jeg la meg inspirere av min kollega Birgitte. Som også oppdaget at hun ble stadig sløvere etter nedstengningen i mars fjor. Hun sov lenger og pyntet seg aldri. Hun skulle jo aldri noen steder.

Hennes nyttårsforsett i år var å lakke neglene. Håpet hennes er at velstelte, fargerike negler skal være starten på en sommerfugleffekt som vil gi henne bedre dager.

- Jeg føler meg litt bedre hvis fingrene som klaprer på det tastaturet jeg sitter over hver eneste dag har velstelte, fargerike negler. Det er en liten glede, men jeg tar det jeg får av positive input for tiden. Jeg kjøper blomster til meg sjøl og tenner lys hver kveld. Jeg får ikke bedre utsikt enn jeg lager sjøl om dagen, sier hun.

Unngå forfall

Jeg tror Birgitte har rett i synergieffekten ved å ta seg sammen bare bittelitt.

Hun har tidligere skrevet om hvordan små handlinger kan få konsekvenser for alt vi gjør og vist til admiral William H. McRaven, sjef for USAs spesialoperasjonskommando. Han mener hver eneste lille oppgave vi utfører, kan gi oss motivasjon til å oppnå mer. Blant annet skriver han at det å re opp senga hver morgen er den viktigste oppgaven vi gjør - fordi det er det først vi gjør hver dag.

Odd Børretzen fortalte i et intervju en gang at han var påpasselig med å holde det ryddig og fint rundt seg hjemme fordi han selv ville forfalle hvis han ikke gjorde det.

Når det er vanskelig å stå opp, er det god grunn til å starte med små ting som å tenne et lys til frokost, re opp senga eller pynte seg litt. For nå trenger vi å dytter oss selv i riktig retning og gjøre alt vi kan for å ha det bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.