Hjemmelaget potetsalat

Slik har du aldri spist poteter før

Potetsalat er ikke bare potetsalat. Her er våre fem favoritter.

Sommerfavoritt: Det er liten tvil om at potetsalat er en av de mest populære salatene akkurat nå. Foto: Synøve Dreyer
Sommerfavoritt: Det er liten tvil om at potetsalat er en av de mest populære salatene akkurat nå. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Publisert

(Vi.no): Potetsalat er populært å servere både til grillmat, kylling, sommerskinke, pølser eller spekemat, og er kanskje et av sommerens viktigste tilbehør.

Butikkene bugner av ferdiglagede potetsalater, så det er enkelt å kjøpe med en boks. Mange av de ferdigkjøpte potetsalatene er helt OK og du kan jo selv sette ditt eget preg på dem ved å tilsette mer poteter, vårløk, gressløk, epler eller sylteagurk.

Hva er ferskpotet?

  • Nypoteten er en umoden potet, også kalt ferskpotet. De første potetene som kommer rundt Sankthans høstes før de har vokst seg helt ferdige, så ferske at de er uten skall.
  • Ferskpoteter er vanligvis høstet og pakket samme dag. Det er dette som gir dem den unike smaken, så spis dem rett etter at du har kjøpt dem.

Hvilke poteter egner seg til potetsalat?

Potetsalat krever poteter som holder formen, og som ikke går i stykker når de deles opp, eller når salaten blandes.

Typiske kokefaste potetsorter er Asterix, Folva, Beate, Laila og ferskpoteter som Ostara og Rutt. De passer godt til koking og sprekker ikke så lett fordi de er fastere i konsistensen enn melne poteter. Disse potetene er godt egnet til blant annet potetsalater, røsti, fløtegratinerte poteter og lapskaus.

Kok potetene til de er akkurat møre, hell av vannet og la dem dampe godt av og avkjøles. Ferskpoteter og nypoteter skal bare skrubbes og skallet skal ikke skrelles, men sitte på!

Valgfri dressing

Potetsalat lages gjerne av en kremet dressing med rømme eller crème fraîche og majones, men du kan gjerne lage en vinaigrettedressing med olje og eddik, for å få en ikke så kraftig og mettende potetsalat.

Potetsalat kan serveres lun eller kald og blir gjerne bedre når den får stå til neste dag å «godgjøre» seg.

Det er vel lov å si at den beste potetsalaten lager du selv. Da vet du også nøyaktig hva den inneholder. En potetsalat skal gjerne smake litt syrlig og det er viktig at potetene holder fasongen.

Pass på at du ikke kjøper og bruker grønne poter som har utviklet giften solanin.

Grønne poteter

  • Poteter som utsettes for lys blir etter hvert grønne. I grønne poteter kan det dannes giftige stoffer.
  • Giftstoffet solanin, som er et glykoalkaloid, er farlig å få i seg. Det kan gi diaré, kvalme og hodepine og store mengder kan skade nervesystemet.
  • Sjekk kvaliteten på potetene før du kjøper dem, og husk å oppbevare dem kjølig og mørkt.
  • Hvis du kommer hjem med grønne poteter, er det greit å skjære bort de grønne områdene. Dersom potetene er grønne tvers igjennom, skal de ikke spises.
  • For høy konsentrasjon av solanin gir dessuten poteten en besk og bitter smak. Velg poteter i butikken som er blitt holdt unna lys.

Kilde: Matportalen.no.

Potetsalat (4 porsjoner)

Diverse matretter til 17 mai buffet 2013.
  • 750 g kokte, kalde poteter
  • 50 g ruccola
  • 6 soltørkede tomater i marinade
  • 1 dl svarte oliven
  • 3 dl lettrømme
  • 1–2 ss sennep
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  1. Skrell poteter og skjær i båter. Grovhakk ruccola. Skjær tomatene i strimler og del olivenene.
  2. Rør sammen rømme, ruccola, tomater, sennep, salt og pepper i en stor bolle. Vend poteter og oliven forsiktig inn.
  3. La salaten trekke ca. 1 time før servering, da blir det bedre smak.

Lun potet- og blomkålsalat (6 porsjoner)

Lun potet- og blomkålsalat (6 porsjoner)
  • 500–600 g små nypoteter
  • 1 squash1 lite blomkålhode
  • 1 gul paprika
  • 2–3 ss olje
  • flaksalt
  • nykvernet pepper
  • hakket timian
  • hakket oregano
  • 250 g grønne bønner
  • 250 g voksbønner
  • 1 bunt reddiker
  1. Sett ovnen på 225°, varmluft. Skrubb potetene og legg på bakepapir på stekeplate.
  2. Skjær squash i skiver. Del blomkåli små buketter og skjær paprika i grove biter.
  3. Legg blomkål, paprika og squash på en annen bakepapirkledd plate. Drypp over olje, strø over salt, pepper og hakkede urter. Bland sammen.
  4. Sett platen med potetene først i ovnen i 10 minutter.
  5. Forvell bønner, ta dem opp, spyl i kaldt vann og la de renne av.
  6. Etter 10 minutter settes den andre platen med grønnsaker inn i ovnen og stek i 10–15 minutter. Når det er ca. 5 minutter igjen blandes grønnsakene med reddiker og bønner. La det bli varmt. 7. Bland alt og legg på serveringsfat.

Foto: Pontus Fernemann

Potetsalat med reddiker (4 porsjoner)

Potetsalat med reddiker (4 porsjoner)
  • 500 g ferskpoteter
  • 5 grønne asparges
  • 1 bunt reddiker
  • 1 sjalottløk
  • 50 g pinjekjerner
  • 1 eske karse eller neve persille
  • Dressing:
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts sennep
  • salt
  • pepper
  • 1 ss hvitvinseddik
  1. Kok potetene i lett saltet vann. Fjern nederste del av aspargesen og skjær i tynne skiver. Skjær reddiker i tynne skiver og finhakk løken.
  2. Rist pinjekjerner i en tørr varm panne under omrøring til de blir gylne.
  3. Anrett poteter, asparges, reddiker og løk i en bolle. Dryss med pinjekjerner og karse eller persille på toppen av salaten.
  4. Pisk olje, sennep, salt og pepper til dressingen sammen. Pisk forsiktig i eddik. Hell dressingen over salaten og server.

Foto: Betina Hastoft


Potet- og aspargessalat (4 porsjoner)

Potet- og aspargessalat (4 porsjoner)
  • 1 kg poteter
  • 250 g grønne asparges
  • 1 ss olivenolje
  • 150 g sukkererter
  • 65 g små spinatblader
  • 3 ss små kapers
  • 60 g riven parmesano
  • Vinaigrette:
  • 2 ss olivenolje
  • revet saft og skall av 1 sitron
  • 2 ss finhakket dill
  • 1 ss vann
  • 1 tsk fllaksalt
  • nykvernet pepper
  1. Skrubb potetene og kok dem i lett saltet vannn. Del store poteter i biter.
  2. Bryt av nederste del av aspargesen. Stek den i olje 2-3 minutter, avkjøl og skjær i biter.
  3. Rens og kok sukkererter ca. 1 minutt. Skyll spinaten.
  4. Bland olje, sitronskall og -saft, dill, vann, salt og pepper til vinaigretten.
  5. bland poteter, aspargesm sukkererter, spinat, kapers og parmesan på serveringsfat. Hell over vinaigretten og pynt med gressløk.

Foto: Aller Media

Potetsalat med sennep og mild karrismak (4 porsjoner)

Potetsalat med sennep og mild karrismak (4 porsjoner)
  • 2 dl lettrømme
  • 2 ss søt sennep
  • 1 ts rød currypaste
  • 8 kokte poteter
  • 100 g lettkokte sukkererter
  • 1 rødløk
  • 3 ss kapers
  • 1 ts salt
  1. Bland rømme, sennep og currypaste. Skjær kokte, avkjølte poteter i store biter, skjær sukkererter i to og hakk løk.
  2. Vend poteter, sukkerter, løk og kapers i rømmesausen. Smak til med salt.
  3. Dressing kan varieres med kesam eller gresk yoghurt , gjerne blandet med vispet krem, crème fraîche eller rømme.

Foto: Synøve Dreyer

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer