Slik gir du riktig fugleomsorg i vinterkulda

Når trost, linerle og de andre trekkfuglene har dratt til sydligere strøk, blir helårsboerne igjen i den norske vinterkulda. Det er både hyggelig og nyttig å sette ekstra pris på de trofaste vinterfuglene våre!

EN GOD TOER: Sølvet i årets hagetelling gikk til den vakre blåmeisen. Foto: Srdjan Zivulovic REUTERS/NTB
EN GOD TOER: Sølvet i årets hagetelling gikk til den vakre blåmeisen. Foto: Srdjan Zivulovic REUTERS/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er noe idyllisk over småfugler på brett, sittende i et nek eller på en talgkule mens snøen daler ned. Men det er ikke alle fuglene som er like robuste, og når det blir mye snø kan det være vanskelig å finne mat. Hvis du lager en fin foringsplass for småfuglene, velger de å være hos deg og gir flott underholdning hele vinteren.

Pålitelig restaurant

Det er noen smarte råd du bør følge for å få fuglene til å trives. Fugleelsker Anne Holter-Hovind som har skrevet boka «Fuglefryd», er opptatt av å tilby fuglene en pålitelig restaurant om vinteren.

– Det aller viktigste er i det hele tatt å mate fuglene. Og aller best er det om det alltid er fôr tilgjengelig, slik at fuglene vet at de finner mat hos deg. Da slipper de å fly rundt i nabolaget og lete, sier Anne.

– Fuglene velger å være der de har det godt. Og da bør også foringsplassen plasseres et sted hvor de ikke føler seg utsatt for rovdyr og mennesker. Jo mer ulik mat, desto flere fugler finner noe de liker. Hvis du mater over år vil det komme flere fugler, fordi de vet om stedet. Du blir en vert som fuglene kan stole på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.