Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
(Vi.no): De gruet seg litt til å møtes første gang. Skuespiller Mari Maurstad (62) og youtuber Malin Nesvoll (30), hva kunne de ha til felles?
Ikke hadde de valgt å møtes heller, de ble satt sammen av produksjonsteamet bak TV-serien «4-stjerners middag», der fire kjendiser skal invitere hverandre hjem på middag etter tur. Så hva tenkte de da de så hverandres navn på lista de fikk utdelt?
- Da ble jeg redd, konstaterer Malin.

Tømte kontoen på pins og Pepsi
- Jeg gruet meg litt. Jeg tenkte at Mari er rask i replikken og direkte, det virket skummelt å skulle spise middag sammen med henne. Dessuten trodde jeg ikke hun kunne se noe i meg, jeg tenkte hun ville se meg som en teit bloggjente.
Fashion og fillers
Den antagelsen hadde hun for så vidt rett i. Mari hadde aldri hørt om Malin, men hun hadde hørt begrepet Youtuber og hadde noen tanker om hva sånne driver med:
- De jeg hadde sett var mest opptatt av fashion og fillers. Jeg lurte på hvordan vi skulle finne noe å snakke om, husker hun.

Men sjelden har vel noen bekymret seg så unødig. Halvannet år etter at de møttes for første gang, har de ikke gjort stort annet enn å skravle. Hver eneste uke møtes de to venninnene, og inget tema er hellig.
- Med en gang Mari åpnet munnen, senket jeg skuldrene. Hun var ikke som jeg så for meg, husker Malin.
- Altså, hun bor på fineste Oslo Vest, jeg trodde hun var et skikkelig fisefint kulturelitemenneske. Det inntrykket raknet ganske raskt.
Les også: - Hæ! Har du gått på NAV?
Mari ble like umiddelbart overrasket over møtet med Malin. «Dette kan faktisk bli en hyggelig uke,» tenkte hun. Og det ble det.
Uken med innspilling ble til uker og måneder med lunsjer, telefonsamtaler og kulturarrangement. De tar hverandre med på ting de ellers ikke ville ha gjort. For eksempel driver Mari med noe Malin aldri har sett poenget med:
- Hun går på tur! For å få meg med på det må hun lokke med et måltid i enden av turen, og underveis gremmes jeg over å gå sammen med en som er mer enn dobbelt så gammel og minst dobbelt så sprek, beskriver Malin.
Digitalt generasjonsskille
- Du åpner et helt univers for meg som ikke er så digital av meg, supplerer Mari.

- Vennskapet med deg har vært en øyeåpner, du viser meg en verden jeg ellers ikke ville kommet borti.
Les også: I dette yrket blir alle pensjonister som 52-åringer

For her har de oppdaget det egentlige generasjonsskillet av 2000-tallet: Det handler ikke om alder, men om teknologi. Mari forteller hvordan hun ikke engang liker å bestille billetter på nett, og langt mindre vet forskjell på blogg og youtube og podkast og ipad. Dette universet tilhører barna hennes, men hun spør ikke dem, det blir bare irritasjon i heimen av sånt. I stedet spør hun Malin. Og spørsmålene oppstår som regel helt organisk i løpet av de mange og lange samtalene deres.

Les også: Derfor skal du ikke spørre barna dine om datahjelp
- Vi synes vi er så like som mennesker at vi blir litt overrasket når vi minnes på aldersforskjellen mellom oss. De aha-opplevelsene oppstår når vi snakker om teknologi, sier Malin.

- Jeg bruker ord som Mari ikke har hørt og ikke forstår. Som når jeg snakker om feeden min (informasjonsstrømmen du får via mobilen, Ipaden eller pc-en din, red.anm.) eller at noe trender (får masse oppmerksomhet i sosiale medier, red.anm.), og jeg skjønner at hun ikke aner hva jeg snakker om.
- Vil du værra med så heng på, parerer Mari.
- Du må være med, jeg tror jeg holder meg kvikkere i huet ved å sette meg inn i dette.
Les også: Alt du trenger å vite om sosiale medier

Parringsdans og narkotika
Malin på sin side lærer en hel masse av Mari. Den eldre venninnen er hennes guru i en underholdningsbransje som de begge tilhører på hver sin plattform. Og nå har de til og med fått en felles plattform, i podkasten «Malin + Mari».
Det måtte skje. Først ved at Malins mer enn 50 000 følgere på på Instagram la merke til at de to damene tilbragte stadig mer tid sammen, og begynte å spørre hva de snakket om? Så ved at de havnet i en samtale om nettporno på ærverdige Theatercaféen og så det absurde i situasjonen. Og hva gjør man med absurde samtaler i 2020? Podkast!
- Det vi bruker Ipaden til, er å utforske generasjonsforskjellene, sier Mari.
- Du mener podkasten, ikke Ipaden, retter Malin.
- Nettopp, sier Mari.
- Det åpner seg en del tema nå som vi har podkast. Det er en del ting jeg lurer på som jeg fortsatt ikke har tatt opp med Malin.
Les også: Alt du trenger å vite om podkast
I siste episode lurte hun blant annet på dette med narkotika. For hun har lest at det er blitt så veldig tilgjengelig, men hun har jo aldri møtt på det i eget liv. Så da lurer hun på hvor denne tilgjengeligheten er? Må man tilhøre et spesielt miljø, eller holder det å være i en viss alder? Mari lurer, og Malin svarer uten blygsel. Om twerking, for eksempel. Rumpedans som Mari trodde bare foregikk på sosiale medier, men som Malin beskriver mer som en slags paringsdans på byen.

- Malin har mange referanser jeg ikke kjenner. Nå må jeg for eksempel se mye TV så jeg vet hva hun snakker om. Her om dagen sa jeg til mannen min: «Åge, vi må se på 'Ex on the beach' for å følge med på hva som skjer», men der gikk grensa hans.
Les også: Teknologi skaper klasseskille blant seniorer
Både Mari og Malin har mange venninner, men når de skal ramse opp sine nærmeste, nevner de hverandre på topp. Mari er en selvsagt gjest i Malins vennebursdag, og Malin har vært i dameselskap hos Mari.
- At vi skulle bli så nære, hadde jeg aldri trodd, konstaterer Malin.
De vet ikke hvem som lærer den andre mest. Limet i vennskapet er uansett humoren. Og gleden over hverandres selskap. Som de konkluderer i en av de første episodene av «Malin + Mari»:
- Vi er så heldige som har funnet hverandre!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.