Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Astrid Larsens far var ingen ringere enn Leif Andreas Larsen, kjent som «Shetlandslarsen», en av 2. verdenskrigs mest dekorerte allierte sjøoffiserer.
Men fra barndommen husker Astrid Larsen (69) at faren helst ville slippe å snakke om krigen. Skjult i en skuff i stua lå hedersmedaljene som Larsen husker at hun fikk se, men som aldri ble tatt fram.
Leif Larsen snakket aldri om at han hadde risikert livet på sjøen eller hvordan det hadde vært å bli jaktet på av tyske bombefly på farefulle ferder over den mørke og voldsomme Nordsjøen.
På en inngangsdør til et hus på Shetland står dette på en kobberplakett: «Til minne om Leif Andreas "Shetlands-Larsen" og alle som var involvert i Shetlandsbussen.» Plaketten ble avduket av Astrid Larsen i 1991.
For 80 år siden holdt faren hennes til i dette huset.
Det var her det hele begynte, det topphemmelige oppdraget som i løpet av andre verdenskrig brakte 450 agenter og flyktninger ut av det tyskokkuperte Norge og våpen og sabotører inn, skriver programleder og mangeårig NRK-korrespondent i London, Gry Blekastad Almås i sin nye bok Norbritannia.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.