Sukkererstatning: Stevia, sukrin, fibersirup og palmesukker

Seks kaker uten vanlig sukker

Det finnes mange erstatninger for vanlig sukker når du skal bake. Her får du en oversikt.

Vannbakkels: Gode gammeldagse vannbakkels lages helt uten sukker. Foto: Synøve Dreyer
Vannbakkels: Gode gammeldagse vannbakkels lages helt uten sukker. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Publisert

(Vi.no): Markedet nærmest svømmer over av sødmefulle næringsmidler til bruk i baking og matlaging.

Alternativ til sukker

Det er ikke godt å vite hva hva som passer til hva. Et godt råd når du skal bake med sukkererstatninger, er å lese bruksanvisning på pakken så doseringen blir riktig.

Stevia

Stevia kommer fra steviaplanten. Stevia er mye søtere enn sukker. Det har en litt bitter ettersmak. Egner seg til bakverk, men ikke søte gjærdeiger.

Sukrin

Sukrin er sukkeralkoholen erytritol, som finnes naturlig i blant annet pærer, druer, melon og sopp. Sukrin og sukker har samme volum, så 1 dl Sukrin tilsvarer 90 gram. Egner seg til godt baking. (Skal du piske eggedosis, så pisk litt lenger slik at sukrinet blir oppløst).

Sukrin gold

Sukrin gold har en rund og fyldig søtsmak og kan erstatte både brunt og hvitt sukker. Egner seg til baking, desserter og varme drikker.

Sukrinmelis

Sukrinmelis er finmalt og har konsistens som melis. Egner seg til kaker og desserter som ikke skal stekes, f.eks. ostekaker, pisket krem, smørkrem, sjokoladeglasur og rørte bær.

Sukrin+

Sukrin+ er en blanding av Sukrin og Stevia. Sukkeret er dobbelt så søtt som vanlig sukker. Bruk halve mengde hvis du bruker oppskrifter med vanlig sukker. Egner seg til forskjellige typer bakst.

Fibersirup

Fibersirup lages av et plantefiber som smaker søtt, men som oppfører seg som fiber i kroppen. Fibersirup kommer i to varianter.

FiberSirup Clear egner seg til baking og matlaging. Den gjør at kjeks og cookies får sprø utside og myk kjerne og egner seg også til hjemmelagede barer.

FiberSirup Gold er tilsatt en liten mengde Stevia og malt­ekstrakt. Den har en gyllen farge og en fyldig søtsmak og er alternativ til honning og sirup og er like søtt. Egner seg på pannekaker og is.

Palmesukker

Palmesukker inneholder cirka 80 prosent fruktose, nesten det samme som alminnelig sukker. Egner seg til bakverk og desserter.

Kokossukker

Kokosblomstsukker fremstilles av nektaren til blomstene som vokser på kokosnøttpalmen. Egner seg særlig godt i litt tunge sjokoladekaker.

Tagatesse

Tagatesse er laget av det naturlige stoffet tagatose, som er en sukkeralkohol. Tagatesse er dobbelt så søtt som vanlig sukker. Egner seg til baking eller der vi vil ha brukt vanlig sukker.

Strø og flytende sukkererstatning

Natreen strø og flytende kan erstatte sukker for å tilberede desserter og kaker.

Du finner flere oppskrifter og mange gode råd på nettstedet til Diabetesforbundet.

Bringebærsnurrer
Bringebærsnurrer Vis mer
Mandelkaker
Mandelkaker Vis mer
Sukkerfri brownie Foto: Pontus Ferneman
Sukkerfri brownie Foto: Pontus Ferneman Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.