
Følg Vi.no på Facebook
(Vi.no): Markedet nærmest svømmer over av sødmefulle næringsmidler til bruk i baking og matlaging.
Alternativ til sukker
Det er ikke godt å vite hva hva som passer til hva. Et godt råd når du skal bake med sukkererstatninger, er å lese bruksanvisning på pakken så doseringen blir riktig.
Stevia
Stevia kommer fra steviaplanten. Stevia er mye søtere enn sukker. Det har en litt bitter ettersmak. Egner seg til bakverk, men ikke søte gjærdeiger.
Sukkerfri gjærbakst:
Grunnen til at sukkerfi gjærbakst ikke blir like luftig som vanlig, skylles at gjæren bruker sukker for å heve.
Sukrin
Sukrin er sukkeralkoholen erytritol, som finnes naturlig i blant annet pærer, druer, melon og sopp. Sukrin og sukker har samme volum, så 1 dl Sukrin tilsvarer 90 gram. Egner seg til godt baking. (Skal du piske eggedosis, så pisk litt lenger slik at sukrinet blir oppløst).
Sukrin gold
Sukrin gold har en rund og fyldig søtsmak og kan erstatte både brunt og hvitt sukker. Egner seg til baking, desserter og varme drikker.
Sukrinmelis
Sukrinmelis er finmalt og har konsistens som melis. Egner seg til kaker og desserter som ikke skal stekes, f.eks. ostekaker, pisket krem, smørkrem, sjokoladeglasur og rørte bær.
Sukrin+
Sukrin+ er en blanding av Sukrin og Stevia. Sukkeret er dobbelt så søtt som vanlig sukker. Bruk halve mengde hvis du bruker oppskrifter med vanlig sukker. Egner seg til forskjellige typer bakst.
Fibersirup
Fibersirup lages av et plantefiber som smaker søtt, men som oppfører seg som fiber i kroppen. Fibersirup kommer i to varianter.
FiberSirup Clear egner seg til baking og matlaging. Den gjør at kjeks og cookies får sprø utside og myk kjerne og egner seg også til hjemmelagede barer.
FiberSirup Gold er tilsatt en liten mengde Stevia og maltekstrakt. Den har en gyllen farge og en fyldig søtsmak og er alternativ til honning og sirup og er like søtt. Egner seg på pannekaker og is.
Palmesukker
Palmesukker inneholder cirka 80 prosent fruktose, nesten det samme som alminnelig sukker. Egner seg til bakverk og desserter.
Kokossukker
Kokosblomstsukker fremstilles av nektaren til blomstene som vokser på kokosnøttpalmen. Egner seg særlig godt i litt tunge sjokoladekaker.
Tagatesse
Tagatesse er laget av det naturlige stoffet tagatose, som er en sukkeralkohol. Tagatesse er dobbelt så søtt som vanlig sukker. Egner seg til baking eller der vi vil ha brukt vanlig sukker.
Strø og flytende sukkererstatning
Natreen strø og flytende kan erstatte sukker for å tilberede desserter og kaker.
Du finner flere oppskrifter og mange gode råd på nettstedet til Diabetesforbundet.

Bringebærsnurrer (12 stk.)
Fyll:
- 200 g friske eller frosne bær
- 2 ts Sukrin
- 2 ts chiafrø
- 1 ss Fibersirup Gold
Deig:
- 4 egg
- 1 dl fløte
- 50 g smeltet smør
- 75 g sesammel
- 150 g mandelmel
- 4 ss Fiberhusk
- 1 ts bakepulver
- 1 ts kardemomme
- 1 ss Sukrin
- 2 ss hakkede mandler
- ev. friske bringebær og sitronmelisse
- Kok opp bringebærene med Sukrin, rør i chiafrø og Fibersirup, og sett til avkjøling
- Pisk sammen egg og fløte, og smeltet smør. Bland sammen sesammel, mandelmel, Fiberhusk, bakepulver, kardemomme og Sukrin, og rør det i eggeblandingen. Sett i kjølig i 30 minutter.
- Kjevle deigen ut mellom to bakepapir til en firkant 1/2 cm tykk. Smør på bringebærfyllet, rull deigen sammen til en rulade, og skjær i 1 cm tykke skiver. Legg skivene på en stekeplate med bakepapir, dryss med hakkede mandler, og stek midt i ovnen ved 180° i 25 minutter. Pynt ev. med bringebær og sitronmelisse og server.

Mandelkaker (16 stk.)
- 80 g mandelmel
- 1 ss Sukrin
- 1 ss palmesukker
- 2 ts Fiberhusk
- 30 mandler, hakket
- 30 g mørk sjokolade, hakket
- 25 g smeltet smør
- 1 ½ eggehvite
- Bland mandelmel med Sukrin, palmesukker, Fiberhusk, hakkede mandler og sjokolade. Tilsett smør og eggehviter, og elt sammen.
- Trill deigen til små kuler, som settes på stekeplate med bakepapir. Trykk dem flate, ev. med et kakestempel.
- Stek kakene midt i ovnen ved 180° i 20 minutter, og avkjøle på platen.

Bownie uten sukker
- 50 g smør
- 80 g kesam, original
- 3-4 ss sukrin gold
- 25 g mørk sukkerfri sjokolade
- 1 egg
- 70 g havremel
- 20 g bakekakao
- 1 ts bakepulver
- 1 klype salt
- 50 g grovhakkede pekannøtter
- Pisk mykt smør med kesam. Smeltet mørk sjokolade og sukrin gold over vannbad. Tilsett et egg og pisk godt. Tilsett det tørre og rør til en deig.
- Hell deigen i en liten langpanne, med bakepapir, strø over nøtter og stek kaken midt i ovnen ved 175 grader i cirka 15 minutter. Avkjøl på rist
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.