Usunt parforhold er farlig for din helse

Så farlig er det å leve med en dominerende partner

Her er symptomene på at du lever i et usunt forhold.

FORHOLDET KAN GJØRE DEG SYK: - Mange som lever i vonde parforhold strever med muskelspenninger, hodepine og søvnvansker, siden kroppen blir værende i en kontinuerlig alarmberedskap. Vedvarende stress gir økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdom, og kan redusere kroppens immunforsvar, mener psykologspesialist. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
FORHOLDET KAN GJØRE DEG SYK: - Mange som lever i vonde parforhold strever med muskelspenninger, hodepine og søvnvansker, siden kroppen blir værende i en kontinuerlig alarmberedskap. Vedvarende stress gir økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdom, og kan redusere kroppens immunforsvar, mener psykologspesialist. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): - Å være i et parforhold kan være en kilde til støtte, og bidra til psykologisk velvære og redusert stress.

Det mener Hanna Aardal og kollega Bente Austbø, som begge er psykologspesialister ved Institutt for psykologisk rådgivning (IPR).

Men hva skjer med kroppen om forholdet går fra å være harmonisk til direkte skadelig?

Dette gjør forholdet usunt

Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver av fagbloggen Trinehuseby.no, mener at det som først og fremst vil gjøre at forholdet blir usunt å leve i, er mangel på likeverd mellom partnerne.

- For å kjenne seg som et helt menneske og oppleve at man lever sitt liv, trenger man å være elsket, trygg og respektert. Hvis man er i et forhold som i stor grad er på den andres premisser, går det utover likeverd og selvfølelse, sier Huseby.

Det kan handle om økonomi, ansvarsfordeling eller hvor stor innflytelse man har på alt fra små til store beslutninger, mener samlivsterapeuten.

- En negativ grunntone er veldig usunt. Noen par har kommet inn i et mønster der man er kritisk innstilt til den andre, for eksempel mistenksom eller irritert. Det kan gi seg utslag i anklager eller avvisning - uansett er det veldig destruktivt, sier Huseby.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.