Usunt parforhold er farlig for din helse

Så farlig er det å leve med en dominerende partner

Her er symptomene på at du lever i et usunt forhold.

FORHOLDET KAN GJØRE DEG SYK: - Mange som lever i vonde parforhold strever med muskelspenninger, hodepine og søvnvansker, siden kroppen blir værende i en kontinuerlig alarmberedskap. Vedvarende stress gir økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdom, og kan redusere kroppens immunforsvar, mener psykologspesialist. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
FORHOLDET KAN GJØRE DEG SYK: - Mange som lever i vonde parforhold strever med muskelspenninger, hodepine og søvnvansker, siden kroppen blir værende i en kontinuerlig alarmberedskap. Vedvarende stress gir økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdom, og kan redusere kroppens immunforsvar, mener psykologspesialist. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): - Å være i et parforhold kan være en kilde til støtte, og bidra til psykologisk velvære og redusert stress.

Det mener Hanna Aardal og kollega Bente Austbø, som begge er psykologspesialister ved Institutt for psykologisk rådgivning (IPR).

Men hva skjer med kroppen om forholdet går fra å være harmonisk til direkte skadelig?

Dette gjør forholdet usunt

PSYKOLOGSPESIALISTER: Hanna Aardal og kollega Bente Austbø, som begge er psykologspesialister ved IPR. Foto: IPR.
PSYKOLOGSPESIALISTER: Hanna Aardal og kollega Bente Austbø, som begge er psykologspesialister ved IPR. Foto: IPR. Vis mer

Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver av fagbloggen Trinehuseby.no, mener at det som først og fremst vil gjøre at forholdet blir usunt å leve i, er mangel på likeverd mellom partnerne.

- For å kjenne seg som et helt menneske og oppleve at man lever sitt liv, trenger man å være elsket, trygg og respektert. Hvis man er i et forhold som i stor grad er på den andres premisser, går det utover likeverd og selvfølelse, sier Huseby.

SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel. Foto: Privat.
SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel. Foto: Privat. Vis mer

Det kan handle om økonomi, ansvarsfordeling eller hvor stor innflytelse man har på alt fra små til store beslutninger, mener samlivsterapeuten.

- En negativ grunntone er veldig usunt. Noen par har kommet inn i et mønster der man er kritisk innstilt til den andre, for eksempel mistenksom eller irritert. Det kan gi seg utslag i anklager eller avvisning - uansett er det veldig destruktivt, sier Huseby.

Austbø mener at ytre påkjenninger som sykdom, arbeidspress, tidsklemma eller tapsopplevelser også kan legge press på parforholdet.

- Forholdet kan også utvikle seg i en usunn retning hvis en eller begge i parforholdet føler seg overveldet av vonde følelser og partnerne ikke klarer å håndtere egne følelser og gi den andre støtte, sier hun.

- Mange par har opplevd utroskap eller andre alvorlige tillitsbrudd. Selv om paret velger å fortsette sammen kan tillitsbruddet ha skapt store emosjonelle sår, legger Aardal til.

Ifølge Huseby er det tre vanlige faktorer som vil være ødeleggende i et parforhold:

  • Man har glemt å vedlikeholde parforholdet, som man gjør på andre arenaer (bolig, bil, helse).
  • Forholdet har blitt rutine, og variasjon/spenning/nærhet/glede har blitt borte.
  • Man tar hverandre for gitt, og glemmer å uttrykke takknemlighet, anerkjennelse og kjærtegn.

Hodepine og søvnvansker

Aardal og Austbø mener at et parforhold kan defineres som usunt når forholdet ikke er en kilde til støtte og empati overfor hverandre, men snarere en kilde til stress og vonde følelser.

- Parforhold kan også være direkte skadelige. For eksempel når den ene parten dominerer den andre, og når den dominerte part utsettes for vold og trusler dersom han/hun prøver å være selvhevdende, selvstendig – eller gjør noe feil i den dominerende parts øyne, understreker psykologene.

I et skadelig parforhold kan vonde følelser som frykt, ensomhet, tristhet, skam eller sinne bli dominerende. Dette er følelser som signaliserer at noe ikke er som det skal.

- Slike følelser vil være til stede i alle nære relasjoner, men når det blir et mønster som det ikke kjennes mulig å bryte ut av, eller du ikke kjenner deg trygg nok på partneren din til å vise hva du trenger, vil følelsene miste sin signalfunksjon og i stedet føre til en vedvarende stressreaksjon i kroppen, sier Aardal.

Stresshormoner tåler vi godt i små doser, men når vi står i stressende situasjoner som det ikke er mulig å finne en løsning på, kan det gi fysiske plager og sykdom, ifølge psykologene.

- Mange som lever i vonde parforhold strever med muskelspenninger, hodepine og søvnvansker, siden kroppen blir værende i en kontinuerlig alarmberedskap. Vedvarende stress gir økt risiko for blant annet hjerte- og karsykdom, og kan redusere kroppens immunforsvar, sier Austbø.

- Få hjelp

Psykologspesialistene mener at det er umulig å være i et langvarig parforhold uten å påføre hverandre emosjonelle sår. Men noen par finner tilbake til et godt samliv, også etter alvorlige svik og langvarig konflikt.

- Da er det viktig å snakke om det som er vanskelig fra en posisjon hvor en viser sårbarhet og setter ord på hva en trenger, unngår å klandre og komme med beskyldninger, og ta seg tid til å lytte til den andre. Det kan føre en nærmere hverandre, sier Aardal.

Noen par klarer dette fint på egenhånd, andre kan trenge hjelp og støtte fra venner eller familie, eller en terapeut.

Også Huseby mener at det er nyttig å søke hjelp dersom man tviler eller er usikker på forholdet

- Be om hjelp til avklaring - hvorvidt man skal fortsette eller ikke, råder samlivsterapeuten.

- Når man blir fysisk dårlig på grunn av forholdet, har det kommet langt. Hvis man ikke har innsett det, eller klart å gjøre grep før kroppen selv griper inn, kan det ha vart så lenge og satt så dype spor at det er irreversibelt, legger Huseby til.

...

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.