Mitford-søstrene hadde et nært forhold til Adolf Hitler:

Rike, vakre og beryktede

De var mellomkrigs-Englands mest berømte og beryktede søstre, og de fascinerer kvinner den dag i dag.

BERYKTEDE: Tre av seks søstre i Mitford-familien fotografert på gata i begynnelsen av 1930-årene. Fra venstre: Unity Mitford, kjent for sin tette relasjon til Adolf Hitler, Diana Mitford, kjent for sitt ekteskap med fascisten Sir Oswald Mosley og Nancy Mitford, som senere ble berømt forfatter. Foto: NTB Scanpix
BERYKTEDE: Tre av seks søstre i Mitford-familien fotografert på gata i begynnelsen av 1930-årene. Fra venstre: Unity Mitford, kjent for sin tette relasjon til Adolf Hitler, Diana Mitford, kjent for sitt ekteskap med fascisten Sir Oswald Mosley og Nancy Mitford, som senere ble berømt forfatter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Hvorfor elsker moderne kvinner Mitford-søstrene? Spørsmålet stilles av Laura Thompson, forfatter av boka The Six: The Lives of the Mitford Sisters, i Time.

Her i Norge har vi kanskje ikke engang hørt om søstrene. Historien deres er nesten for utrolig til å være sann.

Eksentriske

Unity, Nancy, Pamela, Diana, Jessica og Deborah ble født inn i det britiske aristokratiet mellom 1904 og 1920. Sammen utgjorde Lord og Lady Redesdales døtre den mest berømte søskenflokken i mellomkrigstidens England.

EKSENTRISKE SØSTRE: Fire av de seks eksentriske Mitford-søstrene fotografert på familiens eiendom i Swinbrook sjette januar 1932. Nede til venstre: Nancy Mitford, bak til venstre: Unity Mitford, i midten: Jessica Mitford og til høyre Diana Mitford. Foto: Historia/REX/NTB/Scanpix
EKSENTRISKE SØSTRE: Fire av de seks eksentriske Mitford-søstrene fotografert på familiens eiendom i Swinbrook sjette januar 1932. Nede til venstre: Nancy Mitford, bak til venstre: Unity Mitford, i midten: Jessica Mitford og til høyre Diana Mitford. Foto: Historia/REX/NTB/Scanpix Vis mer

Sladrepressen elsket dem for deres kollektive eksentrisitet, og helt fram til i dag er det blitt skrevet en rekke biografier om søstrene. Blant dem er Lyndsy Spences The Mitford Girls´ Guide to Life som handler om hvordan søstrene oppførte seg i ulike situasjoner.

Pistolkule i hodet

Margaret Laidlaw var åtte år da hun traff Unity Mitford første gang i 1940. Unity hadde vakkert hår og en nydelig brosje med rubiner i halsen.

- Moren min sa at dette var tante Unity og at hun kom for å bo sammen med oss. Jeg var forvirret. Jeg hadde aldri hørt om noen tante Unity før, fortalte Laidlaw i et intervju med BBC i april 2017.

Bare noen uker etter det første møtet flyttet Unity inn på prestegården i Warwickshire der Margaret bodde med familien sin.

SA HUN VAR JØDEHATER: Unity Mitford er kanskje den mest beryktede av Mitford-søstrene. Hun støttet nazistene og pleiet omgang med Adolf Hitler. Foto: Historia/REX/Shutterstock/NTB/Scanpix
SA HUN VAR JØDEHATER: Unity Mitford er kanskje den mest beryktede av Mitford-søstrene. Hun støttet nazistene og pleiet omgang med Adolf Hitler. Foto: Historia/REX/Shutterstock/NTB/Scanpix Vis mer

Farens klær og bøker ble fjernet fra foreldrenes soverom for å gi plass til familiens gjest. Margarets mor måtte sove i samme rom som Unity gjennom natten for å ta vare på henne fordi hun var syk.

Men «tante Unity» var overhodet ingen slektning. Husgjesten var egentlig under streng overvåkning:

Unity Mitford hadde levd flere år i Tyskland da hun returnerte til England i januar 1940 med en pistolkule sittende fast i hodet.

En fiende av landet

Ifølge David Pryce-Jones, forfatter av biografien Unity Mitford: An Enquiry into Her Life and the Frivolity of Evil, er det lite tvil om at hun tilhørte Adolf Hitlers innerste krets - det har sågar vært spekulert i om forholdet var av seksuell art.

Unity ble lagt merke til i selskapslivet. Hun likte å kle seg i store smykker, men det mest iøyenfallende tilbehøret var kjæledyret Enid, en slange som slynget seg om halsen hennes ved sosiale tilstelninger. Hun hadde også med seg kjælerotta Ratular som hun passet på å slippe ut av veska når festen var i full gang.

FASCIST: Diana Mitford var kjent for å være vakker. Det sies at hennes forelskelse i fascisten Oswald Mosley inspirerte søsteren Unitys framstøt mot Adolf Hitler. Foto: Historia/REX/NTB Scanpix
FASCIST: Diana Mitford var kjent for å være vakker. Det sies at hennes forelskelse i fascisten Oswald Mosley inspirerte søsteren Unitys framstøt mot Adolf Hitler. Foto: Historia/REX/NTB Scanpix Vis mer

Unity kalte seg selv jødehater, og skal ha blitt fortvilet da britene kunngjorde krig mot Tyskland i september 1939. Grunnet sitt nære forhold til Adolf Hitler ble hun regnet som en trussel mot rikets sikkerhet, og holdt under strengt oppsyn av den britiske etterretningen.

Men Unity var ikke den eneste av søstrene som skapte bølger. Hennes framstøt mot Hitler skal ha vært inspirert av søsteren Diana, som i 1932 ble hodestups forelsket i fascisten Sir Oswald Mosley, leder av fascistpartiet British Union of Fascists. Jessica rømte med sin fetter, kommunisten Esmond Romilly, som hadde kjempet under den spanske borgerkrigen.

Forfatter og hertuginne

Sett bort fra kontroversielle forelskelser i farlige menn gjorde også Mitford-søstre suksess. Nancy Mitford skrev romantiske bøker med handling krydret av utroskap fra sin leilighet i Paris på slutten av 1940-tallet, og hadde skap fulle av Dior. Deborah giftet seg til å bli hertuginne, men i likhet med søsterens bøker involverte ekteskapet utroskap på begge sider.

Diana Mitford og Nancy Mitford. Foto: Historia/REX/NTB/Scanpix
Diana Mitford og Nancy Mitford. Foto: Historia/REX/NTB/Scanpix Vis mer

Med alt dette i mente, vender vi tilbake til Mitford-biograf Thomsons spørsmål om hvorfor i all verden disse søstrene fascinerer? Hun besvarer sitt eget spørsmål slik:

Søstrene fulgte alltid sin egen vei, selv om de var kontroversielle både i meninger og handlinger. De kjente på gleden ved å gjøre opprør i et sosialt system de aldri forlot, og de brydde seg aldri om hva andre mennesker tenkte om dem.

Kilder: Time, Independent

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.