Sammenheng mellom formue og skoleprestasjoner

Rike besteforeldre gjør barnebarna bedre på skolen

Jo mer penger besteforeldrene har, desto bedre presterer barnebarna på skolen, viser ny studie. - Ikke overraskende, sier norsk forsker.

PRESTERER BEDRE: Familieformue påvirker barnas skolegang i positiv retning. Men penger eller ikke; det er mange måter besteforeldre kan hjelpe barnebarna å prestere bra på skolen. Få tipsene fra forskeren lenger nede i artikkelen. Foto: Scanpix
PRESTERER BEDRE: Familieformue påvirker barnas skolegang i positiv retning. Men penger eller ikke; det er mange måter besteforeldre kan hjelpe barnebarna å prestere bra på skolen. Få tipsene fra forskeren lenger nede i artikkelen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Besteforeldrenes formue betyr mye for hvor godt barnebarna presterer på skolen. Det kommer frem i en fersk studie som to sosiologer ved Stockholms Universitet og Michigan University står bak.

Studien bekrefter at barn i velstående familier har høyere karakter fra grunnskolen, og størsteparten av disse barna velger å ta høyere utdanning senere.

- Utdanning går i arv

Tidligere forskning har vist at barns skoleresultater i noen grad kan forklares med sosial klasse, foreldrenes inntekt og utdanning.

Den nye studien viser at familiens rikdom, i form av penger, aksjer og eiendom, er viktig for barnas skoleprestasjoner, skriver Stockholms Universitet i en pressemelding.

Funnene er ikke overraskende, mener Katharina Herlofson, forsker ved NOVA, senter for velferds-og arbeidslivsforskning:

- Flere nye studier har vist viktigheten av å utvide vår familieforståelse og ta i betraktning generasjonsfamiliens betydning for barns oppvekst, sier Herlofson.

Den norske forskeren mener at velstand og formue i besteforeldregenerasjonen henger sammen med utdanningsnivå både hos besteforeldrene og hos deres barn – altså barnebarnas foreldre, som igjen har stor betydning for hvordan de yngste gjør det på skolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.