Raser mot politikeres fremstilling av bestemødre

– De står på pressekonferanser og snakker om å få bestemor på iPaden. Jeg tror de snakker om bestemoren de selv hadde før i tida, sier Kari Østerud (59), bestemor og direktør ved Senter for seniorpolitikk. Hun er frustrert over politikernes omtale av bestemødre som hjelpeløse, og maner til holdningsendring.

VIKTIGE UNDER PANDEMIEN: Kari Østerud mener dagens bilde av bestemødre er forvrengt. - Under pandemien har vi hjulpet barn og barnebarn med å få hjulene til å gå rundt, påpeker hun. Foto: Øivind Haug
VIKTIGE UNDER PANDEMIEN: Kari Østerud mener dagens bilde av bestemødre er forvrengt. - Under pandemien har vi hjulpet barn og barnebarn med å få hjulene til å gå rundt, påpeker hun. Foto: Øivind Haug Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Det er en frustrasjon jeg har gått og kjent på. Bestemor blir sett på som en dame som står med en fot i graven, sier direktør for Senter for seniorpolitikk, Kari Østerud (59), til Vi.no.

Hun viser til pressekonferanser under coronapandemien der politikerne snakker om at folk må ringe bestemor fordi hun sitter hjemme alene. Samtidig må vi tenke oss om før vi besøker bestemor.

Østerud, som selv er mormor til to, kjenner seg ikke igjen i politikernes beskrivelser.

Nylig skrev hun en kronikk i VG med tittelen «Vi bestemødre er ikke nødvendigvis gamle, syke og elendige!» hvor hun adresserer antakelsen om at det å være bestemor er ensbetydende med å være hjelpeløs, sykelig og svak.

«Kanskje burde vi helst være isolert på egnede steder til hele pandemien er over», skriver hun.

– Ikke en diagnose å være bestemor

– De tenker på en bestemor i forklekjole, men sånn er det ikke. Det blir sagt veldig mye rart om besteforeldre. Men under pandemien har vi hjulpet barn og barnebarn med å få hjulene til å gå rundt. Det vet jeg om mange som har gjort.

Hun beskriver bildet av dagens bestemorsgenerasjon som forvrengt.

– Jeg skjønner ingenting. De står på pressekonferanser og snakker om å få bestemor på iPaden. Jeg tror de snakker om bestemoren de selv hadde før i tida, men bestemødre kommer i alle aldrer. Er du bestemor klarer du visst ikke å bruke iPad eller skrive sms. Alle sikringene skal ha gått på en gang. Det å være bestemor er ikke en diagnose, sier hun.

Er direktører og passer barnebarn

Østerud og hennes venner som er pluss-minus 60 år jobber, har styreverv og er aktive mennesker.

– De som har barnebarn passer både barnebarn og gamle foreldre. Bildet av dagens 60-åringer er noe helt annet enn for 30 år siden. Vi lever vanlige, yrkesaktive liv. Vi har ikke lenger små barn og ønsker å være gode i jobben. Det er en fin periode i livet. Det er veldig mye bra med å være der vi er. Vi har mye å gi, sier hun og viser til NOVA-undersøkelsen om livsløp, aldring og generasjon (NorLAG).

– Undersøkelsen viser at 70 prosent av besteforeldre passer barn en gang i måneden. En av tre besteforeldre passer barnebarn en gang i uka, sier hun.

Du kan lese mer om undersøkelsen her.

Skadelig tankegang

Ifølge Østerud trengs en holdningsendring i samfunnet.

– Det er en stereotyp og generaliserende tankegang om eldre som er skadelig. Vi har yrkesaktive seniorer med ressurser og kompetanse som hjelper barn og barnebarn. Hvis vi som samfunn ikke anerkjenner det, undervurderer vi den ressursen yrkesaktive seniorer besitter, sier hun.

Da hun selv sluttet i den «kule finansbransjen» og begynte i jobben som direktør for Senter for seniorpolitikk, opplevde hun at jobbskiftet ble tullet med.

– Da skulle det plutselig bli fyrstekake og greier. Vi godtar i større utstrekning stereotypiske beskrivelser av eldre. Folk leer ikke på et øyebryn hvis det kommer negative og generaliserende karakteristikker av eldre mennesker.

Usynlige kvinner

Østerud stiller også spørsmål ved at så få kvinner på hennes alder er synlige i dagens mediebilde.

Hun forteller at hun også har kjempet for å få innlegget publisert i flere aviser før VG til slutt publiserte den.

– Jeg fikk avslag over hele linja og noen gadd ikke svare. Kvinner på min alder er usynlige i mediebildet. VG skal ha for at de valgte å publisere den.

Hun forteller at hun aldri før har fått så stor respons på et innlegg hun har lagt ut på sosiale medier.

– Kvinner på min alder takker for kronikken. De føler seg usynliggjort og marginalisert. Det er interessant at ingen aviser synes dette er noe å skrive om. En del redaksjoner bør spørre seg selv hvordan de speiler samfunnet. Dette er et holdningsarbeid som tar tid, sier hun og understreker at seniorer selv også har ansvar for ikke å snakke ned egen alder og livsfase.

– Seniorer må også ha gode holdninger til egen aldringsprosess og ikke si at de er for gamle for å gjøre ting. Det er vanskelig med holdningsendring hvis vi selv ikke liker og aksepterer egen aldring.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.