Den ukjente historien om Synnøve Finden:

Pernille var Synnøve Findens store kjærlighet

«Viss eg får bu hjå deg, skal du få hele lønna mi». Med den setningen forseglet Synnøve Finden – en av norgeshistoriens største gründere – kjærlighetsforholdet til den vakre Pernille Holmen.

KJÆRLIGHET: Pernille Holmen (bak) aksepterte Synnøve Finden (foran) for den hun var. Det var kjærlighet til siste åndedrag. Foto: Esther Langberg, Oslo Museum rundt 1930
KJÆRLIGHET: Pernille Holmen (bak) aksepterte Synnøve Finden (foran) for den hun var. Det var kjærlighet til siste åndedrag. Foto: Esther Langberg, Oslo Museum rundt 1930 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En båttur på Oslofjorden endte i et skjebnemøte ingen kunne forutsett. Den tilbaketrukne og ensomme Synnøve hadde falt pladask. Som godt voksen bydame sto gårdsjenta fra Finden foran sitt livs kjærlighet. Siste brikke hadde falt på plass.

Da enkefru Pernille Holmen tok henne inn i varmen en søndag i 1926, var det ingenting som kunne stoppe dem. Gjennom Pernille fikk Synnøve motet til å realisere drømmen om å lage landets beste ost.

Ost til Guds ære

Pernille Holmen hadde kommet til hovedstaden som 20-åring, og hadde allerede rukket å leve et helt liv før hun traff Synnøve. Hun giftet seg, fikk datteren Evy og sønnen Håkon. Gutten levde bare to korte uker, og da spanskesyken kom til landet tok den med seg mannen hennes. Etter dette sverget hun på at hun aldri skulle ta noen ny mann inn i livet sitt.

Synnøve derimot kunne ikke vise til verken barn eller giftermål. For henne var det bare kunnskap om ost som var interessant. Men da de to damene møttes, likte de hverandre umiddelbart, og Synnøve flyttet inn på flekken. I en liten vaktmesterleilighet endte Synnøve, Pernille og Evy opp med å dele på det ene soverommet. Evy i én seng og Synnøve og Pernille i den andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.