Husker du Barnas leksikon?

På 80- og 90-tallet lærte vi barna om «negre» og «buskmenn»

- Ingen ville funnet på å utgi dette i dag, sier bokklubb-redaktør.

«NEGER»: Mye rart har vært akseptert gjennom tidene. På 80-tallet var det dette noe av det man lærte barna. Foto: Camilla Hjelmeseth
«NEGER»: Mye rart har vært akseptert gjennom tidene. På 80-tallet var det dette noe av det man lærte barna. Foto: Camilla Hjelmeseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Barnas leksikon fra 80- og 90-tallet gir tilbakeblikk til en tid hvor barna lærte om «negre», «buskmenn» og «eskimoer» - politisk ukorrekte ord som ikke lenger er i bruk.

- Dette var et gufs fra en annen tid. Jeg tror ingen ville funnet på å utgi et leksikon med slike utsagn og dette tankegodset i dag, sier Hilde Røer Johnsrud, redaktør for barnelitteratur i Bokklubben, som var den norske utgiveren av leksikonet.

- Det er viktig å gi en nøytral og riktig fremstilling i oppslagsverk beregnet for barn, sier Dag Larsen, utdanningsleder i Norsk Barnebokinstitutt, etter å ha sett på bildene.

Les også: Besteforeldre bør vite når de skal holde munn

Utelater forurensing og homofili

I bøkene fra 1986 nevnes heller ingenting om klimaendringer og homofili.

- Skulle man gitt ut dette i dag hadde det vært helt naturlig å ha med både klimakrisen, og ulike former for kjærlighet, sier redaktør Johnsrud.

- I 1986 var det ikke så lenge siden homofili hadde blitt legalisert. Aksepten i samfunnet var generelt mye mindre på den tiden, sier Tor Erik Jenstad, forsker ved institutt for språk og litteratur på NTNU.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.