Oldemor som klimaforbilde

Kommentar: Klimaengasjert ungdom trenger ikke å se langt for å finne inspirasjon til å redde kloden - en brødskalk av gangen.

AKSJONERER: Aksjonister fra Besteforeldrenes klimaaksjon demonstrerer i Trondheim. (Foto: NTB/Scanpix)
AKSJONERER: Aksjonister fra Besteforeldrenes klimaaksjon demonstrerer i Trondheim. (Foto: NTB/Scanpix) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Klimaengasjert ungdom brøler for å bli hørt. I kampen for å redde jorda kunne de bare ha sett bakover i generasjonene. For oldemor var en ekte klimaredder.

De har brølt lenge, nå. Klimastreikende ungdom med svenske Greta Thunberg i spissen har demonstrert, talt og krevd å bli hørt. Hjemme hos oss merker vi engasjementet hver eneste dag: Barna forkaster ikke lenger tørre brødskalker, etter at de leste at brød er den matvaren det kastes mest av. De spiser mat som er utgått på dato og velger helst bort klimaverstingen kjøtt, de deler begeistret bilder av mat de har reddet fra søpla med venner på sosiale medier. Det er blitt kult å være en matredder, en som pakker matpakke, sorterer avfall og reparerer klær som tidligere ville ha blitt byttet ut. De tar med bærenett på butikken og vannflaske på tur, de boikotter palmeolje fra regnskogen og syntetiske klær som avgir mikroplast ved vask. Kleshandel skjer stort sett på Fretex og små, trendy bruktbutikker med håndplukkede godbiter fra min egen ungdomstid, de aller heldigste tenåringsvennene er de som har foreldre med loft fulle av klær fra åtti- og nittitallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.