Oldemor som klimaforbilde

Kommentar: Klimaengasjert ungdom trenger ikke å se langt for å finne inspirasjon til å redde kloden - en brødskalk av gangen.

AKSJONERER: Aksjonister fra Besteforeldrenes klimaaksjon demonstrerer i Trondheim. (Foto: NTB/Scanpix)
AKSJONERER: Aksjonister fra Besteforeldrenes klimaaksjon demonstrerer i Trondheim. (Foto: NTB/Scanpix) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Klimaengasjert ungdom brøler for å bli hørt. I kampen for å redde jorda kunne de bare ha sett bakover i generasjonene. For oldemor var en ekte klimaredder.

STARTEN: Alle bevegelser har en begynnelse. Barn og unges verdensomspennende klimastreiker startet med Greta Thunberg utenfor Riksdagen i Stockholm. (Foto: NTB/Scanpix)
STARTEN: Alle bevegelser har en begynnelse. Barn og unges verdensomspennende klimastreiker startet med Greta Thunberg utenfor Riksdagen i Stockholm. (Foto: NTB/Scanpix) Vis mer

De har brølt lenge, nå. Klimastreikende ungdom med svenske Greta Thunberg i spissen har demonstrert, talt og krevd å bli hørt. Hjemme hos oss merker vi engasjementet hver eneste dag: Barna forkaster ikke lenger tørre brødskalker, etter at de leste at brød er den matvaren det kastes mest av. De spiser mat som er utgått på dato og velger helst bort klimaverstingen kjøtt, de deler begeistret bilder av mat de har reddet fra søpla med venner på sosiale medier. Det er blitt kult å være en matredder, en som pakker matpakke, sorterer avfall og reparerer klær som tidligere ville ha blitt byttet ut. De tar med bærenett på butikken og vannflaske på tur, de boikotter palmeolje fra regnskogen og syntetiske klær som avgir mikroplast ved vask. Kleshandel skjer stort sett på Fretex og små, trendy bruktbutikker med håndplukkede godbiter fra min egen ungdomstid, de aller heldigste tenåringsvennene er de som har foreldre med loft fulle av klær fra åtti- og nittitallet.

LES OGSÅ: Valg i høflighetens tid

Men gjør de egentlig noe nytt?

Barnas oldemor skrapte mugg av brødet og spiste kjøtt kun til fest. Hun reddet ikke mat fra søpla, det kunne ikke falle henne inn å kaste mat i utgangspunktet. Hun sydde klær av gamle gardiner og reparerte dem til de falt fra hverandre, hun tok med bærenett på butikken og vannflaske på tur, hun hadde aldri hørt om palmeolje fra regnskogen men brukte kortreiste matvarer, gjerne fra egen hage. Klær ble luftet etter bruk og vasket kun ved behov, ferier var korte både i varighet og avstand - på 70-tallet var for eksempel en helg på høyfjellshotell toppen av lykke.

BRØL: Aksjonen klimabrølet siste fredagen i august samlet tusenvis av aksjonister på tvers av generasjonene i flere norske byer. Foto: NTB/Scanpix
BRØL: Aksjonen klimabrølet siste fredagen i august samlet tusenvis av aksjonister på tvers av generasjonene i flere norske byer. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Det er vi som er foreldre- og besteforeldregenerasjonen til dagens Greta Thunberg-generasjon som bør gå i seg selv når klimabrølet runger. Det er vi som har turet fram uten tanke på morgendagen, det er vi som har skapt et forbruk jorda ikke lenger tåler. Vi har reist til eksotiske strender og shoppet i storbyer langt hjemmefra for å realisere oss sjøl, utvide horisonten, alt fordi vi fortjener det og uten tanke for om jorda tåler det. Det er vi som er i ferd med å bruke opp klodens ressurser, og det er vi som kan gjøre noe med det. Samvittigheten vår er svart, og det er bare to ting å gjøre: Lytte til de yngste, og lære av de eldste.

Det ser ut til at budskapet begynner å synke inn. Besteforeldrenes klimaaksjon er et uttrykk for ønske om endring, og kanskje også et behov for å kompensere for dårlig samvittighet? Under mottoet «Barnas klima, vår sak – retten til en trygg framtid» ønsker de å inspirere, overbevise og presse myndighetene til en politikk som reduserer klimautslipp til et nivå som «er forenlig med et varig trygt liv på jordkloden». Når bilister demonstrerer mot bompenger, kommer besteforeldreaksjonen syklende med motargumenter. Meningsmålinger før mandagens kommune- og fylkestingsvalg viser enorm framgang for partiene med mest fokus på miljø. I årevis har vi hørt snakk om et grønt skifte. Hjemme hos oss leder barna an, i skolevalgene står partiene som lover radikal endring som alltid sterkt. Begrepet «klimaskeptiker» er forhåpentlig snart utdøende, realitetsfornekter er mer passende. Vi i foreldre- og besteforeldregenerasjonen har mye unødig forbruk å gjøre opp for, både i livets store valg og i hverdagens mange små.

Birgitte Hoff Lysholm er redaksjonssjef i Vi.no. Hun er evig vestlending, men bosatt i Oslo med mann og tre barn.
Birgitte Hoff Lysholm er redaksjonssjef i Vi.no. Hun er evig vestlending, men bosatt i Oslo med mann og tre barn. Vis mer

Jeg starter med å velge mine barns oldemor som mitt nye klimaforbilde. For mine fremtidige oldebarns skyld.

...

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.