Joda - i alle ekteskap vil det være konflikter og problemer, helt normalt.
- Ofte vil det være noen situasjoner eller diskusjoner som gjentar seg, og det utvikler seg et mønster som etter hvert kan fange paret i bestemte måter å forholde seg til hverandre på, sier Johanne Thornes, psykolog og parterapeut ved Montgomery AS.

Det mest typiske er at den ene parten blir mer og mer pågående i sitt forsøk på å få kontakt og bekreftelse av å være elsket, mens den andre trekker seg mer og mer unna og føler seg utilstrekkelig og ikke bra nok, mener psykologen.
Derfor blir vi lei av hverandre
Det kan selvsagt være flere grunner til at man blir lei i ekteskapet, men det er særlig én ting mange par har til felles, ifølge psykologen:
- Å være lei av hverandre handler kanskje først og fremst om en følelse av forutsigbarhet. Forutsigbarhet er trygt, men også forferdelig kjedelig i lengden, understreker hun.
Men samtidig spør hun:
- Kjenner du partneren din virkelig så godt som du tror?
Ifølge Thornes har psykologer gjort eksperimenter med par og fått dem til å gjette på hva partneren vil svare på forskjellige spørsmål.

Derfor skiller vi oss etter fylte 50
Resultatene viste at også de som har vært gift i mange år, ikke gjetter særlig godt. På tross av dette, er man veldig sikker på egne gjetninger, og tror derimot at de er veldig gode.
- Med andre ord er det nok mange der ute som tror at de kjenner hverandre inn og ut, og at det ikke går an å oppdage noe nytt hos hverandre etter mange års ekteskap, sier Thornes .
- Det er dumt, for det gjør at vi ikke snakker nok sammen eller mister interessen for å spørre hverandre om hva man tenker og føler om ting, legger hun til.
Vær nysgjerrig!
Her dukker det et viktig stikkord opp, stikkordet som faktisk kan være redningen i et skrantende ekteskap: Nysgjerrighet.
Tenk deg selv: hvis din partner er nysgjerrig på deg ved at han eller hun spør om deg og dine følelser, dine opplevelser og tanker, vil du ikke kjenne at du da er interessant for ektefellen din? Vil du ikke føle deg mer verdifull og viktig for partneren din?
Og dessuten - tenk så mye bedre kjent dere blir med hverandre ved å være nysgjerrige, og dermed oppdager nye, ukjente sider ved hverandre!
- Mitt råd er å opprettholde en nysgjerrighet på partnerens indre verden. Snakk sammen og engasjer dere i hverandres liv, så blir det kanskje ikke så kjedelig likevel, understreker Thornes.
For sent?
Når vi inngår i et ekteskap, lover vi i teorien å holde sammen i godt og vondt. Men hva som ligger i “godt og vondt”, vil det nok være delte meninger om, akkurat som at terskelen for å gå fra hverandre er lavere hos noen ekteskap eller høyere hos andre.
Men når kommer man til et punkt der det egentlig ikke er mulig å redde ekteskapet?
- Dette vil nok komme tydeligst frem i etterkant av et brudd. Da vil mange kunne trekke frem betydningsfulle hendelser eller opplevelser som man i ettertid kan se at ble startpunktet for avviklingen av forholdet, mener Thornes.

Slik lykkes du med nettdating
Men noen ganger har ektepar gått i de samme sporene så lenge at det kan virke håpløst. Derfor er det viktig å ta tak i problemene før man blir helt låst fast i dem, understreker psykologen.
Og er det ikke alvorlige, livstruende årsaker til at et ekteskap ikke fungerer, så er det ikke umulig å redde ekteskapet:
- Som parterapeut forsøker jeg å holde fast i håpet. I alle fall så lenge paret ønsker å jobbe for få til å leve godt sammen, avslutter Thornes.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.