Ukjent arving

Norsk arvemysterium: Hvem skal arve Solveig Olsens millioner?

Ny TV-serie sporer opp ukjente arvinger. Noen av dem arver millioner etter slektninger de ikke har visst om.

JAKT PÅ ARVINGER: Da Solveig Olsen døde i 2015 etterlot hun seg ingen livsarvinger. Men kunne hun ha arvinger hun ikke visste om? Foto: Privat
JAKT PÅ ARVINGER: Da Solveig Olsen døde i 2015 etterlot hun seg ingen livsarvinger. Men kunne hun ha arvinger hun ikke visste om? Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tenk deg at det plutselig banker på døra og du får beskjed om at du har arvet et millionbeløp fra en ukjent slektning. Tenk deg at du får vite at du og denne slektningen har bodd på nesten samme sted. Tenk deg at den ukjente som banker på døra forteller at familien din er større enn du noen gang har visst.

Hvert år dør mellom ti og tjue nordmenn uten å ha skrevet testamente og uten å ha åpenbare arvinger i nær familie. Går det ti år uten at noen gjør krav på arven, vil verdiene gå til staten. I NRK- programmet Ukjent arving, som har premiere 5. november, løser programleder Tarjei Strøm norske arvemysterier fra virkeligheten. Gjennom programserien, som bygger på et svensk konsept, blir det sterke møter mellom slektninger som aldri har visst om hverandre. Og ikke minst kan uventede penger snu opp ned på livet for noen av dem.

En affære

En av livshistoriene som rulles opp, tilhører Solveig Olsen. Våren 2015 dør hun i hjembyen Bergen. Hun etterlater seg tre millioner kroner, men har ingen arvinger. De som sto henne nær beskriver henne som grei og imøtekommende, men også innadvent. Hun viet livet sitt til Gud, familien og jobben i en av Bergens hattebutikker.

Men hele Solveigs familie besto av moren og en halvsøster, og begge døde før henne.

Kan Solveig likevel ha hatt slektninger hun ikke visste om? Og vet de i så fall om Solveig? Jakten på arvingene leder Strøm og NRK-teamet til Solveigs mulige ukjente far og bestefar. Hadde Solveig ukjente søsken? Hva med søskenbarn?

I gamle rettspapirer finnes grundige beskrivelser fra en farskapssak knyttet til Solveigs fødsel i 1930. Det er detaljer fra samvær mellom to unge mennesker på et hotellrom. En av dem forteller om grammofonspilling og smørbrødspising og gjentatte seksuelle samvær. Den andre nekter for at det har skjedd noe som helst. Det er påstand mot påstand.

– Det er detaljerte rettssaksbeskrivelser. Når vi leser vitnebeskrivelsen kan vi føle hvordan moren kjempet sin sak, sier programleder Tarjei Strøm.

Utfallet av saken ble som i mange farskapssaker fra den tida: En ung kvinne stemples som løsaktig, en ung mann frikjennes for farskap men dømmes til å betale barnebidrag.

NÆRMESTE FAMILIE: Her er Solveig Olsen (til høyre) sammen med storesøster Astrid og mor Hildur. Foto: Privat
NÆRMESTE FAMILIE: Her er Solveig Olsen (til høyre) sammen med storesøster Astrid og mor Hildur. Foto: Privat Vis mer

Barn av sjømenn

Hva vet vi egentlig om våre forfedre? De færreste av oss har god oversikt over hva som foregikk i livene til våre oldeforeldre. Strøm tror mange av oss kan ha slektninger vi ikke vet om.

– Hvis vi går langt tilbake i tid, kan ting bli uoversiktlig. Familier kan ha levd på en livsløgn fordi en bestefar fikk barn med en ukjent kvinne før eller mens han var gift. Det kan være flere tanter, fetter og kusiner som vi ikke vet om.

At mange menn var omreisende sjømenn, gjorde det lettere å holde barn utenfor ekteskap skjult.

– Klisjeen om sjømenn som hadde barn i Nord-Norge mens de selv bodde sørpå er dessverre sann. De fortalte ikke om barn de hadde utenfor ekteskap fordi det aldri var noen risiko for at det ville komme fram, sier Strøm.

Tenker mye på skjebnene

Strøm forteller at han ble oppslukt da han først så den svenske programserien på SVT.

– Dette er ekte historier og ekte menneskers liv. Også alle episodene våre har sterke øyeblikk. I en av episodene sporer vi opp en bortadoptert datter som arver sin mor. Det å sitte hjemme hos noen og vite noe de ikke vet - disse nære øyeblikkene tar meg alltid. Dette er det næreste jeg har gjort som programleder og journalist. Jeg har tenkt mye på skjebnene og klarer ikke å slippe dem.

Synet på mennesker som har gått bort uten å ha slektninger har også endret seg.

– Det som fascinerer meg mest er at det kan virke trist med mennesker som har dødd alene, men de trenger ikke å ha vært ensomme selv om de dør uten slektninger. Det var mange som kjente disse personene og de hadde mange venner. Når vi går inn i Solveigs historie, ser vi at hun har et liv vi kunne laget film om. Hun har opplevd krig og bombing og har vokst opp med sterke kvinner.

Fikk slettet gjelda

Noen uvitende arvinger får også veldig mye penger i programmet. Den største arvesummen er på 6,6 millioner. Den største enkeltsummen til en arving er i overkant av tre millioner kroner.

– Det første jeg tenkte var at folk var opptatt av penger. Jeg hadde trodd det skulle være mer gameshow-stemning, men når kameraene er skrudd av er de mer opptatt av slekten enn av pengene.

Noen reagerer med sjokk når de får vite om millionarven. Noen tror først ikke på det, tenker at det er feil og at det er skjult kamera.

– Vi kan jo forandre livet til folk. Det føles som en viktig jobb. Alle finalemøtene var veldig spesielle hver for seg. De øyeblikkene er intense, sier Strøm.

På grunn av coronaviruset får en arving på andre siden av kloden vite gjennom skype at han arver flere millioner.

– Da han fikk høre det, begynte han å gråte. Han var uten penger og uten eiendom etter en alvorlig skade og ble gjeldfri i løpet av noen sekunder. Den følelsen tar meg alltid: Dette er ekte og har stor betydning for denne personen, sier Strøm.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.