Vin som passer til maten

- Noen ganger er det tilbehøret som avgjør

Den nye regelen er at det ikke finnes noen regler. Heldigvis er det mange gode råd, og de får du her!

Skal du velge vin til osten? Eller skal tilbehøret få bestemme? Foto: Scanpix/Shutterstock
Skal du velge vin til osten? Eller skal tilbehøret få bestemme? Foto: Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Spør du en ekspert om den beste vinen til kylling, vil hun mest sannsynlig svare med et spørsmål: Hvordan liker du vinen? Tung eller lett, rød eller hvit? Den nye regelen er at det finnes ingen regler.

- Før var det mange regler og autoritært språk. Nå gir vi heller råd enn regler, forteller varefaglig rådgiver Anne Enggrav i Vinmonopolet.

- Utgangspunktet vårt er: Hva er det som egentlig er viktig for å sette drikke til mat? Hvis du smaker litt av det samme i vinen som i maten, er det ofte godt. I sjeldne tilfeller kan motsetninger være veldig godt, som roquefort og den søte dessertvinen sauterne. Men ofte er det likheten, at du kjenner igjen noe uten at det er helt likt, som oppleves som en god match.

Det betyr ikke nødvendigvis at du skal sette sammen mest mulig like smaker i mat og drikke, påpeker eksperten. Multelikør til multekrem kan bli for mye av det samme. Du vil gjerne ha en liten likhet, men samtidig noe som skiller seg litt ut og gir liv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.