Nesten ingen kvinner deler yrke med Margrith (50)

Det finnes fortsatt yrker nesten helt uten kvinner. Møt en av Norges fire statsloser, Margrith fra fjell-landet Sveits!

Sveitsiske Margrith Ettlin (50) hadde en drøm: «En dag skal jeg bli los i Norge». Foto: Siv-Elin Nærø
Sveitsiske Margrith Ettlin (50) hadde en drøm: «En dag skal jeg bli los i Norge». Foto: Siv-Elin Nærø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Norges fjerde kvinnelige los kommer fra alpelandet Sveits. Nærmere bestemt fra en liten plass som heter Pfäffikon SZ og som ligger i nærheten av Zürich. Ingen i familien hennes har maritim bakgrunn.

– Da jeg var liten, var jeg veldig fascinert av fly. Vi dro ofte ut til flyplassen for å se på flyene. Jeg likte alt det tekniske med flymaskinen, og jeg drømte om å bli pilot. Men den gang var ikke det et yrke for kvinner. Så jeg tenkte ikke mer på det før mange år senere, forteller Margrith på flytende norsk.

Det var mange grunner til at kvinner ikke ble los. Losen overtok føringen av skipet til det lå i havn. Derfor måtte losen ha en viss autoritet og respekt. I et mannsdominert samfunn på 1700-tallet kunne det være vanskelig for en kvinne å få den nødvendige respekten.

Selv om ingen kvinner var registrert som los på 1700-tallet, oppsto det rundt 1771 klager over at kvinner flere steder langs kysten opererte som los-oldermenn. For eksempel var det en kone som utøvde losoldermannens plikter da han ble syk. Det var også en enke etter en losoldermann som overtok sin manns yrke uten å ha blitt tildelt oppgaven etter vanlig prosedyre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.