
Meld deg på nyhetsbrevet vårt du også!
(Vi.no): I dag er det rundt 900.000 eldre i Norge (65 år og oppover), men om 20 år er det mest sannsynlig økt til rundt 1.4 millioner mennesker i denne gruppa, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).
Det er midlertidig flere ting som kommer til å være annerledes når den neste generasjonen trer inn i de eldres rekker.
Mer selvstendige eldre i 2040
En omfattende undersøkelse av SSB, viser at eldre i fremtiden kommer til å ha høyere utdanning, og dermed ha et grunnlag for å være mer ressurssterke enn de som er gamle i dag.
Dette, kombinert med mer kunnskap og teknologi, kan bidra til at fremtidens eldre blir mer selvstendige, og dermed i bedre stand til å møte enkelte utfordringer i hverdagen, tror Adrian Farner Rogne, forsker i sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitet i Oslo.

- Vi vet for eksempel at folk med høyere utdanning i snitt har bedre helse og lever lenger. Selv om årsakssammenhengen her er uklar, kan dette tyde på at fremtidens eldre vil være relativt ressurssterke og kanskje også friskere.
- Vi kan ikke si noe sikkert om hvordan folks hverdag kommer til å se ut, men vi tror at utdanningsveksten de siste tiårene kan virke positivt, sier han.
Les også: Rike besteforeldre gjør barnebarna bedre på skolen
Flere eldre menn uten barn
Men det er ikke bare positive utsikter for fremtiden.
Det er forventet at det blir flere eldre menn uten barn, da barnløshet blant menn har økt de siste årene.
Ettersom barn og nær familie står for mye av den uformelle omsorgen og hjelpen til eldre, kan dette by på utfordringer, blant annet for pleie- og omsorgstjenestene.
Selv om man muligens får mindre hjelp fra de yngre, er det derimot stor sjanse for at man blir mer støttet opp av partneren sin.
- Det er grunn til å tro at en lavere andel eldre vil bo alene i framtiden. Grunnen til dette er i hovedsak at vi lever stadig lenger, slik at par lever lenger sammen. Med andre ord tror vi færre blir enker og enkemenn i relativt ung alder, sier Rogne.

- Hvordan vil økonomien til de eldre være i forhold til de som er eldre i dag?
- Det er svært vanskelig å si noe sikkert om privatøkonomien til fremtidens eldre, men vi vet at det vil være store ulikheter, både i hva folk får i pensjon og hvor stor formue de har. Mange unge, særlig menn, har i dag betydelig gjeld, men hvilke konsekvenser dette vil få i fremtiden er usikkert.
Les også: - Foreldre med voksne barn bør strengt tatt ikke blande seg i dette valget
Eldrebølge i småbygdene
I de store byene vil det fortsatt være mange unge til å få ting til å gå rundt, men i de små bygdene vil de få store problemer med eldrebølger om 20 år.
- Mange små og lite sentrale kommuner vil trolig oppleve en sterkt aldrende befolkning framover. Dette kan by på utfordringer, særlig for helsevesenet og pleie- og omsorgssektoren, sier han.
Med økende levealder ser man både at andelen med ulike sykdommer og funksjonsnedsettelser øker, og at andelen som opplever begrensninger i hverdagen på grunn av helseproblemer går ned.
Rogne tror derfor at en høyere levealder innebærer at flere vil leve lenger med kroniske sykdommer og funksjonsnedsettelser, samtidig som medisinsk behandling og hjelpemidler gjør hverdagen lettere.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.