Fremtidens eldre

Neste generasjons eldre vil kunne klare seg bedre i hverdagen

Høyere utdanning gir grunnlag for at fremtidens eldre vil være relativt ressurssterke, sier forsker.

HØYERE UTDANNET: Fremtidens eldre kommer mest sannsynlig til å ha høyere utdanning enn i det de har i dag. Foto: Dmytro Zinkevych / Shutterstock / NTB scanpix
HØYERE UTDANNET: Fremtidens eldre kommer mest sannsynlig til å ha høyere utdanning enn i det de har i dag. Foto: Dmytro Zinkevych / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): I dag er det rundt 900.000 eldre i Norge (65 år og oppover), men om 20 år er det mest sannsynlig økt til rundt 1.4 millioner mennesker i denne gruppa, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Det er midlertidig flere ting som kommer til å være annerledes når den neste generasjonen trer inn i de eldres rekker.

Mer selvstendige eldre i 2040

En omfattende undersøkelse av SSB, viser at eldre i fremtiden kommer til å ha høyere utdanning, og dermed ha et grunnlag for å være mer ressurssterke enn de som er gamle i dag.

Dette, kombinert med mer kunnskap og teknologi, kan bidra til at fremtidens eldre blir mer selvstendige, og dermed i bedre stand til å møte enkelte utfordringer i hverdagen, tror Adrian Farner Rogne, forsker i sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitet i Oslo.

- Vi vet for eksempel at folk med høyere utdanning i snitt har bedre helse og lever lenger. Selv om årsakssammenhengen her er uklar, kan dette tyde på at fremtidens eldre vil være relativt ressurssterke og kanskje også friskere.

- Vi kan ikke si noe sikkert om hvordan folks hverdag kommer til å se ut, men vi tror at utdanningsveksten de siste tiårene kan virke positivt, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.