Arrangere julaften

- Når mamma holder jul, blir jeg tolv år igjen

Kommentar: Dette er en fortelling om skamkokt pinnekjøtt og identitetskrise i jula.

Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Jeg tror fadesen på nyttårsaften 2003 er årsaken til at jeg ennå ikke har opparbeidet meg særlig med tillit fra mamma.

Det handler altså om tilberedning av julemat.

«Kan du sende saltet?»

Jeg var 21 år, og sammen med vennegjengen skulle nyttårsaften feires i studentleiligheten med hjemmelaget høytidsmat og øl.

Min oppgave var å tilberede pinnekjøttet. Det hadde jeg aldri gjort før.

Jeg fulgte oppskriften jeg fant på nettet til punkt og prikke. Slik jeg oppfattet den. «Pinnekjøtt lager seg nesten selv», sto det. Glimrende!

Jeg la pinnekjøttet i vann over natten, neste dag byttet jeg ut vannet, la bjørkepinner nederst i gryta og deretter pinnekjøttet over.

– Du skal fylle på med nytt vann til rett over pinnene, sa mamma da jeg for sikkerhets skyld ringte henne og spurte.

Så jeg helte på vannet. Rett over pinnekjøttet, vel og merke, ikke bjørkepinnene.

Til slutt satte jeg den stappfulle gryta på koking i fire timer.

Da jeg skrudde av platen og tittet ned i gryta, lærte jeg at det er en viss forskjell på koking og damping.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.