Ukjent arving

Nå vil hjembyen hedre Betzy fra «Ukjent arving»

Husker du byoriginalen med tilnavnet «Gale Betzy» fra NRK-serien «Ukjent arving»? Programmet rørte mange, ikke minst de mange som kjente henne uten å vite noe om livet hun hadde levd.

GLAMOURØS: Betzy Dahl fotografert som 36-åring. Foto: Privat
GLAMOURØS: Betzy Dahl fotografert som 36-åring. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

OBS! Denne saken inneholder avsløringer om episoden «Skjønnhetsdamens hemmelighet» i NRK-serien «Ukjent arving».

På sine eldre dager gikk Betzy Dahl under navnene «Gale Betzy» eller «Frøken Paris» blant folk i hjembyen Harstad.

Hun var alltid sminket og pent kledd der hun gikk gjennom gatene i byen. Hver dag gikk hun på den samme restauranten hvor hun nøt et glass vin.

Men det var ingen som kjente henne. Ingen kunne forestille seg hvilket spennende internasjonalt liv hun hadde levd, eller hvilken stor sorg hun bar alene da hun vendte hjem på 70-tallet. Betzy døde uten slektninger.

Nå har Betzys spennende liv blitt gravd fram av NRK i programmet «Ukjent arving». Det viser seg at Betzy ble utdannet til det som dengang ble kalt skjønnhetsdame under krigen. I tillegg hadde hun bodd og jobbet i flere land, blant annet i kunstnerbydelen Montparnasse i Paris på 60-tallet og København på 50-tallet. I København fødte Betzy også en datter som ble bortadoptert.

Les mer om Betzy her.

Rører hjembyen

Befolkningen i hjembyen Harstad er blitt berørt av historien om Betzy, ifølge Harstad Tidende. Avisa melder om stort engasjement på sosiale medier.

Også Senterpartiet i Harstad har foreslått at Betzy bør få en gate oppkalt etter seg i byen, ifølge Harstad Tidende.

Betzy Dahl døde alene på et sykehjem da hun var 92 år. I hjembyen Harstad var den velkledde damen en kjent byoriginal, men ingen ante at Betzy hadde båret på en stor hemmelighet nesten hele livet. Klipp: NRK Vis mer

– Hadde Betzy vokst opp i dag, ville vi alle sett på henne på en helt annen måte. Vi ville ha sett opp til henne som skjønnhetsdame, sier Senterpartiets Anne Margrete Eneberg til avisa.

Ifølge Harstad Tidende har også ordfører Kari-Anne Opsal tent på ideen.

– Dokumentaren har vært en snakkis i hele Harstad, og jeg tror vi er mange som har felt noen tårer etter å ha sett programmet om Harstad-kvinnen, sier hun til avisa.

– Mildt sagt rørende

– Det er overveldende å se responsen fra Harstad, via kommentarfelt, aviser, og på sms og mail. Vi var jo veldig spente på hvordan Harstad ville ta imot historien om Betzy, og det er mildt sagt rørende å se hvordan byen nå har trykket Betzy til sitt bryst, sier Tarjei Strøm, programleder i «Ukjent arving».

Han forteller at episoden om Betzy har satt seg godt i hjertet.

– Arbeidet med den har definitivt lært meg å tenke meg mer om når det gjelder andre mennesker; alle har en historie, og ingen er bare det vi ser.

Om Harstad gir navn til en gate, en benk eller avduker en byste for å hedre Betzy, er Strøm klar på at han skal reise for å besøke minnesmerket.

– Det å få lov å oppdage, avdekke og fortelle Betzys historie, er uten tvil det viktigste jeg har fått være med på som programleder på tv. Jeg er utrolig takknemlig for at jeg fikk oppleve det, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.