«Ukjent arving»

Mystiske Johannes ble en mann uten land

Da NRK nøstet opp i livet hans fant de ikke et eneste fotografi som dokumenterte hans tid på jorda.

SNILLE ØYNE: Det finnes ingen bilder av Johannes Kukk. Ifølge en person som kjente ham, så han ut som en filmstjerne og hadde snille øyne. Foto: NRK
SNILLE ØYNE: Det finnes ingen bilder av Johannes Kukk. Ifølge en person som kjente ham, så han ut som en filmstjerne og hadde snille øyne. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Obs! Denne artikkelen inneholder avsløringer fra episoden «Mannen uten land» i NRKs serie «Ukjent arving».

I 1952 går den estiske sjømannen Johannes Kukk i land i Bergen.

Da han døde 92 år gammel i mars for sju år siden, var det bare to personer fra kommunen som kom i begravelsen.

Hvem var Johannes? Og var det virkelig sånn at han ikke hadde familie? Når NRK i jakten på hans mulige arvinger oppsøker sykehjemmet der han bodde, var det ingen beboere som kunne beskrive ham. Noen husket navnet, men ingen kjente ham. Johannes hadde holdt seg for seg selv i leiligheten sin og gikk sjelden ut. I 2020 er det vanskelig å se for seg at det ikke finnes et eneste bilde som dokumenterer at en person har levd. Men det finnes ingen bilder av Johannes.

Hvert år dør mellom ti og tjue nordmenn uten å ha skrevet testamente og uten å ha åpenbare arvinger i nær familie. Går det ti år uten at noen gjør krav på arven, vil verdiene gå til staten. I NRK- programmet Ukjent arving, løser programleder Tarjei Strøm norske arvemysterier fra virkeligheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.