Historien om Patty Hearst fanget verden:

Milliardærdatteren ranet banker med sine kidnappere

Ingen visste om den unge arvingen var i live flere måneder etter at hun ble kidnappet. Så ble hun fanget av et overvåkingskamera - idet hun ranet en bank.

Verden holdt pusten da dette bildet dukket opp. For var det ikke den kidnappede milliardærarvingen Patty Hearst, i ferd med å rane en bank sammen med sine kidnappere? Foto: AP Photo/FBI/NTB Scanpix
Verden holdt pusten da dette bildet dukket opp. For var det ikke den kidnappede milliardærarvingen Patty Hearst, i ferd med å rane en bank sammen med sine kidnappere? Foto: AP Photo/FBI/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Hele verden fulgte historien i sjokk og spenning: Patty Hearst var rikmannsdatteren som ble kidnappet, slo seg sammen med sine kidnappere og ble kriminell.

Patricia «Patty» Hearst holdt geværet høyt og skuddklart da hun 15.april 1974, sammen med flere andre medlemmer av terrorgruppen SLA, gikk inn dørene til Hibernia Bank i San Francisco.

Bildene fra overvåkingskameraet spredtes raskt over hele verden: Datteren til en av USAs rikeste familier hadde vært forsvunnet siden hun ble kidnappet noen måneder tidligere. Nå fikk verden se bevis på at hun var i live. Hun var blitt venstreradikal som ranet banker for å finansiere kampen mot kapitalismen!

Men alt var ikke som det til å begynne med så ut til å være.

Bankranet hadde en forhistorie som startet vinteren samme år. Patty var en av flere tusen unge studenter ved University of California i Berkeley. Bare én ting skilte henne fra medstudentene: Hun var mediemagnat William Randolph Hearsts barnebarn og arving til en enorm formue. Til tross for rikdommen levde familien et relativt normalt liv og ingen av de fem døtrene hadde livvakt.

Stockholmssyndromet

4.februar om kvelden satt Patty hjemme i sin lille leilighet og leste fag. Da det ringte på døra åpnet hun, overbevist om at det var en medstudent som kom på besøk.

Det var det ikke: Tre maskerte menn brøt seg inn, mishandlet henne, bandt henne og tvang henne ut av leiligheten og inn i bagasjerommet på en ventende bil. Øyenvitner beskrev hvordan Patty, som skulle fylle 20 år noen uker seinere, bad for sitt liv.

Patty Hearst var kidnappet av SLA, Den symbiotiske frigjøringshæren, en terrorgruppe som hadde erklært krig mot staten og i løpet av to år sto bak to drap, flere bankran og annen kriminalitet. Kidnapperne krevde at Pattys foreldre, Randolph og Cathrine Hearst, skulle donere seks millioner dollar til veldedige formål. Foreldrene gjorde som de ble bedt om, men kidnapperne holdt ikke sitt løfte om å befri sitt gissel.

I stedet friga de et opptak der Patty sa at hun hadde sluttet seg til terrorgruppen og fått geriljanavnet Tanya.

– Jeg fikk to valg: Å slippes fri på et trygt sted eller bli med i SLA for å slåss for min og alle undertrykte menneskers frihet. Jeg har valgt å bli her og kjempe. Jeg er en soldat i folkets armé, sa hun.

Som medlem i SLA deltok Patty i flere bankran. Da Crocker National Bank i Carmichael i California ble ranet 19.april var hun ikke til stede i banklokalet, hun var sjåfør for en av fluktbilene. Ranet endte med at en av bankkundene, 42 år gamle Myrna Opsahl, ble skutt og drept.

– Ved de tidligere ranene ble jeg tvunget med inn i banklokalet, men det gjorde jeg ikke denne gangen. Det var og er jeg uendelig takknemlig for, har Patty seinere forklart.

Politiet jaktet medlemmene av SLA, og seks av dem ble drept i et voldsomt slag i Los Angeles i mai 1975. Andre, deriblant Patty Hearst, ble pågrepet av FBI i september 1075. 20.mars 1976 ble hun dømt til 35 års fengsel for medvirkning til bankran, men allerede 1.februar 1979 ble hun løslatt etter 22 måneder i fengsel.

Under avhør og rettssak kom det fram at Patty var rammet av Stockholmssyndromet, der den kidnappede utsettes for så sterke trusler at de ender med å identifisere seg med kidnapperne.

Skam og skyld

De første to månedene av sitt 19 måneder lange fangenskap hos SLA skal Patty ha blitt holdt innestengt i et skap, samtidig som hun ble utsatt for fysiske og psykiske overgrep.

I et tv-intervju med talkshowkongen Larry King nærmere 30 år etter, fortalte hun hvordan hun mistet evnen til å tenke selvstendig.

– Jeg hadde ingen fri vilje, beskrev hun.

Takket være terapi har Patty klart å kvitte seg med den tunge skylfølelsen hun bar på. Lenge skammet hun seg over at hun ble så manipulert.

– Det føltes fryktelig. Smertefullt. Når man utsettes for noe som jeg gjorde er det vanskelig å stole på noen igjen.

Det ble flere rettssaker mot medlemmer i SLA. Patty Hearst har rettet skarp kritikk mot rettssystemet og vært skuffet over at myndighetene ikke har gjort nok for å pågripe de mistenkte. Flere av lederne var på frifot lenge.

– Da jeg ble tiltalt for SLAs ran i San Francisco fortalte jeg alt om lovbruddene som var begått. Men etterforskerne la ingen vekt på det, deres interesse var fokusert på å tiltale meg, mener hun.

Spilte i filmer

Det finnes fortsatt dem som hevder at milliardærarvingen er skyldig i de tre bankranene hun medvirket til og som hevder hun ble forelsket i mannen som voldtok henne. I tv-programmet Dateline med Dennis Murphy ble hun konfrontert med dette, og svarte skarpt:

– Det er krenkende for alle som er blitt voldtatt å si at en voldtekt kan resultere i en kjærlighetshistorie.

Patty Hearst holder opp papiret som slår fast at hun er benådet. Ved hennes side står forloveden Bernard Shaw. Foto: AP/NTB Scanpix
Patty Hearst holder opp papiret som slår fast at hun er benådet. Ved hennes side står forloveden Bernard Shaw. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Patty Hearsts liv gikk videre: Allerede i 1976 traff hun politimannen Bernard L. Shaw som var ansatt som familiens livvakt. Han besøkte henne så ofte som mulig mens hun satt i fengsel, og to måneder etter løslatelsen ble paret viet i San Francisco Bay. 3.mai 1981 fikk de sitt første felles barn, datteren Gillian. Tre år seinere ble datteren Lydia født. Bernard hadde også to barn fra et tidligere forhold.

Familien har levd et tilbaketrukket liv i den lille byen Garrison, og Patty har tidvis jobbet som skuespiller. Hun har blant annet hatt roller i filmene Cry-Baby, Pecker og Second best. Datteren Lydia er modell og skuespiller, og har blant annet spilt i serien Gossip Girl.

I 2013 døde Bernard av kreft. Patty er i dag 65 år og har to barnebarn.

– Livet mitt ble forandret for alltid da jeg var 19. Gjennom hele mitt voksenliv har jeg vært hjemsøkt av det som skjedde, har hun uttalt.

Patty Hearst i dag: Her fotografert på vei til Elton Johns Oscar-fest i 2014. Foto: Richard Shotwell/Invision/AP/NTB Scanpix
Patty Hearst i dag: Her fotografert på vei til Elton Johns Oscar-fest i 2014. Foto: Richard Shotwell/Invision/AP/NTB Scanpix Vis mer

Artikkelen er først publisert i Allers.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.