Festantrekk for menn 50 pluss

Menn bør ta en titt på han her

Vil du høste komplimenter på fest? La deg inspirere av skuespilleren!

STIL-FORBILDE: Mads Mikkelsens klesstil er noe voksne menn bør la seg inspirere av, mener trendforskeren. Foto: NTB Scanpix
STIL-FORBILDE: Mads Mikkelsens klesstil er noe voksne menn bør la seg inspirere av, mener trendforskeren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Å kle seg til fest er ikke alltid gjort i en håndvending, spesielt ikke for menn - i alle fall ikke hvis du har lyst til å skille deg litt ut og imponere det motsatte kjønn.

Ender du vanligvis opp med den samme, gamle, sorte dressen med hvit skjorte og slips? Da er det kanskje på tide å tenke litt nytt.

Vet du ikke hvor du skal starte?

Ta en titt på Mads Mikkelsen og Brad Pitt!

Skiller seg ut

For er det én ting de to kjekkasene lykkes med, så er det å kle seg opp til fest!

Det mener i alle fall trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye.

Den danske skuespilleren Mads Mikkelsen (54) har etter hvert blitt verdenskjent for roller i filmer som Casino Royale, Coco Chanel & Igor Stravinsky, og Jagten. For sistnevnte vant Mikkelsen i 2012 prisen for beste mannlige skuespiller ved filmfestivalen i Cannes.

Ikke bare er han dyktig i jobben sin, han er også en mann som vet å opptre med stil på den røde løperen:

TRENDFORSKER: Gunn-Helen Øye, sosialantropolog og trendforsker, er fan av Mads Mikkelsen og Brad Pitt. Foto: Werner Anderson.
TRENDFORSKER: Gunn-Helen Øye, sosialantropolog og trendforsker, er fan av Mads Mikkelsen og Brad Pitt. Foto: Werner Anderson. Vis mer

– Stilen er kul men avslappet, jeg bare elsker den, sier Øye til Vi.no.

Trendforskeren fikk tatt en ekstra god titt på ham da hun for en tid tilbake møtte på Mikkelsen mens hun var på reise.

– Jeg satt rett ved ham på SAS lounge på Kastrup flyplass. Du kan si at jeg ble enda mer fan av ham enn jeg allerede var, smiler Øye.

GRÅTONER: Mikkelsen tilpasser gjerne fargen på dressen til årstiden. Foto: NTB Scanpix.
GRÅTONER: Mikkelsen tilpasser gjerne fargen på dressen til årstiden. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Hun mener at Mikkelsens klesstil er enkel, men at den funker både til hverdags og til fest.

– Han kjører rene linjer men klarer likevel å skille seg ut.

Mikkelsen viser seg ofte på rød løper iført dress i annen farge enn sort, samt at han dropper slips eller sløyfe slik at antrekket er mer kult enn stivt.

Går han i sort dress, kan han gjerne kombinere denne med en mørk skjorte under, med et sort slips over - eller dropper slipset. Slik blir antrekket litt «yngre» i uttrykket, uten å bli krampaktig.

Her ser du et eksempel på dette:

SORT PÅ SORT: Å bytte den hvite skjorten ut med en sort eller mørkeblå under den mørke dressen, kan skape et røffere og samtidig enkelt uttrykk. Foto: NTB Scanpix
SORT PÅ SORT: Å bytte den hvite skjorten ut med en sort eller mørkeblå under den mørke dressen, kan skape et røffere og samtidig enkelt uttrykk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kjekkas-ikonet

Mr.Hollywood sjøl, Brad Pitt (55), er en herremann som Øye mener ikke bare er en god skuespiller, han er også til stor stil-inspirasjon.

– Han tar vare på seg selv i den alderen han er i, og stilen hans er såpass kul at han danker ut flere yngre idoler. Likevel prøver han ikke for hardt, mener hun.

HOLLYWOOD-STIL: De store kjendisene får nok hjelp av egne stylister, men Brad Pitt er tro til sin egen klesstil også på fritiden. Foto: NTB Scanpix
HOLLYWOOD-STIL: De store kjendisene får nok hjelp av egne stylister, men Brad Pitt er tro til sin egen klesstil også på fritiden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brad Pitt startet sin skuespillerkarriere i Hollywood på midten av 1980-tallet der han dukket opp i biroller i diverse TV-serier, før han for alvor slo igjennom som filmskuespiller i starten av 90-tallet. Siden har han hatt hovedroller i flere prisbelønnede filmer, blant andre Se7en, Sleepers, Fight Club, Ocean’s eleven, Mr.& Ms. Smith, og The Curious Case of Benjamin Button.

Som mote- og stilikon, kan det nevnes at Pitt i 1995 ble kåret til en av de 25 mest sexy stjernene i filmhistorien av bladet Empire. Pitt har også to ganger blitt kåret til «mest sexy mann» av bladet People. Pitt ble presentert i desemberutgaven i 2006 av Vanity Fair, hvor han er avbildet på forsiden i bare underbuksene.

MANN FOR SIN HATT: Brad Pitt er ofte å se med six pence og andre hatter på hodet, i kombinasjon med et ellers så enkelt antrekk. Foto: NTB Scanpix
MANN FOR SIN HATT: Brad Pitt er ofte å se med six pence og andre hatter på hodet, i kombinasjon med et ellers så enkelt antrekk. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gjennom sine utallige rød løper-opptredener har han også vist at han er tro mot den voksne, men samtidig friske klesstilen - til inspirasjon for både yngre og eldre menn.

STYLIST: Hilde Ottem. Foto: Yvonne Wilhelmsen.
STYLIST: Hilde Ottem. Foto: Yvonne Wilhelmsen. Vis mer

– Dressen må sitte skikkelig

Når voksne menn i alderen 50 pluss skal kle seg opp til fest, mener stylist Hilde Ottem at en nøkkelregel bør være at de ikke skal kle seg eldre enn de egentlig er:

– Mange menn loffer rundt i gamle, vide, rompeløse dresser, i triste farger. Når man først går i dress, er det viktig at den sitter skikkelig. La buksen sitte på hoften, og bruk et fint belte på. sier Ottem til Vi.no.

Hun mener at mange menn gjerne kan bli mer «typete» i klesveien, selv etter fylte 50.

– En stram kar kan bruke dress med en pologenser under, om det passer kroppen hans.

Menn kan også bruke tweedjakke og en fin klassisk jeans sammen med en skjorte og V-genser, tipser Ottem videre.

En fin skjorte er en skjorte som passer til kroppsfasongen, understreker stylisten.

VARME FARGER: Brad Pitt bruker ofte andre farger enn sort på den røde løperen. Foto: NTB Scanpix
VARME FARGER: Brad Pitt bruker ofte andre farger enn sort på den røde løperen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– La skjorten være i en smal passform når man er slank, og ørlitegranne løsere på mannen som er litt kraftig. For et mer avslappet uttrykk kan du gjerne la skjorten henge utenpå buksen.

Når klesplaggene er av god kvalitet, som i tweed, cordfløyel, ull eller kasjmir, vil dette gi et modent og klassisk kvalitetsuttrykk, noe som er viktig for den godt voksne mannen, mener Ottem.

– Dernest bør mannen alltid være bevisst på hvilke sokker og sko han bruker til festantrekket. En flott skinnsko med litt rundere form er flott , det kan også ankelboots være.

I tillegg kan du gjerne eksperimentere mer med farger når du kler deg opp, tipser Ottem.

Farger som kan funke på de fleste, mener stylisten er:

  • dyp grønn
  • skjokoladebrun
  • konjak
  • kamel

– Dypere gråtoner er ofte flottere enn den blasse lysegrå. En altfor lys gråfarge går for eksempel sjelden godt sammen med en blek nordmanns hudtone, legger Ottem til.

Ikke glem sokkene!

Har du først kledd deg opp i en flott dress som sitter som et skudd, hjelper det ikke så mye hvis tilbehøret, som sokker, ikke matcher, mener stylisten.

Slitne tennissokker i en helt annen farge enn dressen, er for eksempel krise, mener hun.

Men det er ikke bare slitne sokker som kan ødelegge festantrekket til mannen, mener stylisten.

Ottem lister til slutt opp klestabbene du må styre unna:

  • Å dra buksen høyt opp i livet og stappe skjorten godt nedi
  • Altfor vid og firkantet jakke
  • Altfor trang skjorte der knappene sprenges
  • Feil sko, som veldig spisse cowboyboots
  • Flekkete slips fra forrige fest

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.