Melania Trump 50 år:

Melania Trumps ukjente fortid: Fra enkle kår til Det hvite hus

I 1998 traff 52 år gamle Donald Trump en vakker, men sjenert brunette. Melania Trumps fortid er preget av ambisjoner og en far som har store likheter med ektemannen.

UNG MODELL: Melania Trump, født Melania Knavs, var 16 år da hun ble oppdaget i Slovenia av fotograf Stane Jerko. Jerko tok de første modellbildene av Trump. Foto: Stane /Jerko /Splash News /NTB Scanpix
UNG MODELL: Melania Trump, født Melania Knavs, var 16 år da hun ble oppdaget i Slovenia av fotograf Stane Jerko. Jerko tok de første modellbildene av Trump. Foto: Stane /Jerko /Splash News /NTB Scanpix


Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For Melania Trump, som nylig fylte 50, har det vært en reise fra enkle kår til Det hvite hus.

Lista med kritikk mot henne er lang som et vondt år og spenner fra latterliggjøring av juledekorasjonene hennes i Det hvite hus, kritikk for å ha plagiert Michelle Obamas tale fra Demokratenes landsmøte i 2008 og at hun er for anonym som førstedame. Ikke minst er hun blitt kritisert for sine høye hæler under besøket til katastrofeområdet i storbyen Houston etter at Texas ble truffet av orkanen «Harvey».

Hun er gift med en mann som kommer med kvinnediskriminerende kommentarer like ofte som han skifter sokker, som uttaler at man kan gjøre hva man vil med kvinner når man er kjendis og som bruker uttrykk som «Grab them by the pussy» (ta dem i skrittet).

Melania har stått ved ektemannens side. I hvert fall offentlig, men ikke nødvendigvis i alt hun foretar seg.

Hun utsatte sin egen flytting til Det hvite hus for at sønnen Barron skulle få fullføre skole i New York. Noe som førte til spekulasjoner om at ikke alt sto bra til med Trump-ekteparet. Videoklippet av smilet hennes som brått forsvant etter at Trump snakket til henne under presidentinnsettelsen har gått viralt. Det samme har en rekke klipp av at hun nekter å ta ektemannens hånd.

Hun har uttalt at hun har sine egne meninger og at hun sier fra til ektemannen når hun ikke er enig med ham.

Hvem er egentlig Melania Trump? Er hun en nikkedokke eller egenrådig? Hvordan ble en sjenert eksmodell fra enkle kår USAs førstedame?

FØR TRUMP: Modellbilde tatt av Melania Trump i New York i 1995 tre år før hun traff Donald Trump. Bildet ble publisert i mannebladet Max Magazine i januar 1996. Bildet ble tatt av den franske motefotografen Jarl Ale de Basseville. Foto: Splash News NTB Scanpix
FØR TRUMP: Modellbilde tatt av Melania Trump i New York i 1995 tre år før hun traff Donald Trump. Bildet ble publisert i mannebladet Max Magazine i januar 1996. Bildet ble tatt av den franske motefotografen Jarl Ale de Basseville. Foto: Splash News NTB Scanpix


Vis mer

Ambisjoner og familiehemmeligheter

Ifølge journalist Julia Ioffe i GQ Magazine, som har fulgt Melanias fotspor fra ung alder i Sevnica og Ljubljana, handler Melanias historie om ambisjoner, en far som har store likheter med Donald Trump og familiehemmeligheter som aldri snakkes om.

«Lady dressed in gold, she's young, she´s old», teksten strømmer ut av en Slovensk radiokanal og handler om Melania Trump. I 2016, året Donald Trump ble valgt til president i USA, besøkte NRK byen Sevnica i det gamle Jugoslavia der Melania Trump, tidligere Melania Knavs, vokste opp.

For fire år siden fikk Sevnica med 6000 innbyggere et nytt landemerke: blokka der USAs førstedame vokste opp med foreldrene Amalija og Viktor.

– Man skulle aldri tro det var svigerforeldrene til det som skal bli verdens mektigste mann, sa Moitza Schvigel, som kjente Melania da hun var liten, til NRK.

PROBLEMER MED TILLIT: Donald Trump og Melania Knaus var kjærester i flere år før de giftet seg. Da de traff hverandre skal hun ha vært klar over hans rykte som playboy og hatt problemer med å stole på ham. Her er de fotografert på en fest i regi av Vanity Fair i mars 2001. Foto: Rex / NTB Scanpix
PROBLEMER MED TILLIT: Donald Trump og Melania Knaus var kjærester i flere år før de giftet seg. Da de traff hverandre skal hun ha vært klar over hans rykte som playboy og hatt problemer med å stole på ham. Her er de fotografert på en fest i regi av Vanity Fair i mars 2001. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer

Mistanke om skattesvindel

Melania Knavs ble født i 1970. Hun vokste opp under kommunisttida og mange hadde det trangt. Familien Knavs hadde det imidlertid litt bedre enn de fleste. Melanias mor Amalija var designer for en fabrikk som lagde barneklær. Faren Viktor Knavs var solgte biler for et statlig bilselskap og var medlem av det Slovenske kommunistpartiet. Hver lørdag hadde han som ritual å vaske sin veteran-Mercedes.

Familien reiste på ferier til Frankrike, Italia og Tyskland. Moren Amalija, som reiste til Frankrike og Tyskland i forbindelse med jobb, kom hjem med maling som var vanskelig å få tak i i daværende Jugoslavia. Familien malte leiligheten i ulike farger. Moren hadde også med seg moteblader fra vesten som Melania ofte bladde i.

ÅPNER SEG: Melania Trump er på Afrika-turné uten ektemannen sin, USAs president Donald Trump. I Egypt fikk reportere stille henne en rekke spørsmål, hvor hun blant annet innrømmer at hun noen ganger må be mannen sin legge vekk telefonen. Video: CNN Vis mer

Viktor Knavs skaffet døtrene en leilighet i hovedstaden for at de skulle få seg skolegang. I ei tid da de fleste i hjembyen Sevnica bodde i triste leiligheter, bygget han også et hus i den vakreste delen av byen, som Melanias foreldre fortsatt reiser til to til tre ganger i året.

Politidokumenter fra 70-tallet indikerer at Viktor vekket mistanke om ulovlig handel og skatteunndragelse i 1976. Han ble også siktet for brudd på straffeloven, men ble seinere frikjent. Melania har svart på beskyldningene som er kommet med at familien har en ren fortid og ingenting å skjule.

TRUMPS KVINNER: Trumps datter Ivanka Trump, Donald Trump og kona Melania Trump fotografert i forbindelse med filmpremieren til The Duchess i september 2008. Foto: NTB Scanpix
TRUMPS KVINNER: Trumps datter Ivanka Trump, Donald Trump og kona Melania Trump fotografert i forbindelse med filmpremieren til The Duchess i september 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Minner om Trump

Av personer som kjenner familien blir Viktor beskrevet som en mann med sterk vilje. Ifølge Melania selv er faren og ektemannen svært like. Hun beskriver dem begge som hardtarbeidende, smarte, dyktige og opptatt av tradisjonelle verdier.

I likhet med svigersønnen har også Viktor Knavs omstridte kvinnehistorier bak seg og ble i retten på 70-tallet dømt til å betale barnebidrag til en sønn han aldri har villet treffe.

En tidligere venninne av familien Knavs mener Melanias oppdragelse knyttet til tradisjonelle verdier kan forklare ekteskapet med Trump. Melania trenger ikke løfte en finger i hjemmet, men har aldri hatt barnepike for sønnen Barron.

– Det er en mors plikt. Vi kjenner vår rolle. Jeg ville ikke at han (Trump) skulle bytte bleie på Barron eller legge ham, har Melania uttalt til Parenting.com.

Ambisiøs og vakker

Alle som husker Melania fra hennes ungdomstid beskriver henne som slående vakker.

Fotograf Stane Jerko oppdaget Melania i 1987 mens hun ventet på en venn etter et moteshow i Ljubljana. Hun var slank og sjenert, med langt hår og glitrende øyne, men var på det tidspunktet mer opptatt av å bli designer enn modell. Fokuset var først og fremst arkitekturstudiet ved universitetet i Ljubljana. Hun festet ikke og holdt seg til sine tre-fire nærmeste venner.

INNSETTELSEN: Fredag 20. januar ble Donald Trump innsatt som president i USA. Foto: AP NTB Scanpix
INNSETTELSEN: Fredag 20. januar ble Donald Trump innsatt som president i USA. Foto: AP NTB Scanpix Vis mer

Men da Melania vant andre plass i en Slovensk modellkonkurranse i 1992 ville hun mer enn å bli i landet som da hadde blitt Slovenia. Et land med bare to millioner mennesker ble for lite for en som ville ha fart på modellkarrieren.

Ifølge en tidligere venn kuttet hun alle bånd da hun sluttet på skolen og reiste til Milano hvor hun seinere blomstret. I 1996 flyttet hun til New York, men Melania, som da var 26 år, en høy alder i modellbransjen, merket den harde konkurransen og skal angivelig ha slitt med å få jobber, noe hun selv aldri har innrømmet.

Rikmannen og den sky brunetten

Donald Trump var en 52 år gammel New York-riking, hun var en sky brunette på 28, da de traff hverandre for første gang under New York Fashion Week høsten 1998.

SELFIE: Melania Trump tar en selfie sammen med en ung jente i forbindelse med Det hvite hus årlige påskeeggejakt 2019. Foto: NTB Scanpix
SELFIE: Melania Trump tar en selfie sammen med en ung jente i forbindelse med Det hvite hus årlige påskeeggejakt 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Italieneren Paolo Zampolli, som hadde gitt henne modellkontrakt i New York, hadde sendt noen av sine modeller for å treffe fotografer og rike playboys. Denne kvelden i september 1998 kom Donald Trump med en date, men han ble raskt fascinert av Melania som først sa nei da han ba om nummeret hennes.

«Hadde jeg gitt ham nummeret mitt hadde jeg bare blitt en av kvinnene han ringte» har hun seinere sagt. «Vi hadde god kjemi, men jeg var ikke starstruck. Kanskje han skjønte det».

Hun kjente til Trumps rykte som playboy og skal ha hatt problemer med å stole på ham i begynnelsen. Likevel ble de et par i løpet av seks måneder.

Snakket om hennes pupper

Seinere snakket Trump om Melanias perfekte kropp og «fantastiske pupper» i et tv-intervju med Howard Stern. På spørsmål om Trump fortsatt ville være sammen med Melania dersom hun havnet i en bilulykke og fikk ødelagt armer og bein, svarte Trump at han fortsatt ville være sammen med henne dersom puppene fortsatt så bra ut. «Fordi det er viktig».

INTERVJU: I et sjeldent intervju letter Melania Trump på sløret om ekteskapet med USAs president, og om hans påståtte affærer. Video: CNN Vis mer

En kjølig aprilnatt i Wisconsin, under Trumps presidentkampanje, ble Melania kjent som Donald Trumps kone: «Hun er en fantastisk mor, hun elsker sin sønn Barron, så høyt, og jeg må si, hun vil bli en fantastisk førstedame» sa Trump fra scenen. «Jeg vil introdusere min kone Melania». Folkemengden jublet.

Melania gikk smilende og vakker opp på scenen. Fra et manus listet hun opp ektemannens gode sider:

«Han er hardtarbeidende. Han er snill. Han har et stort hjerte. Han er tøff. Han er smart. Han snakker sant. Han er rettferdig».

ELSKET OG KRITISERT: I snart ett år har Melania Trump vært førstedame. På denne tiden har hun rukket å bli mer populær enn ektemannen ifølge en Gallup-undersøkelse. Likevel har Melania, i likhet med Donald Trump, fått kritikk. Video: CNN Vis mer

Makt og beskyttelse

Ifølge en gammel venn av Melania handler forholdet til Trump fra Melanias side om makt og beskyttelse: «Jeg tror hun trengte en sterk mann, en farsfigur» har vedkommende uttalt.

I et intervju med GQ Magazine i april 2016 uttalte Melania at hun overlater politiske spørsmål til ektemannen. Samtidig understreket hun at hun sier sin mening til ham, men at det hun sier aldri vil være noe vil få vite.

Melania selv har en rekke ganger uttalt at hun ikke vil forsøke å forandre ektemannen:

– Han er veldig forståelsesfull. Hvis jeg trenger en time til å ta et bad eller få en massasje har han ikke noe imot det. Han er veldig støttende sånn sett.

FÅR GJENNOMGÅ: USAs førstedame Melania Trump har de siste åra fått krass kritikk for sine juledekorasjoner i Det hvite hus - og i år er intet unntak. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Kilder: GQ Magazine, NRK, Dagbladet, VG, KK.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.